Tegnap szervezte meg első közös edzését a három magyarországi Extreme 40 katamarán csapat, a HUN3Bogi, a The RED - Team Quantum Hungary és az Extreme Sailing Team. A keszthelyi csapat ma reggel küldte el számunkra az edzés képeit, melyeket fotósuk Kollmann András készített.




A tavalyi szezon versenyein többször is izgalmas csatákat vívott a Team Quantum Hungary és az Extreme Sailing Team a két teljesen egyforma Extreme40 hajóval. Az idei évben nő a tét, beszáll a versenybe a keszthelyi HUN3Bogi is, érdemes lesz külön figyelemmel követni a három hajó csatáját. 



Az első edzés sajnos elég gyenge szelesre sikeredett. Egy motorosok segítségével kijelölt up and down pályán mértek össze a csapatok Révfülöp, Ábrahámhegy magasságában. Ilyen gyenge szélben még fontosabb a hajók pontos beállítása és a balansz. Remek visszajelzés volt ez mindenki számára, hol lehet még finomítani a beállításokon, mire kell gyenge szélben odafigyelni. Az edzőkör végén elsőként a HUN3Bogi, másodiknak a Team Quantum Hungary, harmadikként pedig az Extreme Sailing Team futott be. A közös összemérés hasznossága nem kérdés, a jövőben többször is láthatjuk még a három Extreme40 katamaránt együtt edzeni!



Mit kell tudnunk az Extreme40 hajókról?

Az Extreme 40 hajók megalkotását két fő gondolat vezérelte: Akció és Adrenalin.

2007-ben Extreme 40 katamaránokkal indult útjára a világ egyik legizgalmasabb és legsikeresebb vitorlás Grand Prix sorozata az Extreme Sailing Series. Ez a sorozat maga a vízi Forma 1. 




A hajó tervezésekor a koncepció egy könnyen vitorlázható, viszonylag kis súlyú, full carbon versenykatamarán megalkotása volt. A hajó kialakításának köszönhetően erősebb, 20-25 csomós szél mellett (35-45km/h) akár 30 csomós sebességgel (55km/h) is képes száguldani, miközben már akár egész kis szélben is képes egy talpra emelkedni. Ilyenkor a hajó sebessége látványosan növekszik, így megfelelő vitorlázattal, gyenge szélviszonyok mellett is látványos sebességre képes. 



Ezek a tulajdonságok, az Extreme 40 katamaránt, a  változékony, egy-egy versenyen belül is jelentős szélsőségeket produkáló balatoni időjárási körülményekhez talán a leginkább alkalmazkodó, ütőképes hajótípussá teszik.



Fotók: Lisa501, HUN3Bogi, Kollmann András