Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj
Majthényi Zsombor Emlékverseny
Ifj. Csóka László történelmet írt Orfűn
Berecz Zsombor balszerencsével 5. lett a Finn EB-n
A Gyapjas testvérek aranycsoportba jutottak a 470 EB-n
50. Mihálkovics Kupa
VI. Rudi Trans négykezes
Fertő tavi Évadnyitó – Bettelheim Kupa
Hunguest-Hotel Palota Lillafüred Deboti Vitorlás Hétvége




Itthon történt

Balatoni Évadnyitó T-Systems Nagydíj

Rauschenberger MIklós és csapata a "The Red" nevű Extreme 40 katamaránnal ért célba elsőként az idei nagyhajós évadnyitó versenyen a Balatonon.

151 hajó telesítette szabályosan a pályát az elrajtolt 157-ből. A győzteseknek kevesebb, mint másfél órára volt szüksége a pálya teljesítéséhez, és az utolsó helyezett is visszaért négy órán belül a füredi mólóhoz a gyengeszeles versenyen.

Reggel esős, borús hangulatú időjárás fogadta a résztvevőket, de aztán egyre javult az idő és később a nap is kisütött. Északi szél fújt, amely akár ideális is lehetett volna a hagyományos Füred - Alsóörs - Tihany - Füred pálya teljesítéséhez. De ami végül fújt, az meglehetősen messze maradt az ideálistól!

A rajt után a kecsegtető partközeli sávból eltűnt a szél, megfogva a gyors többtestűeket, így Alsóörsnél egytestű hajók fordultak az élen. Később a gyorsak feljöttek az élre és ők értek az első helyeken a célba, de az egytestűek sem maradtak le jelentősen. A mezőny a befutó közelében többször is összetömörödött, komoly feladatot róva a célhajó személyzetére. Például a huszadik és a századik hajó befutása között alig több, mint tíz perc telt el.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/evadnyito-t-systems-nagydij

Eredmények: http://hunsail.hu/2017-evi-balatoni-evadnyito

 
Fotó: Mag Andrea

 

Majthényi Zsombor Emlékverseny

A Majthényi Zsombor Emlékversenyen – ami Optimist osztályban a vb-re és az eb-re válogató, valamint ranglista verseny is volt, a Laser osztályokban pedig ranglista versenyként esett a latba – ritkán látott pompás időjárási körülmények között körözhetett a mezőny. Mindhárom napon a tervezett számú futamot teljesítették a mezőnyök, csúszás nem volt, halasztásra is csak szombaton kényszerült Majthényi Zsombor versenyvezető. Megérte azonban a várakozás, mert a délelőtti beborult tingli-tangli után kora délután hibátlan északnyugatiban versenyeztek a mezőnyök.

A verseny súlyának megfelelően nagy mezőnyök jöttek össze: 101 OP, 34 Laser 4.7-es és 19 Laser Radial szerepelt a nevezési listákon. A tét és a sűrű mezőnyök ellenére kiemelkedően sportszerű futamokat teljesítettek a versenyzők, az öttagú zsűri mindössze három füttyös büntetést osztott ki és összesen kettő óvást tárgyalt. Az OP-mezőny első futamától – amikor csak hatodszorra sikerült nekivágni a távnak – eltekintve a rajtok is különösebb atrocitások nélkül folytak.

Optimistben a szparis Vladiszavlyev Alexandar nyert klubtársa, Szabó Roni Oszkár előtt, az első hétben az SVE és a BYC versenyzői végeztek, a legjobb lány versenyző a THE-YKA-s Litkey Janka lett az összetett hetedik helyén. Laser 4.7-ben az MVM versenyzője, Kovács Attila győzött, pontegyenlőséggel a THE-YKA versenyzője, Majthényi Zsombor (Pifu) előtt. Az első tízben 5 THE-YKA versenyző és 4 BYC-es vitorlázó sorakozott. Laser Radiálban a Balatoni Yacht Club versenyzői uralták a versenyt: az első ötbe hárman is befértek és a győztes Veisse Zoltán is a klub versenyzője.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/majthenyi-emlekverseny-jutalomidojaras-nagy-mezonyok-tiszta-kuzdelmek

Album: https://www.facebook.com/pg/MagyarVitorlasSzovetseg/photos/?tab=album&album_id=1525416980802858

Videó: https://www.facebook.com/MagyarVitorlasSzovetseg/videos/1528869097124313/

Eredmények: majthényi eredmény.pdf

 

Ifj. Csóka László történelmet írt Orfűn

Május 15-ei utolsó futamgyőzelme világbajnoki ezüstérmet ért a fiatal pécsi versenyző számára, aki nyolc nappal ezelőtt a TenRater hajóosztály VB ezüstjét is megszerezte a XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás világbajnokságon.

