Délnyugati 5-8 csomós és a korábbi északi, part alatti csíkos-lyukashoz képest aránylag egyenletes szélben két futamot is sikerült lebonyolítania a zöldszeműeket jól ismerő rendezőségnek. Megpróbálkoztak egy esti harmadikkal is, de két sikertelen rajt után a Balaton csendes ciccenéssel fellibbentette a szélfátylat és egy elegáns aranyhíddal a partra tessékelte a finneseket.

A két futammal rendesen felkavarodott az öszetett eredménylista, hiszen néhány menő ma is meglepetésszerű pofonban részesült.

Az eddig magabiztos előnnyel vezető Facundo Olezza egy elhibázott rajttal (UFD) és 11. hellyel egyet hátébb lépett, átengedve az első helyet. Úgy fest a magyar szél szavát  legjobban egy finn rokon értette: Oskari Muhonen kis híjján két futamot nyerve - 2. és 1. hellyel - átvette a vezetést a világbajnokságon.  Az első futamon a brit Henry Wetherell centiméterekkel verte, miközben a világbajnokságon mindeddig egyenletesen jól teljesítő ír Fionn Lyden érkezett harmadikként. A futamon az addigi első tízből hárman is korai rajtosok voltak, néhányan pedig elvéreztek a pályán, így már ez az egy menet is megkeverte a lapokat.

Oskari Muhonen a második futamon mondhatni oktatott. Az első krajc után a norvég Lars Johan Brodtkorb vezetett, de Muhonen bőszélben előzte, majd rettenetesen meglépett a mezőnytől. Lyden most is jól hajtott, és elcsipte a második helyet Brodtkorb elől, aki a végén a negyedikről kapaszkodott vissza harmadknak. 

A futamgyőzelemmel jó pozícióba került Wetherell ebben a futamban 15. lett, és visszacsúszott a negyedik helyre összetettben Brodtkorb, Müller és Teply elé. De mit szóljon például Arkagyij Kisztanov, aki normális esetben a felnőtt élmezőnybe tartozik, volt már junior világbajnok is, most pedig 21. a listán egy futamgyőzelem mellett csupa izmos betlivel.


Nem meglepő, hogy a gyengeszeles versenyen Olezza mellett olyan Laserből alig kinőtt újoncok, mint Muhonen és Lyden vannak az élen, akik első évüket töltik a FInnben.

Muhonen elsorolta mi tetszik neki a legjobban Finnben: "A hátszelezést a szabad pumpálással és a finnezés fizikai kihívását nagyon élvezem. Remek hajó. Emellett a az osztályban a társaság is kitűnő. Különösen ezen a regattán, ahol minden olyan nagyon jól szervezett!"

Hasonlóan nyilatkozott Lyden is, de a verseny szervezésével, a klubbal, a Koloska Marinával és a programokkal mindannyian elégedettek. Még azok is, akikkel a zöldes víz és a szele eddig kibabrált.

A magyar csapat hat futam után a 38 - 40. helyeket foglalja a listán.

Még két nap van hátra a versenyből, amelyen még akár további hat futamra is sor kerülhet, ha az időjárás partnere lesz a rendezőségnek.

Hogyan követhető a médiumokban a Finn Silver Cup?

Honlap, hírek, eredmények:  2017.finnsilvercup.org
Facebook: www.facebook.com/InternationalFinnClass/
Twitter: https://twitter.com/Finn_Class
Instagram: https://www.instagram.com/finnclass/
Tags: #fsc, #finnsilvercup, #finnclass, #finn

Fotók:  https://www.flickr.com/photos/finnclassphotos/albums

VIDEO: Napi kisflmek a Finn osztály You Tube csatornáján: http://www.youtube.com/thefinnchannel
és a FINN TV-n itt:: www.finnclass.org/finn-tv