Kilenc futam, remek szél, kiváló rendezés a Dragon OB-n
Rooster Devoti One Gold Cup
Eurowind Katamarán Kupa 2017 – Isuzukamion.hu Nagydíj
Bahart Regatta I. – Plastimo Nagydíj – Yardstick Trophy 1. futam
Dr. Molnár Adorján Emlékverseny
MET Kupa Nagyhajós verseny
A felzárkózás iskolája – magyar eredmények Medemblikben
OP válogató Workumban
Itt a harmincötödik Americas's Cup!
Generali Bankár és Biztosítási Kupa
Pünkösdi Regatta
Dolesch Iván Emlékverseny
Honlap.hu Kupa
Szombati Sorozat II.

 




Ez történt itthon

Kilenc futam, remek szél, kiváló rendezés a Dragon OB-n

Balatonfüred, 2017. május 31. – Nagyszerűen sikerült a jövő évi Dragon Európa-bajnokság főpróbája, azaz az idei Dragon Országos Bajnokság. A Balatonfüredi Yacht Club kiváló rendezésében szinte ideális időjárási körülmények között dőlt el a bajnoki cím, amelyet a Nyári Mikulás (Gömbös Lóránd, Horgos Tamás, Majthényi Mátyás) nyert meg, s ezzel Gömbös Lóránd kormányosként ötödször lett magyar bajnok.

„A legfontosabb az volt, hogy lássuk: a jövőre várhatóan 60-70 hajó részvételével zajló Európa-bajnokság szervezéséhez kapcsolódóan vannak-e problémás területek. A benyomásaink nagyon pozitvak: úgy látjuk, hogy az előkészítés folyamata rendben zajlik, és bőven van időnk arra, hogy  a BYC-cel közösen megoldásokat találjunk azokra a kérdésekre, amelyek felmerültek” – húzta alá Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke, aki egyben a jövő évi világesemény szervező bizottságát is vezeti.

Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11244-jol-sikerult-foproba-johet-az-eloadas

Eredmény: Dragon.pdf

 

Rooster Devoti One Gold Cup

A mai nappal véget ért a D-One hajóosztály világbajnoksága Balatonfüreden, a D-ONE Vitorlás Sportegyesület és a Balatonfüredi Yacht Club közös rendezésében. Izgalmakkal teli 4 versenynapon keresztül harcolt 5 ország 20 versenyzője a világbajnoki címekért, az eredmények 8 futam alapján születtek. A Balaton igazán kitett magáért: az időjárás minden arcát megmutatta, profi bemutatkozás volt részéről is.

Az eredmények tekintetében fergeteges magyar siker született: Tomai Balázs – a Balatoni Yacht Club versenyzője – a tavalyi Európa-bajnoki címe mellé immár a világbajnoki címet is magáénak tudhatja, míg a tavalyi EB 3. helyezett Szamódy Tamás – a Balatonfüredi Yacht Club versenyője – ezüst érmet szerzett a világbajnokságon. A dobogó harmadik fokára a brit Giles Chipperfield állhatott. Negyedik helyen a szintén brit David Gorringe végzett, ötödik lett Marek Bachtik Csehországból, hatodik helyen pedig Nick Crickmore végzett Angliából.

Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11236-magyar-csucssiker-a-devoti-one-gold-cup-on

Eredmény: Devoti.pdf

Forrás BYC

 

Eurowind Katamarán Kupa 2017 – Isuzukamion.hu Nagydíj

A korábbi MVSZ hagyományos kishajós versenyek megszűnésével ez az esemény vált a katamaránok szezonkezdő megmérettetésévé. Ennek megfelelően már mindenki nagyon akarta a versenyzést, így szép számmal érkeztek egységek az F18 ranglista versenyre és az M3 osztályba is. Szombaton kellemes, enyhe és picit forgolódó szélben 4 futamot sikerült megrendezni, míg vasárnapra csak egy visszalőtt rajt maradt. Az F18-asoknál a Diószegi Zoltán – Jankovics Gábor páros dominált, maga mögé utasítva a Téglás Csaba – Krénusz Gábor és Hamrák péter – Körtvélyesi Miklós egységeket. Az M3-as osztályban sem volt nagy meglepetés, Hegedűs Léna – Honti Norbert szerezték meg az aranyat. Mögöttük a két rivális egység, a Mateidesz Gábor – Varsányi Tamás illetve Bereczki Zsombor és Egri András duók jó meccseket vívva állhattak fel a dobogóra.

