Az első külföldi edzőtábor nem indult könnyen. Múlt csütörtökön még apróbb hegesztési munkálatok folytak az utánfutón, amelyen azután négy darab 29er és a motoros utazott. Az ötödik hajó a Ford Petrányi jóvoltából rendelkezésünkre bocsátott busz tetején közelítette meg a szlovén vizeket.  A tizenegy tagú csapat is két buszban utazott persze, meg a cuccok sem fértek volna el másként...

A november elején Balatonföldváron megtartott edzőtábor után (méghogy nem lehet novemberben vitorlázni a Balatonon egy skiff-típusú hajóval...) az öt 29er egység immár a nemzetközi vizeken is megpróbálta ezt az akrobatikus mozgást és hatalmas élményt nyújtó korszerű hajóosztályt.

A De Jonghe Arthur - Szabó Rudolf,  Kocsis Bálint - Pavlik András. Lászlófy Ábel - Petrányi Botond   Lászlófy Levente - Arányi Barna,  Ralovich Dávid - Borbás Barna egységek  két hét múlva ugyanitt, Izolán folytatják a felkészülést a jövőre induló versenysorozatokra.



A vízen készült fotók a Magyar 29er Osztályszövetség Facebook-oldalán ( https://www.facebook.com/29erHungary ) később megosztjuk.

Az elmúlt huszonöt évben alapvető változások formálták át a vitorlázást.  A sportág teljes egészét meghatározó tendenciává vált az ún. „apparent wind sailing” (AWS, látszólagos-szél-vitorlázás) térhódítása. 
Az AWS lényege nagyon tömören a következő: mára olyan mértékben felgyorsultak a hajók, hogy a menetszél és a valós szél vektoriális eredőjeként megjelenő látszólagos szél kialakításában jelentősen megnőtt a menetszél szerepe – a jégvitorlázásban már régóta ismert ez a jelenség. Így a látszólagos szél iránya és a hajó hossztengelye között bezárt szög progresszív módon lecsökkent. Jól megfigyelhető ezen folyamat a nagyhajók egyre laposabb hátszélvitorláinak fokozatos elterjedésén (spinnaker – aszimmetrikus spinnaker – code-0). 



A tendencia az egyszemélyes hajóktól az America’s Cup-on keresztül az offshore versenyzésig a sportág minden szegmensét áthatja, mely alól nem kivétel az olimpiai vitorlázás sem. Az AWS megállíthatatlan térnyerése megváltoztatja a versenyzés minden aspektusát a vitorla beállítástól kezdve a széltaktikán át egészen a stratégiáig.

A 29er ifjúsági osztály messze a legdinamikusabban fejlődő nemzetközi ifjúsági AWS hajótípus.
Ez az osztály kiválóan felkészítheti az ifjúságot egy nagy teljesítményű, gyors szkiffel való eredményes versenyzésre, megadhatja nekik a modern vitorlázásban alkalmazott vitorla beállítás, taktika és stratégia alapjait. Optimális elő-osztálya tehát az olimpiai 49er illetve 49erFX típusoknak. Ezen felül a 29er-ben alapos tudást szerző ifjúsági versenyzők sokkal könnyebben lesznek képesek beletanulni akár a többtestű hajókkal való versenyzésbe, mint például a 420-as osztályban gyakorló társaik. Így a 29er ifjúsági elő-osztálya lehet akár a Nacra17-es olimpiai osztálynak is.

Fotó: Kocsis Bálint