Ez történt a héten

Olympic regatta: 25 csomós szél, 7 futam, pontos meteorológia

Bár csak két napon fújt versenyzésre alkalmas szél a Tihanyi Hajós Egylet által rendezett Olympic Regattán, rendkívül változatos körülmények között teljesítettek 7 futamot a résztvevő öt hajóosztály versenyzői - illetve a Laser 4.7 mezőnye “csak” hatot, mert számukra már a második nap végén sem maradt értékelhető szél. A verseny első napja rövid halasztással indult, de a rendezők nem aggódtak, a meteorológia ugyanis pompás, 14-19 csomós északi-északkeleti szelet ígért, ami menetrendszerűen meg is érkezett. A rendezőség pörgette a mezőnyöket, azaz nem várta meg, amíg minden flotta minden befutója megérkezik, ha egy osztály befutott, rövid pihenő után már vághatott is neki a következő futamnak.
Az az előrejelzés is bejött, miszerint fokozatosan erősödik a szél, így a versenyzőknek volt lehetőségük az “akklimatizálódásra”, ami jól is jött, az aznapi utolsó futamot ugyanis már 17,8-19,4 csomós alapszélben 22-26 csomós ráfújások közepette futották. A második futam közepétől a 470, Finn és 420 osztályok szinte a rajttól a célig Oscar lobogó, azaz szabad pumpálás alatt vitorláztak. A ritkán élvezhető nagyszerű körülmények - meleg víz, napsütés, erős szél - a végére azért megrostálták a mezőnyöket.
A második nap hosszabb halasztással indult, de a szakemberek erre a napra is a megelőzőhöz hasonló időjárást jósoltak, igaz, lightosabb kiadásban. Így is lett, mintegy 2 órás várakozás után beindult az északi, 7-12 csomó között fújt, 14 csomó körüli ráfújásokkal, de lényegesen bizonytalanabb volt, mint egy nappal korábban. Egyik-másik futamban így idegtépő szélfordulókkal, kihagyásokkal is meg kellett küzdeniük a versenyzőknek, és aznap “csak” három futamot sikerült befejezni. Sőt, a Laser 4.7-es mezőny csak kettőt - így összességében hatot - tudott teljesíteni. A délután közepére erősen gyengült és a korábbinál is forgolódóbbá vált a szél, majd elfordult 50-60 fokkal és 2-3,5 csomóra gyengült, mindezt a kisebbik lézerosztály rajteljárásának közepette, így bár próbálkoztak 2-3 rajttal, mindbe bel kellett halasztani, majd számukra le kellett mondani a futamról.
A verseny utolsó napjára is bejött az előrejelzés, amit már az előző napon is emlegettek a meteorológusok: “inkább a mai napból hozzák ki, amit tudnak, hétfőn már csak véletlenszerűen lehet bármilyen szél is”. A mezőnyök így a parton várakoztak, elindult ugyan egy-egy csík, de mindegyik nagyon messze a volt meggyőzőtől, a versenyre alkalmastól meg még messzebb, így délután fél háromkor a rendezőség a regatta befejezéséről döntött.
A kétszemélyes osztályokat a THE-YKA, illetve a Kereked versenyzői uralták, 470 -esben a csopakiak közé egy szparis egység, 420-asban pedig a tihanyiak mögé egy BYC-es páros tudott bejönni. Finnben az első öt helyezett különböző klubokból érkeztek, a Laser osztályokban pedig ugyancsak a THE-YKA versenyzői voltak elől, mellettük Procelero SE és a DSC hajói végeztek a mezőnyök elején.

