Úgy alakult, hogy idén magunknak rendeztünk bajnokságot. Ennek vannak előnyei, amiket ki is használtunk alaposan.

Első előny a helyválasztás:
A Balatonlellei Yacht Club vendéglátása és támogatása igen jó alapot adott a bajnokságnak. Nem hogy versenyen, de a Balatonon még sima túravitorlázásnál is ritka, hogy a kikötőmesterek minden beérkező hajó kötelét elkapják. A futamok után pedig igazán jólesett ez a gesztus. A kikötővezetés rugalmasságának köszönhetően a parti programjainkat is remek környezetben valósíthattuk meg.




Második előny a saját parti programok szervezése:

Már már-már márkanévvé emelkedik „Bálint és Dú” sztárkettőse, akik teljes felszerelést prezentáltak 40 ember ellátására, grillsütőkkel, bográccsal, hűtővel. Péntek este fantasztikus hamburgert vacsoráztunk (melyhez a frissen sült bucit a kikötő étterméből kaptunk) szombat este pedig vaddisznó pörköltet ettünk tarhonyával. Itt meg kell említenem a Marcali egészségközpont KHT-t, illetve a máriafürdői Bádog csapatot, akik felajánlották a vadhúst illetve 60liter sört sörcsappal, illetve 7 üveg pezsgőt különdíjnak.


Harmadik előny a versenyszervezés:

Mivel csak a mi flottánk volt vízen, ezért a verseny szervezője Gáthy Gergely ránk szabott pályát tudott letenni, és figyelemmel lehetett a hajók tulajdonságaira is. Talán ennek is köszönhető, hogy végül 7 eredményes futamot teljesítettek az egységek!

Röviden az események:
A csütörtöki érkezés nem volt teljesen eseménymentes. A délutáni intenzív délnyugati szél erős hullámzást keltett, amiben nem volt egyszerű eljutni Lellére, főleg nem azon csapatoknak akiknek Fűzfőről, Füredről kellett megtenniük az utat. Estére ráadásul komolyan lehűlt a levegő, amolyan késő őszi 8-9 fokos hangulatban feküdtünk és tejfehér ködben keltünk.

Pénteken aztán lassan felemelkedett a köd és kisütött a nap. Természetesen a szél egyáltalán nem követte az utasításokat, amiket az előrejelzések diktáltak neki, így a várt déli frissülés nem érkezett meg, de azért délután gyenge északnyugatiban tudtunk tartani két futamot.

A szombati naptól többet vártunk, és reményeik meghallgatásra találtak. Bár nem indult korán a nap, 11 óra körül egyre határozottabban kezdett fújni déli szél, így 4 futamot rendeztünk, igazi folkés szelekben, melyek néha a 15-20 csomót is megközelítették. Örömvitorlázás volt ez fülig érő szájjal ültük ki a hajókat!

Vasárnapot 6 teljesített futammal kezdtük, így komoly nyomás már nem volt újabb futamra, de a folkésokat nem olyan fából faragták, hogy ne használjunk ki minden lehetőséget. A lehetséges legkésőbbi időpontig vártuk, hogy erősödjön a szél, majd 11 órakkor el is rajtoltunk egy utolsó futamra. A gyenge északias szélben kellemeset vitorláztunk, kimaxoltuk a hétvégét!

Köszönjük minden flottatagnak a részvételt!
Köszönjük a versenyrendezést Gáthy Gergelynek és a Balatonmáriafürdői Vitorlás Iskolának!
A kikötő biztosítását Cziráki Mártának és a Balatonlellei Yacht Clubnak!
Jóltartást és a különdíjakat a Bádogbarátoknak és a Fonyódi Egészségügyi KHT-nak és főleg azoknak, akik felvittek minket a gasztronómiai menyországba: Bálintnak és Dúnak!

Résztvevő hajók:
Anni
Bodvica
Chinquecento
Északifény
Gandalf
Grünhilda
Mango
Mormota
Natalie
Póstás
+ Srácok (ellátóhajó)

Aranyérmes lett a Natalie (Dr. Kovács János Balázs, Mészáros Ákos, Takács Gábor)
Ezüstérmes lett a Cinquecento (Ambrózy György, Galánta György, Stein Gábor)
Bronzérmes lett a Mormota (Szamódy Zsolt Olaf, Dr. Győry Magdolna, Gulyás Gergely)

A teljes eredménylista a cikk alatt letölthető.

Vízi fotók: Gondos Ádám,
Parti fotók: Deli Gábor

Gondos Ádám további képei ITT.

Szamódy Zsolt Olaf képei ITT.

További információk: https://www.facebook.com/folkeboot.hungary/