Forrás: Kenguru


 

Bahart Regatta I. – Plastimo Nagydíj – Yardstick Trophy 1. futam

61 hajó részvételével zajlott le a Bahart Regatta Plastimo Nagydíj, azaz az idén megújult Yardstick Trophy sorozat első futama Badacsonyban. A versenyen pálya- és túrafutam is helyet kapott a gyönyörű napos, gyenge szeles időben.

Eredmény: http://www.bahartregatta.hu/Eredmenyek


Forrás: Weberfoto

 

Dr. Molnár Adorján Emlékverseny

A Molnár Adorján vitorlás emlékversenyen öt futamot rendeztek pénteken a Mályi tavon. Az eredmények a következőképp alakultak:

Kalóz: 1. Demjén Ferenc, Papp Ádám (Justitia VSE), 2. Papp Tibor, Górász András (Justitia VSE), 3. Mecser József, Tóth Péter (Justitia VSE).

Finn: 1. Boros Ferenc (Miskolc-Mályi VSC), 2. Csorba Dávid (MMVSC), 3. Juhász László (Justitia VSE).

Sikló: 1. Berki Győző (Justitia VSE), 2. Nyeste Gábor (Justitia VSE), 3. Földi Zsófia (MMVSC).

 

MET Kupa Nagyhajós verseny

Beköszöntött erre a hétvégére a nyár a hét eleji monszun viharok és esőzések után. Ideális viszonyok várták a MET kupa résztvevőit Földváron. Yst I, Sudár Regatta, 15-ös túrayolle jelent meg legnagyobb számban a rajtnál.

Szombat reggel kellemesnek ígérkező D-K-i szél fogadta a mezőnyt. Az egymás zavarásának elkerülése miatt trapéz pályát tűztünk ki, cirkáló befutóval. Szépen haladt a mezőny egészen a hátszél végéig, amikor varázsütésre felszívódott a szél. Nincs mit tenni, parti halasztás, irány az árnyék. Kora-délután megjelent egy É-i szellő, amely lassan, de folyamatosan frissült. Irány a víz, két szép futamot sikerült megrendezni, talán egy harmadik is belefért volna, de a partról már kihallatszott, hangol a zenekar, (egyesek a vacsora illatát is érezni vélték). A napnyugta már kellemes hangulatban érte a mezőnyt a vacsora mellett.

Vasárnap ismét É-K-i szél, a Csőből fújt. Két teljes futam egy pedig lerövidítve adta a végső öt futamos összetettet. A szokásos díjakon felül a legnagyobb létszámú osztály tagjai között komoly jutalom lett kisorsolva, szintén a szerencse döntött, ki használhatja egy hétvégén a kiállított VOLVO modellek egyikét.

Köszönet a MET Magyarország Zrt-nek a verseny támogatásáért.

Eredmény: http://spartacus.hu/5995/

 

Nemzetközi vizeken

A felzárkózás iskolája – magyar eredmények Medemblikben

Mindegyik magyar, Érdi Mári, Vadnai Benjamin és Jonatán egyaránt javuló teljesítménnyel jutott előrébb a mezőnyben a Delta Lloyd Regattán Medemblikben. A ma befejeződött versenyen Mári egy utolsó futamgyőzelemmel a 11. helyre kapaszkodott fel a Laser Radial mezőnyben. Vadnai Benjamin a 12. helyig jutott előre a százhajós Laser Standard flottában, és az öccse Jonatán is feljött a 20. helyre a kiencfutamos versenyen.

Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11235-a-felzarkozas-iskolaja

Eredmény: http://www.deltalloydregatta.org/results/

 

OP válogató Workumban

Az elmúlt héten a magyar Optimistesek egy kisebb csapata a holland Workumban versenyzett nemzetközi mezőnyben a Dutch Youth Regattán. A selejtező futamok után szombaton és vasárnap került sor a döntő futamok rendezésére. Az arany csoportnak 7, az ezüstnek 6, a többieknek 5 futamot sikerült rendezni. Szombaton kellemes 18-22 csomós szélről indultunk, majd a 4. futamra (ezt mindenkinek érvénytelenítették) fokozatosa és teljesen elfogyott. Vasárnap 10-15 csomó fújt, kellemes hullámokkal. 6 magyar kvalifikálta magát a legjobbak közé, Bányai Ati, Szabó Roni, Jeney Máté, Nagy Bende, Borda Levi és Tóth Atus. Itt már komolyabb volt a mezőny, éles csatákat kellett vívni, nem lehetett hibázni, mert nagyot lehetett bukni. Ati, Roni és Máté vitorlázott a legkiegyensúlyozottabban, rajtuk kívül Bende ment egy 5. helyet a vasárnapi első futamban.
Zolnai Samu szépen vitorlázva 13. helyen végzett az ezüstben, Demjén Olivér pedig futamot nyert a bronz csoportban és 2. helyen végzett! A legjobb magyarként Bányai Attila végzett 12. helyezéssel, Roni 19., Máté 27., Bende 52., Levi, 60. és Atus 64. lett

A versenyt a máltai Richard Schultheis nyerte, testvére Antonia és csapattársa, a szlovén Daniel Cante előtt.

