izola

Az idei év talán annyiban volt más, hogy április első hétvégéjén számos környező országban rendeztek nemzetközi viadalokat, megosztva ezzel a csapatokat. Így is sokan - több mint 50 magyar versenyző - választotta a szlovén regattákat a családi húsvétozás helyett. A háromnapos izolai viadalon 10 ország 283 versenyzője állt rajthoz öt hajóosztályban, s további 348 optimistes versengett Portorozban.

Kezdjük először az idősebb korosztály képviselőivel, akiknél 420-ban és Laser Radialban volt jelentősebb mezőny, a többi hajóosztályban kevesen álltak rajthoz. Minket is - 470 és 420 kivételével - inkább az ifjúság képviselt, hiszen legeredményesebb lasereseink, a radiálosok, 4.7-esek az ugyanebben az időpontban zajló Európa Kupán vettek részt Hyeresben. Az első napi csökkenő erőben lévő, eleinte 3-4-es erősségű borát követően - mely délutánra erősen legyengült és rendkívül forgolódott, megnehezítve ezzel a versenyzők dolgát, - a második napon a helyi, csak délutánra kialakuló, jellegzetes mistral, végül pedig az általában csapadékot hozó, jó nagy hullámokat gerjesztő sirocco fújt. Változatos szélirányok és viszonyok, a trükkös futamoktól a kifújt szélig mindenben részesülhettek a versenyzők, így remek fejlődési lehetőségnek bizonyult a verseny. Kiemelném a 420-ban megszerzett magyar eredményeket - az első tízben három magyar egység is szerepelt Grams Dominik-Doubrawsky Bálint 6., klubtársaik, Gráfel Vince-Weidinger György 8., és Péch Fanni-Héjj Eszter 10. helyének köszönhetően. Mindhárom egység kiegyensúlyozottan versenyzett, s a csapat többi tagja és szépen helytállt a népes mezőnyben. Magyar siker született még 470-ben is, ahol a Szamódy Tamás-Bárdos Mihály kettős három futamgyőzelmet is bezsebelve a bronzérmet szerezte meg a Mitja Mikulin-Princic Sebastian szlovén és az olasz Kosuta-Farneti páros mögött. A többi hajóosztályban versenyzőink remek tanulási lehetőséget kaptak, kiváló körülmények között, változatos szélviszonyokban versenyezhettek. Sajnos azonban volt olyan osztály is, melyben nagyon kevesen álltak rajthoz, mint például a női 470, ahol csupán négy egység versenyzett, de a lányok is sokat tanulhattak a futamok során.

Hatalmas mezőny állt rajthoz és szép magyar siker született azonban a pár kilométerrel arrébb zajló versenyen, Portoroz városkában, ugyanis a 348!!! főt számláló Optimist-mezőnyben Péch Lóránt ezüstérmet szerzett, míg Gyapjas Zsombi az 5., testvére, Balázs pedig a 7. helyet szerezte meg! Három magyar optimistes a legjobb tíz között! Remek teljesítmény! Aki nyomon követi a csapat idei menetelését, az biztosan látja, hogy nagy fegyvertényekre képesek ezek a kissrácok és lányok, szép nemzetközi eredményeket érnek el, s biztos szereplőként állnak a nagy versenyek eredménylistáinak élvonalában. Remek helyen, tizenötödikként zárta a versenyt Vadnai Jonatán is, valamint Előházy Dorottya, aki a 34. helyet szerezte meg, s a lányok versenyében a 10. lett. Szinte a fél opés magyar mezőny leutazott Portorozba, nem véletlenül. Népes, erős mezőny, kiváló versenyzési lehetőség, és igazán nagyszerű szezonkezdési lehetőség. És biztos vagyok benne, hogy a húsvéti nyuszika kint is megtalálta a gyerekeket, pláne, hogy ilyen szépen szerepeltek.

Eszes Bernadett