MOL-TBS Nagydíj - Keller Andris nyerte az egyszemélyes tókerülőt

Balatonalmádinál vette át a vezetést és hajnali 5 órakor célba érve Keller András győzött az idei MOL-TBS Nagydíjon, a szólóvitorlázók 8 méteres hajókkal futott tókerülő versenyén.



A gyenge szélben végig szoros és izgalmas küzdelmet hozott a verseny. Sokáig Varga Lajos vitorlázott az élen, és az utolsó aligai bójánál hat hajó fordult tíz percen belül.
Keller András az INNOV8 Code 8-assal győzött Litkey Farkas előtt, aki a Flaar 8M Pro-t, Varga Lajos régebbi hajóját vitorlázta. A cél előtt az utolsó kilométeren megelőzve több hajót harmadik helyen Fazekas László érkezett a Kolibri Flaar 26-ossal.
Forrás: hunsail, fotó: Balatontipp

Szüreti Regatta

Az ősz egyik legnagyobb nagyhajós regattáját idén is a TVSK rendezte meg. Szombaton az Alsóörsről rajtoló mezőnyt nem várta túl sok szél, az este 7-ig tartó befutási limit teljesítése sokak számára reménytelennek tűnt – míg nem érkezett egy várva várt fuvallat, és a mezőny nagy részét befújta a célba. Este közös vacsora, bor, és a tavalyi verseny díjkiosztója várta a megfáradt hajósokat a Badacsony lábánál. A vasárnapi napon már több szél fogadta a versenyzőket, és a pálya is csak Balatonföldvárig tartott.



További eredmények: Szüreti regatta.pdf
Forrás: TVSK

Szombati sorozat

2016 október elsején befejeződött a 6. évad a sorozat életében. Remek időben és még jobb előrejelzés tudatában ( 4-5 déli szél) a rendezők egy túra jellegű pályát jelöltek ki a résztvevők számára. Egy kitűzött rajtvonal és az öbölben lévő meteorológiai oszlop között kellet két „kört” teljesíteni. A remek körülmények nagyban hozzájárultak, hogy 24 hajó induljon a rendezvényen a szokásos 15:00-ás rajttal. A Windguru-s szél ugyan nem érkezett meg, de ahhoz tökéletes volt, hogy élvezetes vitorlázásban legyen része mindenkinek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A verseny abszolút első befutója a Lisa volt, kevesebb, mint egy óra elég volt számukra a pályához. Az kicsik csak egy kört vitorláztak, őket külön csoportban értékelték. A vacsora után kezdődött az eredményhirdetés és a szokásos év végi sorsolás, azaz aki legalább 4 futamot befejezett érvényesen (20 fő), annak a neve kalapba került. 3-an közülük pénzjutalmat nyertek. Ketten felajánlották a 2017-es rendezvényekre a jutalmat.
2017 május első szombatján folytatása következik!
Néhány szám a Szombati Sorozatról: 2016: 6 rendezvény, 179 résztvevő, 6 különböző pálya, 0-29 csomó közötti szél.




Forrás: KYC

Soproni bajnok a Laser Országos Bajnokságon Balatonfüreden

Az idei évben a szokástól eltérően a felnőtt Laser osztályokkal összevonva szeptember közepén került megrendezésre az összes Laser hajóosztály Országos Bajnoksága Balatonfüreden. Ez legfőképpen a Laser Radial mezőnyt tette igen népessé, hiszen együtt versenyzett az ifjúsági, a felnőtt férfi és a női Olimpiai kategória. Csapatunk majdnem teljes létszámban vett részt az eseményen összesen 15 versenyzővel.
Csapatunk remekül szerepelt, Laser Radial hajóosztályban nagyon szoros versenyben mindössze egy pont választotta el az első 5 helyezettet és 6 versenyzőnk végzett az első 9-ben, 6 futamból 4-et nyertek versenyzőink.  

Hirschler Rebeka nagy küzdelemben végül megvédte összes címét és megnyerte a 2016. évi Laser Radial Ifjúsági Országos Bajnokságot, az Ifjúsági Női Bajnoki címet és ezúttal első alkalommal ő lett a Laser Radial Női Olimpiai hajóosztály Bajnoka is! Veisse Zoli mindössze pontegyenlőséggel lemaradva ezüst érmet szerzett az Ifjúsági Bajnokság versenyében és ezzel ő lett a Laser Radial Felnőtt Férfi kategória Országos Bajnoka.



Forrás: Fertő Tavi Vitorlás Szövetség

Nemzetközi sikereink

A magyar hajósok az elmúlt hetekben a nemzetközi vizeken is szép sikereket értek el.

Wossaláék ismét győzelmet arattak Soling hajóosztályban
Múlt hétvégén végig jó szélben zajlott a nemzetközi Soling hajóosztály egyik legkiemeltebb ranglista versenye, a Dino Schiesaro Kupa, az olaszországi festői szépségű Garda tavon, október első napjain.
Az első napon, nagyon erős szélben három futamban mérhették össze tudásukat az indulók. A második napon már gyengébb, de még mindig embert próbáló szélben zajlott a verseny az európai élmezőny nagyjai között.
Magyarországot három hajó is képviselte. Az Aurora Sailing Team Wossala György kormányzásával ismét bizonyította tudását, megelőzve két német hajót, a dobogó első helyén végzett. A csapat tagjai Wossala Kristóf és Németh Péter voltak. Varjasék a hatodik, míg a Szűcs csapat a hetedik helyen értek célba.
Forrás: Porthole

Asso99 Európa Bajnokság, Chiemsee – Európa Bajnok a Fantomasso csapata!
Hétfőn – az első három nap szélcsendes, esetenként futam nélküli csordogálását követően – 20 csomót elérő remek szélviszonyok közepette ért véget az Asso99 hajóosztály Európa Bajnoksága a Chiemsee-n. Első helyét a nagy szélben súlyhiánnyal indulva is megtartó Fantomasso végzett, Majthényi Szabolcs számtalan eddigi címe mellé így begyűjtötte a 2016. évi Asso99 Európa bajnoki trófeát is.



