Csapadékos volt a tél. Ha hó nem is, eső annál több esett, így a Balaton vízgyűjtő területeiről nagymennyiségű víz érkezett/érkezik a tóba. Ennek köszönhető, hogy jelenleg 128 centiméter a vízállás, ami talán rekordnak számít. Bár a Sió csatornán jelenleg engedik a vizet, és ennek köszönhetően hajózhatóvá is vált, ezt a mennyiséget (és az érkező utánpótlást) a szezonig biztosan nem lehet majd visszaszorítatni a 110-es leméleti szabályzási szintre. Persze vélhetően ez nem is cél, hiszen az utóbbi években rendre magasan, 120cm körül kezdtük a szezont.

A fenti grafikont ITT lehet nagyobb felbontásban megnézni. Ezen látszik, hogy 2010-óta az évnek ebben a szakában nem volt ilyen magas víz. Ha így folytatjuk, akkor pedig rekordgyanús 2014-es szintnél is magasabbra juthatunk. (A fenti grafikont köszönjük Paksi Péter olvasónknak, aki 2010-óta minden nap! beírja a vízállásokat a táblázatába.)

Tehát jelenleg úgy állunk, hogy érdemes lesz létrákat bekészíteni a mólókra, mert nem lesz könnyű felmászni a hajókra. Ennek persze szigorúan hajós szempontból örülünk, ugyanakkor az alacsonyabban fekvő (főleg déli parti) települések, illetve az alacsonyabb vízálláshoz igazított kikötők már nem örülnek ennyire. Sok helyen maga a móló is víz alá kerülhet ilyen vízállásnál, illetve egy komolyabb front betörésnél, ha megbillen a víz felszíne, az a plusz néhány centi már valóban komoly gondokat okozhat a part mentén. 

A Velencei tónál sem lehet ok panaszra, jelenleg 165 centiméteren áll a mérce, ami a maximális szabályzási szintnek felel meg február hónapban. Papírforma szerint márciusra 170 centiméter a maximális szint, ami a jelenlegi csapadékos időjárás mellett el is érhető.

(Sajnos a KVVM.hu oldalán megszűnt az egyébként igen hasznos grafikonos táblázat frissítése, így ezeket eltávolítottuk az oldalról. Jelenleg nincs olyan adatforrás, ahol grafikonos formában követhető lenne, a vízszint változása.)

A szöveges tartalom utolsó frissítése: 2016.01.16.)
 
A Sió vízszintje Simontornyánál:

Részletes adatok: http://www.hydroinfo.hu/