A részletes eredmények:: http://www.thesail.hu/2017/07/szombaton-indul-az-olympic-regatta-a-the-ben/
Album Cserta Gábor és Szántó Áron képeivel:
https://www.facebook.com/pg/MagyarVitorlasSzovetseg/photos/?tab=album&album_id=1596386407039248

Decathlon Kupa

Péntektől vasárnapig tartott a Decathlon Kupa a Fertő-tavon, ami az Optimist osztály ranglista versenye volt. Az első nap szél hiányában rövid halasztással indult. A versenyrendezők folyamatosan mérték a szelet és szerencsére dél körül úgy tűnt, indulhatunk a vízre, ráadásul a tó osztrák oldalára! Forgolódó déli szél fogadott minket az átjáró túloldalán, amiben nem volt könnyű pályát rakni. Végül sikerült és két futamot le is bonyolítottunk. A parton rántott hús és remek kvízjáték várt minket. Szombaton már sokkal határozottabb szél fogadott minket: olyan erős volt az északnyugati, hogy ezen a reggelen is halasztással kezdtünk – csak épp ellenkező okokból, mint pénteken. Amikor a szél 20 csomó körüli csendesedett vízre mentünk, de biztonsági megfontolásokból maradtunk a magyar oldalon. Erős, pöffös szélben, borús időben három futam zajlott le – le a kalappal a gyerekek előtt, hogy bírták a gyűrődést, különösen a Szparis Jeney Máté remekelt, aki mindhárom futamot nagy fölénnyel nyerte meg! A délutánra tervezett focibajnokságot sajnos az érkező zivatarok miatt le kellett mondani, de egy ilyen nap után nem is maradt sok energia a gyerekekben. Vasárnap a szombatihoz hasonló körülmények fogadtak minket, azonban a nap ragyogóan sütött. Sikerült is három futamot megrendezni, sőt, olyan jók voltak a körülmények, hogy a versenyrendezőség egy negyediket is fontolgatott, azonban a vasárnapi időlimit miatt ez végül elmaradt.
A díjkiosztón a Fertő-tavi Vitorlás Szövetség külön elbúcsúztatta volt Optimist versenyzőjét, Papp Pétert, aki az idei workumi verseny után fejezte be OP karrierjét, valamint a Decathlon Kupát is megnyerő Jeney Mátét, akinek ez volt az utolsó hazai versenye, az augusztusi bolgár EB után ő is új utakra lép.
Eredmények: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1720797881294130&id=534420243265239

Jó szél, kellemes idő, eszem-iszom dínom-dánom a 7. Kelet-Nyugat Kupán

Nem bánta meg, aki az idén rajthoz állt a 7. alkalommal megrendezett Kelet-Nyugat Kupán. Kellemes 22-25 fokos időben, 2-5 Bf szélerőben sikerült a távot végig vitorlázni.
Mivel a rajt egybe esett a FINA szabad vízi úszás rajtjával, a háttérben kétmilliárd ember láthatta a verseny rajtját, mely kellemes ÉNY-i szélben történt. Az 1-es pályajel a Siófok-Alsóörs közötti meteorológiai állomás volt. Az egyenletes futtatott félszélnek köszönhetően a mezőny nem szakadt szét, amely az egész versenyre igaz volt. Jó pozícióban volt a „Béke”, a „Garuda”, az „Obsession”, a „Helikon” és a „Heléna”.
A második pályajel a tihanyi szorosban volt, ahol a rendezőség úgy döntött, hogy a harmadik jelet Balatonakali elé helyezi, mivel a szélviszonyok nagyon jók voltak, továbbá az előrejelzés azt mutatta, hogy kitart a nap végéig, sőt erősödés várható, ami meg is érkezett később. Ide egyébként a „Garuda” érkezett pár száz méteres előnnyel, utána a 11 OD „Obsession”. A balatonakali bójánál a „Garuda” növelte előnyét.
A befutó szakaszon végig cirkálni kellett, a „Garuda” elveszette az előnyét. Az abszolút versenyt az „Obsession” nyerte, második a „Heléna”, harmadik a „Helikon” lett. A sokáig vezető „Garuda” csak negyedik helyet tudta megszerezni.
Eredmények a http://hyc.hu/upload/results_kny2017.html linken találhatóak. 14:40-kor az utolsó hajó is befutott. Érdekesség, hogy ők az utolsónak érkező „Anni” nevű folkboat nyerte az előnyszámokkal korrigált versenyt.
Az eredményhirdetés, és az utána következő vacsora során sárgadinnyés pármai sonkás előétel után, házias lecsót és rakott krumplit szolgáltak fel a verseny szervezői! A kiváló hangulatról a különböző sörök, borok és házipálinkák gondoskodtak. Az utolsó versenyzők mosolygós hangulatban éjfél körül hagyták el a HYC klubtermét!
A szervezőknek nem titkolt célja, hogy egy nagyon színvonalas és jó hangulatú versenyt honosítsanak meg a magyar versenynaptárban, hiszen Európa legnagyobb tókerülő versenye is a Hungária Yacht Club kikötőjéből indult!

