Pénteken reggel nem várták túlzottan jó hírek a Portorozban összegyűlt mezőnyt, amely 13 ország hajóit sorakoztatta fel. A prognózisok csak egyvalamiben értettek egyet: az elkövetkező három napban nem lesz túl sok szél. A Balatonon is jól ismert szlovén főrendező, Bojan Gale ennek ellenére kivitte a mezőnyt a festői Piran koronázta portorozi öböl vizére, de a hat-hét csomós szél folyamatosan forgott, így nem tudtak pályát kirakni. Végül egy másfél körből álló futamkísérlet után szombatra és vasárnapra maradt a döntés.

Szombaton végül megérkezett a szél a víz felől, amely egész nap viszonylag egyenletesen 8-12 csomóval fújt. A csapatok hamar megtanulták, hogy az öböl szlovén oldala felé kell vitorlázni a cirkálószakaszon, és egyre közelebb merészkedtek a parthoz. Csoltó Ákosék egy ötödik hellyel nyitottak, Bakóczy Robiék első futama egy 18. helyre volt csak jó – szerencsére később kiderült, hogy ez az eredmény lesz a kieső.

 

A Melgesek ebben a könnnyű szélben is gyönyörűen vitorláztak, a legénység a nap nagy részében a cirkálószakaszt a relingen kifelé lógva töltötte, s a genakkeres csaták is nagyon látványosak voltak. Fotók: https://www.flickr.com/photos/melges24/albums/with/72157666571944602.

A magyar hajók egyre szebben vitorláztak. Bakóczyék megnyerték a harmadik futamot, s általában az élmezőnyben lehetett őket megtalálni. Ha nem sikerült igazán jól a rajt utáni kibontakozás, akkor is elég hamar feltornászták magukat a top öt hajó közé. A negyedik futamra kicsit változott a – már gyengülő – szél iránya, s az új kondíciók között Csoltó Ákosék vették elsőnek a cirkálóbóját – végül a második helyen futottak be. De stabilan és szépen vitorlázott a Hód is, komoly csatákat vívtak a középmezőnyben, több-kevesebb sikerrel.

A nap végére négy futamon voltunk túl, ami azt jelentette, hogy már érvényes a regatta. A kedélyes közös vacsora után a legtöbb csapat korán nyugovóra tért, mindenki tudta, hogy a kieső futamokkal együtt még komoly változások lehetnek az eredményben.

 

Vasárnap gyönyörűen csillogó víztükör várta versenyzőket, s az ígért szél csak nagyon lassan érkezett meg. Végül délután egy óra tájban sikerül egy futamot indítani az eddigiektől teljesen eltérő, délies szélben, úgy, hogy a cirkálóbója az öböl horvát felén, egészen közel volt a parthoz. A feltételek változása úgy tűnt, hogy fekszik a magyar csapatoknak: az FGF Sailing Team többször is vezetve végül második lett, Csoltóék a nyolcadik helyen zártak.

A futam végére leállt a szél, s Bojan Gale és csapata végül úgy döntött, hogy az öböl előtt, a nyílt vízen tesz még egy kísérletet egy hatodik futamra. A döntés helyesnek bizonyult, a mezőny a verseny talán legszebb futamát vitorlázta a parttól kissé távolabb.

Noha idén a Balatonon nem lesz állomása a sorozatnak, a látottak alapján továbbra is jó eredményeket várhatunk a magyar csapatoktól. Bakóczy Robiék Portorozban bizonyították, hogy tavalyi ranglistás harmadik helyük nem volt a véletlen műve, s Csoltóék is odaérhetnek a legjobbak közé, különösen annak fényében, hogy tervezik részvételüket a teljes, hat versenyből álló sorozaton.