A Balatonzamárdi Fürdőegyesület felkérésére, a Balatoni Yacht Club rendezésében az első Svert Kupa mezőnye sorakozott fel a rajtvonalnál, hogy kiderüljön, ki a legjobb a kis merülésű hajók közül Zamárdi vizein. A remek 22-es fahajók, hírnevükhöz méltóan jól szerepeltek, az első helyen is egy ilyen vitorlás futott be a célba, Dr. Margó György kormányzásával. A kor szokásinak megfelelően a győztes hajó kormányosa egy kis réztáblát vehetett át, rajta a helyezéssel és verseny dátumával. Ez aztán a vitorlást díszítette, hogy mindenki láthassa az elért eredményeket. A 22-es versenyjollék nem csak a Svert Kupán szerepeltek jól, 7 évvel később a Kékszalagon is egy ilyen hajó győzedelmeskedett, s címét a következő tókerülőn is megvédte.



Svert Kupa Zamárdi, DELL túraverseny - 2015
Úgy tűnik a Balaton tündérei 86 év elteltével is a Svert Kupa mellé álltak, augusztus 8-án, a verseny reggelén megérkezett a várva várt szél, és vele még néhány újabb hajó, így összesen 67 vitorlás sorakozott fel 10 órakor a Bácskai utcai kikötőnél a rajtvonalon. A kiírás szerint mindenféle svertes illetve kielsvertes, sőt - külön értékelésben - többtestű hajó is indulhatott, csak akár 50 centis vízben is képes legyen hajózni. Úgy tűnik ez a korlátozás nem riasztotta el a vállalkozó kedvű vitorlázókat, hisz még Fonyódról is érkeztek a Svert Kupára.
Eredetileg azt szervezők azt gondolták, hogy 30 hajó részvétele az első alkalommal már komoly sikernek számít, de az augusztus eleji előnevezéskor már túl is lépték ezt a számot, így kíváncsian várták a verseny előtti jelentkezőket. Jöttek is szép számmal, ezért az utolsó pillanatban még újabb rajtszámokat nyomtattak – szerencsére.

Korosztályok versenye
Külön szépsége volt a mezőnynek, hogy a profi vitorlázók mellet mindenféle korosztály képviseltette magát, mind a versenyzők, mind a hajók tekintetében. A legmodernebb carbon vitorlások mellett indultak még a világháború előtt épült fahajók is, a fedélzeten pedig többgyermekes családok, első versenyükön induló fiatalok, nagypapák és unokák bontották ki a vitorlát, hogy együtt indítsák útjára 86 év után ismét a Svert Kupát.

A mezőny kellemes, keleties szélben indult az első, ezüstparti bója felé, majd vissza. Zamárdi másik végénél fordultak Tihanynak, hogy aztán ismét Zamárdinál fussanak célba. A szél néha gyengült kicsit, de végig kitartott, így az első katamaránnak, a Diószegi Zoltán kormányozta Nacra Carbon 20-nak másfél óra sem kellett, hogy beérjen, de 2 óra elteltével feltűntek az első egytestűek is. A Svert Kupát a Tönkő Gábor kormányozta 25-ös T-Jolle, az Orion nyerte. A két első díjjal egy-egy Dell laptop is járt a győzteseknek. Zamárdi legjobbja a Sövény Bálint kormányozta Café 24 lett, ők győztek egyébként az Összevont Jolle kategóriában is. A klasszikus 25-ös Jollék versenyét a Németh Dávid kormányozta Dáridó nyerte, melynek fedélzetén Dr Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke is részt vett a versenyen. A 15-ösöknél a Szakács József lett az első a Széltolóval, a 420-asok közül az Alpesi Pillangók futottak be elsőként, Hegedűs Hannával a kormánynál, míg a 470-es kategóriában Nánási Balázs Ákos győzött, a Kalózok közt pedig a Gerő András vezette Brompton nyert.


A jelképes dobogóra szólították a verseny után a vízparti rendezvényen a különdíjak elnyerőit is, a legeredményesebb női kormányos Budai Júlia lett, aki egy Flaar 18-assal versenyzett, a legfiatalabb részvevő Lohinai Marcell, míg a verseny doyenje Kamarell Károly volt. A Svert Kupa legkisebb hajójával, egy 3,35 méter hosszú Európa Jolléval Krisch János futott be a célba. (A verseny részletes eredményei megtalálhatóak a Svert Kupa Facebook oldalán, ill. a Bácskai utcai kikötőben.)

A múlt és a jelen, egy hagyomány újjáéledt
Manapság egy rendezvény szervezésekor gyakran keresnek történelmi gyökereket, és felelevenítenek történéseket nagyapáink, dédapáink ifjúkorából. A Svert Kupának is vannak történelmi hagyományai Zamárdiban, csak most épp fordítva történt a dolog. A már elnevezett és szervezésben lévő versenyről derült ki, hogy a név nem eredeti.

A Svert Kupa nevet a versenyvezető, Ruják István javasolta, majd mikor a megrendezést támogató Zamárdi város önkormányzata elé került a kérelem, akkor derült ki, hogy több mint nyolc évtizeddel ezelőtt már volt itt egy ilyen regatta. Ennél sokkal többet nem is lehetett tudni jó ideig, de a verseny után jelentkezett a szervezőknél Zamárdiban Margó György, akinek az édesapja nyerte az első Svert Kupát. Szerencsére megőrizte a kis réztáblát, és néhány fotót is. Az is kiderült, hogy a korabeli versenyen mintegy tucatnyi hajó indult, főként 22-es versenyjollék.



Jövőre veletek ugyanitt!
A XXI. századi első Svert Kupára már többen neveztek, igaz manapság jóval több vitorlás is van a Balatonon, mint a két világháború közt. Remélhetőleg ez a szám jövőre még tovább bővül, s talán ott lesz a versenyzők közt az egykori győztes, Dr. Margó György fia is.
A Svert Kupa Zamárdi – DELL túraversenyről több információ a Facebook oldalukon található itt:


https://www.facebook.com/pages/Svert-Kupa-Zam%C3%A1rdi-DELL-t%C3%BAraverseny/1629283493950013