Az Orfűn megrendezett 14 napos világbajnokságon, a három hajóosztálynak összesen 98 futamot rendezett a német, osztrák, ukrán és magyar bírói illetve rendezői stáb, akik Csóka Lacihoz hasonlóan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ötösre vizsgázott az orfűi vitorlás bázis is, bizonyította alkalmasságát a nagy rendezvények lebonyolíthatósága terén.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/csoka-laszlo-tortenelmet-irt-a-ket-vilagbajnoki-ezusttel

Eredmények: http://compassmagazin.hu/hazai/vb-vegeredmeny-m-class-3441/

 

 

Külföld

Berecz Zsombor balszerencsével 5. lett a Finn EB-n

Berecz Zsombor idei harmadik versenyén is nagyszerűen teljesített. Kis szerencsével Európa-bajnok is lehetett volna, ám ehelyett nagy balszerencsével 5. lett. Ami viszont szintén kiváló eredmény, különösen annak fényében, hogy összességében Zsombi legalább bronzérmet érő teljesítményt tett le az asztalra.

Berecz Zsombor Facebook bejegyzése: "5. lettem az Európa bajnokságon! Az utolsó futamban vezető pozicióból a vitorla felhúzóm egyik része sajnos eltört. Hosszas szerelés után folytattam a futamot, de a hátrányomat nem tudtam ledolgozni! Összességében elégedettek vagyunk a heti teljesítménnyel, de a munka nem áll meg, amíg el nem érjük céljainkat!"

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/berecz-zsombor-5-lett-az-eb-n

Eredmények:

http://2017.finneuropeans.org/wp-content/uploads/2017/05/euro_finn_2017_FINAL.htm

 

A Gyapjas testvérek aranycsoportba jutottak a 470 EB-n

A Gyapjas testvérek Balázs és Zsombor 24. helyen végeztek a Monacóban tegnap befejeződött Európa-bajnokságon.

Idén már a korábbiakhoz képest erősödő támogatói háttérrel több külföldi edzőtáborral készültek Imperia és Palma de Mallorca vízein, olasz edző segítségével, a legjobb olasz, német és spanyol 470-es csapatokkal vitorlázva. Az eredmény újabb előrelépés a nemzetközi mezőnyben. Idén is Arany csoportba jutottak az EB-n és tíz hellyel végeztek előrébb, mint 2016-ban. Futameredményeik a selejtező csoportjukban: 5., 17., 18., 10., 3., majd az Arany csoportban: 15., 22., 21., 22.

Az Európa-bajnokságon sok-sok év kihagyás után részt vett Litkey Botond is, Szörényi Ádámmal vitorlázva. A 45. helyen végeztek.

Teljes beszámoló: http://hunsail.hu/hirek/470-lepesrol-lepesre-elorebb

Eredmények: http://2017europeans.470.org/en/default/races/race-resultsall

 

Lesz

50. Mihálkovics Kupa

Idén 50. alkalommal mérkőzhetnek meg egymással a nagyhajók a kétfutamos túraversenyen május 20-21-én. Szombaton a 10 órás rajt után a hajóknak a Tihany-Szemes-Révfülöp-Tihany, vasárnap a 9 órás rajtot követően a Tihany-Akali-Szemes-Tihany távot kell megtenniük a versenyzőknek. A résztvevő osztályok listáját érdemes alaposan átböngészni, nehogy az újoncok feleslegesen próbálkozzanak a nevezéssel! (LOL)

Kiírás: mihálkovics.pdf

VI. Rudi Trans négykezes

A Karsailing Vitorlás Sport Egyesület Bavaria 32, Bavaria Open és Yardstick Open osztályoknak rendez hosszú távú négykezes vitorlásversenyt május 20-án. A verseny futama Balatonlelle (BLYC) – Balatonfenyves (Nagymóló) – Szigliget (Nagymóló) – Balatonlelle (BLYC) közötti vízterületen lesz kitűzve, a rajt tervezett időpontja szombaton reggel 9 óra.

Kiírás: ruditrans.pdf

Fertő tavi Évadnyitó – Bettelheim Kupa

Hétvégén rendezi meg a Fertő tavi Évadnyitó Bettelheim Vilmos Emlékversenyt a Soproni Építők az Optimist, Laser Radial, Laser 4.7, Finn, Kalóz és YS osztályoknak a Fertőrákosi öbölnél. A futamok a tó magyar részén up-and-down pályákon zajlanak, az első rajt szombaton 10:30-kor lesz, a vasárnapi rajt időpontját a hirdetőtáblán teszik majd közzé.

Kiírás: sép évadnyitó.pdf

Hunguest-Hotel Palota Lillafüred Deboti Vitorlás Hétvége

A Deboti Vitorlás Sportegyesület a Bükk hegység szívében található Hámori tavon rendezi meg a II. Hunguest Hotels Palota Lillafüred-Deboti Vitorlás Hétvége elnevezésű eseményét. Az esemény egy exkluzív vitorlás verseny Miskolc-Lillafüred helyszínen, 2017. május 20-21. napján.

A Laser, és Optimist osztályok számára meghirdetett verseny nyolc futamosra tervezett. Négy futam a szombati, míg további négy a vasárnapi napon kerül megrendezésre. Mindkét napon időfutam megtartását is tervezik a szervezők, ahol a hagyományos pálya versenyektől eltérően 30 másodperces rajtoltatással, egyéni rajttal teljesítik a pályát az optimist, és laser indulók.  A versenyen 5 vitorlás egyesület versenyzői már biztosan tervezik az indulásukat.

Kiírás: lillafüred kiírás.pdf

 

Forrás: Hunsail.hu, Porthole.hu, Compass Magazin, Berecz Zsombor Facebook