A korábbi napokhoz hasonlóan ismét bejelentkezett a három magyar egység egyike, hogy megosszák személyes élményeiket, tapasztalataikat. Álljon itt néhány sor a friss Európa bajnok Majthényi Szabolcstól:
„A mai napon három futamot rendeztek. Mire kiértünk a pályára, már kettes-hármas szél fújt, ami aztán még jobban befrissült. Az első futamban a BMW-vel a nyakunkon rajtoltunk, és nagyon szorosan értünk fel a bojához. Hátszélben a bajor herceg is nagyon közel került, de sikerült elsőnek fellúvolnunk. Innentől nagy küzdelem árán tartottuk meg az első helyünket, mert öten kevesek voltunk a szélhez. Második a BMW lett, harmadiknak a herceg futott be a Picabo előtt.
A következő futamban már indokolt lett volna a fock, de az nálunk nem volt, ezért nem kellett gondolkoznunk a vitorla cserén. Már voltak 18-20 csomós pöffök, de szerencsére nem voltak hullámok. Így túl tudtuk élni az első kreuzot, bár elég gyengén taktikáztunk. Hatodik helyen húztunk spinnakert, és folyamatosan zárkóztunk fel az élmezőnyhöz. A lee bóját már negyedik helyen vettük, és ezt az egész cirkáló szakaszban meg is tartottuk. Hátszélben még sikerült becsúszni a BMW mellé, így belső helyen tudtunk halzolni a cél felé. A harmadik helyünk összetettben elég volt ahhoz, hogy az utolsó futamon már ne kelljen elindulnunk. Ez jól is jött mert a génuánkon egy kisebb szakadás keletkezett.
Ezzel megnyertük az összetett versenyt és az utolsó futamot már csak kívülállóként tekintettük meg, ahol a BMW nagyszerűen vitorlázva megszerezte a futamgyőzelmet. Sajnos ez is kevés volt nekik a dobogóhoz, két ponttal lemaradtak a harmadik helyről. 5. helyen a Picabo végzett.”
Az Asso99 EB végeredménye tehát: az idei Asso99 Európa bajnok a Majthényi Szabolcs kormányozta Fantomasso lett, második helyen a Bajor Herceg vezette Luitpold hajó végzett, a harmadik helyet Frike Poldo csapata szerete meg a GER 74-es számú Assoval. Negyedik lett a BMW Sailing Team Vadnai Tamás vezetésével, míg ötödik lett a Picabo, Dr. Kovács János és csapata keze munkája nyomán.
Forrás: Porthole, fotó: Fantomasso

Érdi Mári nyerte az új dél walesi Ifjúsági bajnokságot
Érdi Mári ezt írta első kenguruföldi versenyéről: „Első versenyem, első érmem Ausztráliában az NSW Ifjúsági Bajnokságon. Összetettben második, lányok között pedig I. helyezést értem el. A szélre nem lehet panasz, többször is a 40 csomó miatt kellett halasztanunk!”



Forrás: Érdi Mári Facebook, fotó: Robin Evans

Jön
Október első hetében, a csökkenő levegő- és vízhőmérséklet ellenére sem húzódnak még vissza a vitorlázók meleg otthonukba. Verseny lesznek a Balaton mellett a Velencei- és a Fertő-tavon is, sőt, a Tengeri Bajnokság kereteiben még az Adriai-tengert is beveszik a magyar versenyzők!

Építők Finn Kupa
Az Agárdon megrendezett Építők Finn Kupa, egyben Csernussi Endre emlékfutam is, a versenyrendezést az Alba Regia SC intézi. A verseny október 8-9-én tartatik a Finn, Laser, Kalóz és Optimist osztályoknak. Pályarajzok és további információk a versenykiírásban!
Kiírás: finn építők.doc

Pempő Kupa-Jordán Gábor Emlékverseny – YS Trophy VIII. forduló
Siófokon a Yardstick osztályok mérhetik össze tudásukat szombaton a Jordán Gábor Emlékfutamon, vasárnap a Pempő kupán a Balatoni Hajózási SE szervezte versenyen. Az up-and-down pályán a YS osztláyok mellett külön a 70-es cirkálók és 15-ös jolle is versenyez.
Kiírás: pempő kupa.doc

Fertő-tavi Évadzáró
Évadzáró versenyt rendeznek a Fertő-tavon október 9-10-én, ahol a Kalóz, Finn, Laser, Cadet és Optimist osztályokat várják a versenyrendezők.
További információ: sep@sep.hu

13. Optimist csapatbajnokság
A hétvégén a magyar Optimist flotta a Velencei-tavat foglalja el, mert itt tartják a 13. Optimist csapatbajnokságot. Az Optimist csapatversenyen négy hajóból álló csapatok versengenek egymással izgalmas, pörgős futamok kereteiben.
Kiírás: csapat op ob.pdf

Tengeri Bajnokság
Október 8. és 15. között rendezik meg a Tengeri Bajnokságot az olaszországi Biogradban. Összesen 13 Elan 350 one design hajó bérelhető, az erre verbulávódott csapatok izgalmas túraverseny-sorozaton küzdenek meg egymással. Az egyes versenypályákat szervezők később határozzák meg, de valamennyi futam a Biograd - Dugi Otok – Kornatok - Murter környéki szigetvilágban kerül megrendezésre.
További információ: http://www.tengeribajnoksag.hu/