Miamiban négy magyar egység áll rajthoz: Érdi Mári női Laser Radiallal, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán Laser Standarddel, illetve a Gyapjas testvérek - Zsombor és Balázs - 470-essel állnak rajthoz. Vagyis Berecz Zsombor kivételével az összes tokiói olimpiai részvételre esélyes magyar vitorlázó ott lesz a Miamiban.

Berecz Zsombor alapvetően két okból nincs ott. Egyrészt napokon belül a spanyolországi Cádizba utazik, hogy már a helyszínen készülhessen idei első nagy feladatára, a sikeres Európa-bajnoki szereplésre. Másrészt tengerentúli versenyre utazni egy finnesnek nagyon idő- és költségigényes. A saját hajó oda- és időben visszaszállítása fenti okokból értelmetlen lenne, így viszont tulajdonképpen bérhajóval és idegen árbóccal kellene versenyeznie, ami komoly hátrány azokhoz képest, akik saját hajóval indulnak.  Hasonló a helyzet 470-esben is, ám Gyapjasék már tavaly hosszú útra küldték az egyik hajójukat. Japánban indultak a junior világbajnokságon és a Világkupán, majd a hajó tovább utazott Miamiba. Ezzel együtt ők is hátrányos helyzetben vannak a legjobbakhoz képest, mert az utazó hajójuk a régi versenygépük, az azóta beszerzett újnál lényegesen gyengébb sebességpotenciállal. Különösen, ha azt is beszámítjuk, hogy az igazán jó árbócuk is Európában van. 

A legkisebb olimpiai hajóban, Laserben azért jobb a helyzet, mert a laseresek szinte mindenhol bérhajóval versenyeznek. Nekik megszokott, hogy csak a vitorlájukat viszik magukkal. Nincsenek hátrányban, mert az ellenfelek java is bérhajóval vitorlázik. A versenyek keddtől szombatig zajlanak majd. A Laser osztályokban és 470-esben is 10-10 futamra kerül sor, majd a legjobb tíz vasárnap még tovább küzdhet a Medal Race-ben, vagyis az éremfutamon - reméljük, mindannyian ott lesznek.

A magyar versenyzők futamairól élő online közvetítés lesz az MVSZ honlapján, a Hunsail.hu-n. Mivel az időeltolódás 6 óra, ezért a napi eseményekről szerda reggeltől számolunk be.

A verseny honlapja itt található, az eredményeket pedig itt lehet megnézni

Fotó: Vadnai Benjamin Instagram