Ez lesz a hétvégén

Széchenyi Regatta

Hétvégén ismét verseny lesz a Fertő-tavon, a Kalóz és Finn osztályok számára rendezik meg a Széchenyi Regattát. Összesen 5 pályafutamot terveznek a két napra.
Kiírás: Széchenyi Regatta.pdf

Ismét remek versenyre készülhetnek a Subaru-Egis Kupa résztvevői

Ahogy a néhány napja befejeződött 49. Kékszalag, úgy a 2017. július 22-23-i Subaru-Egis Kupa is a tradicionális és nagyon népszerű versenyek közé tartozik. Európa leghosszabb tókerülő túraversenye és a csopaki Egis Kupa között az mindenképpen egy jelentős különbség, hogy utóbbi egy igazi, klasszikus pályaverseny. Talán éppen ezért kedvelik nagyon a vitorlázók.   
A szervezők idén is kitesznek majd magukért. Az előrejelzések alapján, kiváló szélviszonyokra lehet számítani, ami garantálja az izgalmas és magas színvonalú futamokat. És az is biztos, hogy a parton sem unatkoznak majd a résztvevők. A házigazdák már a nevezésnél megvendégelik a Subaru-Egis Kupára érkező vitorlázókat és arról is gondoskodnak, hogy a szombati futamok után se unatkozzanak a résztvevők. A teljesen felújított és igencsak impozáns kikötő mólóján koccintásra várják a versenyzőket, akik a jól megérdemelt vacsora elfogyasztása után egy „retro bulin” is részt vehetnek.
A Subaru-Egis Kupán ezúttal is mintegy harminc hajóosztály képviselőivel találkozhatunk majd, és amennyiben az időjárás kegyes lesz a szervezőkhöz úgy közel 80-120 hajó nevezésére lehet számítani. Idén is öt futam megrendezése a cél, így komoly izgalmakra lehet számítani. A szervezők ezúttal is tisztelegnek Lám Dezső emléke előtt, aki edzőként és gondnokként is nagyon sokat tett az EGIS SE Sportegyesületért. Idén a Nautic hajóosztály legeredményesebb egysége emelheti majd magasba a Lám Dezső kupát.
 „A verseny ismét hű lesz a tradíciókhoz, de a környezet jelentős változáson ment keresztül. Nagyon büszkék vagyunk a teljesen felújított kikötőre és bízunk abban, hogy minél többen megismerhetik a megújult Egis Sportegyesület csopaki „bázisát”. Számunkra mindig nagyon fontos volt, hogy a vízi rendezés tökéletes, a parti hangulat pedig magával ragadó legyen. Ezt ígérjük idén is, és biztosak vagyunk abban, hogy remekül érzik majd magukat a versenyünkre nevező vitorlázók. Ezúton szeretném megköszönni szponzorainknak a rengeteg segítséget. Nélkülük ugyanis nagyon nehéz dolgunk lett volna.” – mondta Kurucz Sándor, a verseny főrendezője.
A Subaru-Egis Kupa szervezői a média képviselőit is nagy szeretettel várják a futamokra és a fogadásra. A versenyre médiamotorost biztosítanak, így a televíziós stábok, újságírók és fotósok valóban testközelből élhetik át a vitorlásverseny történéseit.
Kiírás: Subaru Egis kiírás.pdf



4. Balaton Típusú Hajók Találkozója és Versenye

Július 22-én, szombaton rendezik meg a Balaton Típusú Hajók 4. Találkozóját és versenyét a balatonfüredi Hajógyári Kikötőben. A 11 órás rajt után a kikötőtől Siófokra, majd Zamárdiba, végül vissza Balatonfüredre kell vitorlázniuk a résztvevőknek.
Kiírás: Balaton Típusú Hajók kiírás.pdf