Tengeri Bajnokság - bajnok a Klaszik - Lacsny Gergely csapata

12. Magyar Tengeri Nagyhajós bajnokság utolsó napja előtt az élen pontazonosság alakult ki két csapat között. Csakhogy az utolsó futam megrendezésének esélyét veszélyeztette az időjárás! Az előrejelzések péntekre erős jugót ígértek, amely az Adria nyílt vizein elérheti a 40 csomót, és a szigetek között is 30 csomó felett fúj. Az egyetlen bíztató jelként ez az előrejelzés az elmúlt pár napban néhány órányival későbbre tolódott.

Így amikor reggel még csak gyenge délkeleti szélre ébredtünk, jó esély mutatkozott arra, hogy a viharos Jugó csak fokozatosan érkezik, és addig még belefér egy jó döntő futam teljesítése. Úgy is lett!

10 órakor a mezőny 15 csomós szélben rajtolt a Biogradi csatorna végétől, és egy kilencmérföldes pályát teljesített az Artica Vela - Gustac - Kozina - rajt/célvonal távon. A mezőny az Elan 350 One Design hajókkal a már szokott módon együtt maradt és a pályán változatos, kiélezett küzdelem zajlott.

A fokozatosan 17-19 csomósra frissülő szélben a Czégai Péter vezette Jedi Business még kis előnnyel az élen kerülte az első pályajel-szigetet a Klaszik Király Zsolttal megerősített csapata előtt, ám utóbbiak a következő hátszeles szakaszon átvették a vezetést. Sőt! Még a NAU370 Team, vagyis a bronzérmes helyet védő Soponyai Gézáék is közéjük férkőztek.

Lacsny Gergely csapata a Klaszikon ezután már megtartotta előnyét és megszerezte a magyar bajnoki címet. Czégai Petiék ugyan becsúsztak a célban Soponyaiék elé, ám ez már nem osztott, nem szorzott, a bajnok a Klaszik csapata lett az utolsó futamon elért egy pont különbséggel. Vagyis, ahogy öt éve mindig, ezúttal is az utolsó futam döntött!

Az új bajnokcsapat: Lacsny Gergely skipper, Székely Beatrix, Király Zsolt, Őri Sándor, Beck Gergő és Markóczy László.

A bajnokság hét futamán a csapatok több mint 120 tengeri mérföldet tettek meg a Biograd, Sali, Piskera, Hramina, Biograd kikötőkből kiindulva a szél irányának és erejének figyelembe vételével kijelölt pályákon. Mindvégig sportszerű küzdelmet vívtak, nagyszerű hangulatban. Óvás nem volt, öröm volt nézni, ahogy a futamok után őszintén gratuláltak egymásnak az ellenfelek. Ilyen társaságnak öröm versenyt rendezni.

Forrás, fotó: Ruják István, Tengeribajnoksag.hu

 

Kicsi vitorlások találkoztak a Fertő-tavon – FVSZ Kupa

A múlt hétvégén a Fertő tavi Vitorlás Szövetség segítségével egy háromnapos rendezvényen vehettek részt a kis vitorlások.  Magyarország és Ausztria több pontjáról, valamint Marosvásárhelyről is jöttek modellvitorlázók. Az időjárás kegyes volt hozzánk, az előrejelzések szerinti eső elmaradt, jó szélben, napközben napsütésben telt el a három nap.

Pénteken a nagyobb méretű, az F5-M osztálynak rendeztünk futamokat. 13 hajó állt rajthoz. Erős délkeleti szélben folyt a verseny. Sajnos a tó amúgy is alacsony vízszintje miatt a szél elfújta a vizet a hajók alól, délutánra néhány helyen emiatt több megfeneklés is történt. Szerencsére a jó kedvet azért nem vitte el.

  1. ifj. Csóka László
  2. Oberreiter Gerard
  3. Országh Tibor

Szombaton és vasárnap a kisebb merülésű F5-E hajóosztályok versenyét rendeztük. Szerencsére ezeknek a hajóknak elegendő volt a meglévő vízmélység is. A 24 résztvevőnek a két nap alatt 19 futamot tudtunk megrendezni, szombaton élénk, vasárnap mérsékelt szélben.

  1. ifj Csóka László
  2. Kiss Miklós
  3. Országh Tibor

Forrás, fotó: Horváth Zsolt

 

Érdi Mári 13. a világranglistán

A Nemzetközi Vitorlás Szövetség legfrissebb világranglistáján az olimpiai Laser Radial osztályban Érdi Mári a 13. helyre került.

Magyar vitorlázó még nem ért el ilyen előkelő helyezést, amióta a World Sailing (volt ISAF) a jelen formájában számítja és teszi közzé az osztályok ranglistáit, 

A nyolcvanas években 470-esben Fundák György és Zalai Gábor kettőse bejutott az első tízbe, a kilencvenes években pedig a Nyári testvérek, Gyula és Zsolt kerültek többször is a ranglistán a legjobbak közé, illetve Laserben Eszes Tamás is ért el előkelő helyezést. De akkoriban egészen más módon számították a sorrendet. 

Érdi Mári helyezése folyamatos fejlődését és máris tartósan a világ legjobbjai közé tartozását tükrözi.

Az olimpiai osztályok világranglistáját évente átlag kilenc alkalommal számolja újra a WS az egyes vitorlázók utolsó 12 hónapban elért eredményeiből a hat legjobbat figyelembe véve.

Forrás: Hunsail; fotó: Érdi Mári Facebook oldal



 

A hétvégén következik…

A hétvégén több verseny is várja a hidegálló vitorlázókat az ország több pontján: Agárdon az egyszemélyes hajók zárják az idényt, Siófokon és Balatonekenesén pedig a nagyhajósok versenyezhetnek, és még a Yardstick Trophynak is lesz egy fordulója.

Egyszemélyes osztályok évadzáró versenye

Október 22-23-án tartják Agárdon az Egyszemélyes Osztályok Évadzáró Versenyét. A regattán a Finn, Laser Radial, Laser 4.7 és Optimist osztályok mérkőzhetnek meg az 5 tervezett futamon. Az első futam 10:30-kor indul, a pálya up-and-down pálya lesz.

Kiírás: egyszemelyes.docx

Forrás: Hunsail

 

Őszi regatta YST IX. forduló

Balatonkenesén, október 22-én a KMP Vízisport Egyesület megrendezi az Őszi Regattát, ami egyben a YS Trophy IX. fordulója is. A nagyhajósok a Kenese-Aliga-Kenese-Almádi-Kenese távot tehetik meg a 10 órakor ellőtt rajt után. A hajókat Yardstick kategóriákban értékelik.

Kiírás: kenese.pdf

Forrás: hunsail.hu

 

Siófoki Vitorlás évadzáró – Stefánia Hercegnő nagydíj

Október 22-én, szombaton évadzáró edzést tartanak a Siófok előtti vízterületen. A rajtot 11 órakor lövik el, a befutás délután 3 óráig lehetséges. 4 órától baráti találkozót és díjkiosztót tartanak a kikötőben, ahol az abszolút első helyezettnek átadják a Stefánia Hercegnő Örökös Vándordíjat is.

Kiírás: stefania.doc

Forrás: Hunsail