Részletes eredmények: https://www.dutchyouthregatta.org/Results/Results-2017

 

Itt a harmincötödik Americas's Cup!

A világ legprofibb versenyzői, a világ leggyorsabb hajóin, csata a legrégebbi, ma is élő sporttrófeáért – csak a szuperlatívuszok évek óta, nem csoda, hogy az ember tűkön ülve várta a kezdést. És kijelenthetjük, hogy izgalomban nem volt hiány.

A Védővel együtt hat csapat vett részt az AC45F hajókkal zajló felvezető sorozatban (America's Cup World Series), melynek végeredménye annyiban kihatott a kupáért zajló küzdelmekre, hogy az összetett győztes és a második helyezett plusz pontokkal várhatta a bermudai párharcok kezdetét. Ezért a Land Rover BAR kettő, míg az Oracle Team USA egy pontról vágott bele a már AC50-esekkel futott selejtezőkbe (America's Cup Qualifiers). Ennek során mindenki mindenkivel kétszer mérkőzik meg (a futamgyőztes egy pontot kap), a négy legjobb kihívó lép tovább a két elődöntős körbe (America's Cup Challenger Playoffs), ahol már öt nyert futamig tartanak a párharcok, a két győztes is ilyen formában dönti el, ki lehet a Védő ellenfele a hét győzelemig tartó döntőben (America's Cup Match). Ha a selejtezőt nyerő egység kerül a döntőbe, azonnal egy virtuális futamgyőzelemmel kezd, lévén kap egy pontot.

Rendszeres beszámoló, videó, képek, eredmények: http://porthole.hu/cikk/11240-harmincotodik-americass-cup-a-selejtezok-elso-korenek-vegen

 

Ez lesz a héten

Generali Bankár és Biztosítási Kupa

A héten Balatonkenesén Litkey Farkas pénteken rendezi meg a Generali Bankár Kupát, szombaton a Generali Biztosítási Kupát. A pálya mindkét versenyen a Kenese Marina-Port – Balatonfői YC – Aliga távon lesz megrendezve, amit a hajóknak több körben kell megtenniük.

Kiírás: Generali Bankár.pdf és Generali Biztosítási Kupa.pdf

 

Pünkösdi Regatta

Itt a balatoni vitorlázók egyik kedvenc versenye, a TVSK által az idén 36. alkalommal megrendezésre kerülő Pünkösdi Regatta! Június 2-án, szombaton a versenyzők Balatonföldvárról vitorláznak Keszthelyre, vasárnap zajlik a Keszthely Hanse Kupa a Keszthelyi-öbölben. Ezen a napon délután 5-kor lesz a Quantum Speed Cup is a leggyorsabb katamaránoknak és liberáknak a keszthelyi móló előtt! Hétfőn keszthelyi rajttal, Ábrahámhegyig hajózik a mezőny, hogy érintik-e Fonyódot vagy sem, az a rajthajó jelzéseiből fog kiderülni. Emiatt és az osztott rajt miatt böngésszük át alaposan a versenykiírást!

Kiírás: Pünkösdi Regatta.pdf



Forrás: Kollmann András

 

Dolesch Iván Emlékverseny

A Spartacus VE balatonföldváron a hétvégén három napos versenyt rendez Repülő Hollandi, Csillaghajó és 470 osztályoknak. A szervezők összesen 9 futamot terveznek 3-4-2 leosztásban a három nap alatt.

Kiírás: Dolesch Iván Emlékverseny.pdf

 

Honlap.hu Kupa

Örömmel adunk hírt róla, hogy a Mályi tóra ismét jut egy hétvégi verseny: Kalóz, Finn, Laser, Laser 4.7 és Optimist osztályoknak rendez versenyt a Justitia VSE. Háromszögalakú olimpiai pályán terveznek 5 futamot két nap alatt.

Kiírás: Honlap.hu 2017.doc

 

Szombati Sorozat II.

Június 3-án rendezik az idei Szombati Sorozat második fordulóját. A versenyen bárki részt vehet, aki szeretné próbára tenni önmagát, hajóját, legénységét, így a rendezők várják YS hajók, kishajók, katamaránok jelentkezését is. A versenypálya mindig változó, ezt a nevezésnél a hirdetőtáblán teszik közzé.

Kiírás: Szombati Sorozat.pdf

 

A rovat támogatója a Volvo Autó Hungária.