A csapatverseny lényege, hogy a négyfős csapatok elsőként körmérkőzések keretében mérik össze tudásukat és gyorsaságukat egymással úgy, hogy minden csapat valamennyi csapattal megmérkőzik külön-külön futamok keretében. A körmérkőzések eredményei alapján a legjobb négy csapat került az elődöntőbe, majd a legjobb kettő a döntőbe.

Az Optimist Csapatbajnokság versenyrendezőjének tisztét Fluck Benedek, a Versenybíróság elnöke Böröcz Bence töltötte be, mindketten garanciát jelentettek a magas szakmai színvonal biztosítására.
A versenyszabályok és sportszerűség betartásának felügyeletét összesen nyolc versenybíró biztosította.

A Bajnokság első versenynapja gyenge szélviszonyok között zajlott, azonban a Versenyrendezőség igyekezett a legtöbbet kihozni a napból, aminek eredményeképpen negyvenkét futamot sikerült megrendezni, azaz minden csapat hat futamban mérhette össze tudását valamely másik csapattal.

A délelőtti versenyzést egy közelgő vihar szakította félbe, és a Versenyrendezőség úgy ítélte meg, a legbiztonságosabb, ha a mezőny a parton várja meg a kedvezőbb időt. A vihar végül szerencsére kegyes volt a csapathoz és továbbállt, így délután kettőkor ismét vízre szállt a mezőny, hogy folytassa a megmérettetést.

A fárasztó nap után a parton közös vacsora, valamint tombolahúzás várta a fiatalokat, akik megmaradt energiájukat a vacsora után még egy focimeccs során vezették le.

A második versenynapon tökéletes vitorlázó idő várta a versenyzőket, így az előző nap tanulságait összegző reggeli versenyzői értekezlet után ismét vízre szállt a mezőny, hiszen sok futam várt még a csapatokra. Az egyre erősödő szélnek köszönhetően a körmérkőzéseket – a két versenynapon összesen kilencvenegy futamot - délután kettőre sikerült lebonyolítani, így a Versenyrendezőség az augusztus 6-ra tervezett tartaléknapot már nem vette igénybe. A futamok egyre izgalmasabban alakultak, hiszen a csapatok egyre jobban belejöttek a verseny taktikába és a csapatként történő versenyzésbe. Az eredmények összesítése alapján a legjobb négy közé a Spartacus Vitorlás Egylet három csapata, valamint a THE-YKA csapata került, akik tovább folytatták a mérkőzést a döntőbe jutásért.

Az elődöntőben mindkét páros két-két győztes futamig mérkőzött egymással, a szoros mérkőzések végeredménye alapján a döntőbe végül két földvári csapat (SVE 1- De Jonghe Arthur, Jeney Máté, Lászlóffy Ábel, Lászlóffy Levente, SVE-2 – Kocsis Bálint, Héjja Marcell, Gereben Pál, Futó Marcell) került, a bronzéremért folyó küzdelem résztvevői pedig a THE-YKA (Bihary Ádám, Kovács Dominik, Vida Péter, Virág Balázs) és a Spartacus harmadik csapata (SVE 3- Erős Loránd, Bednár András, Kalmár Zalán, Thomas of Wegen) lettek.

A döntő mérkőzések szintén két győztes futamig folytak, mind az aranyéremért, mind pedig a bronzéremért folyó küzdelem nagyon szoros végeredménnyel zárul.
Az első három helyezett csapat mellett az MVM Sportegyesület díjazta a legjobb lány csapatot, a legfiatalabb csapatot, valamint a legjobb első éves csapatot is.

A verseny végeredménye tehát az alábbi lett:



A partra kiérve a versenyzőket a Koloska kikötőben jégkrém várta a fárasztó nap után.

A díjátadó ünnepségre a Koloska kikötőben került sor, a díjazottak Kutassy László egyedi plakettjeit és érmeit, valamint a Magyar Vitorlás Szövetség Országis bajnoki érmeit vehették át, e mellett a legjobbak értékes Dockyard ajándékot kaptak.

Az MVM Sportegyesület idei negyedik versenye tehát ismét eredményesen, jó hangulatban, összesen száz izgalmas futammal zárult.

További információ, fotók, eredmények ITT.

Fotó: Cserta Gábor

Dr. Ugron Gáspár Gábor
MVM Sportegyesület