Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta: hiányzik Füredről egy szövetségi bázis, kikötő, ám ennek kialakítására több lehetőség is van a városban.

Dr. Bóka István polgármester hangsúlyozta, szándékaik szerint a Füred kemping területén alakítanak ki egy új kikötőt. Mint arról korábban már beszámoltunk, a háromezer férőhelyes kempinget tavaly vásárolta meg a város 2,3 milliárd forinttért, amelyhez 1 milliárd forint hitelt vett fel az önkormányzat, amit a tervek szerint a jelenleg is nyereségesen működő kemping bevételeiből fedez majd.

A Balaton egyik legnépszerűbb kempingje felszámolás alatt állt. Az SCD még 2005-ben az összes megvásárolt kempingjére külön-külön egy önálló céget hozott létre, ezek két évvel ezelőtt felszámolás alá kerültek, négy bank jelzáloga terheli az ingatlanokat. A felszámoló megbízásából eddig a Balatontourist működtette a kempingeket.

A felszámoló tavaly után immár másodszor írta ki a pályázatot a kempingre, ezúttal 4,6 milliárd forintos áron, a város önkormányzata végül mintegy 2,3 milliárdért vette meg az ingatlant.
22 hektáros tóparti ingatlanról van szó, ami hihetetlen nagy értéket képvisel. Ez egy pótolhatatlan nemzeti vagyon, amit reális áron sikerült megszereznünk. Kardinális kérdés volt, hogy a városé legyen a kemping. A funkcióján semmiképpen nem változtatunk, hiszen fizetőképes vendégkört hoz a városba. Egyelőre marad az eddigi működtető a Balatontourist is, hosszabb távon azonban az önkormányzat saját céggel üzemeltetné a kempinget, a szolgáltatások minőségén javítanánk - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István polgármester.

Bóka István elmondta: a kemping árát önrészből, kormányzati támogatásból, hitelből és a kemping kéthektáros területének bérbeadásából fedezi majd a város. 
- Az a cél, hogy minél kevesebb hitelt vegyünk fel, aminek törlesztését a jelenleg is nyereségesen működő kemping bevételeiből fedeznénk. A bérbe adandó területen a tervek szerint új apartman házak épülnének - tette hozzá a polgármester.

A háromezer férőhelyes kemping a Balaton-part legnagyobb ilyen jellegű üdülőterülete és egyben évről évre a város egyik legkedveltebb szálláshelye. Az ingatlan korábban még soha nem volt a város tulajdonában. A térségben példa nélküli az önkormányzat tulajdonszerzése, hiszen a vízparti kempingek magáncégek birtokában vannak.

Hét, különböző típusú ház illetve ötféle parcella között lehet itt választani. A kempingben a strandolást az ingyenesen használható csúszda, a homokos partszakasz és a vízi sportolási lehetőségek, köztük is a legnépszerűbbnek számító vízisí egészítik ki. Van teniszpálya és mini golf, lehet kerékpárokat bérelni, a gyerekeknek pedig animátorok gondoskodnak külön programokról. Felnőtt és gyermekmedence, valamint szauna is várja a vendégeket.

A város és a vitorlás szövetség közötti megállapodás értelmében a felek együttműködnek a balatonfüredi valamint a hagyományos sportrendezvények (Fehér Szalag, Kék Szalag, Széchenyi István emlékverseny, Évadzáró verseny) szervezésében, kiemelten kezelik az ifjúsági vitorlás sportrendezvényeket, együttműködésben pályáznak sportprogramokra és együttműködnek sportlétesítmények fejlesztésében is. 

A Vitorlás Étteremben kötött megállapodásról a Füred tévé videója itt megtekinthető.

A cikk eredeti forrása a balatonfured.hu!