Merényi TamásIsmerjük az érzést, amikor a „bennszülött" a közigazgatásilag korrekt utcanevekről ugyan még nem hallott, ki sincs írva, de a keresett személyt már be tudja azonosítani, és elküld minket a paplak feletti nagy hárshoz, amit meg mi nem értünk.

Kicsit nehezebb a helyzet, ha vízen, éjszaka közelítünk meg egy alig megvilágított idegen kikötőt. Hiába a telefon, ha a különleges tudakozón kívül senkit sem érünk el, pedig ott üldögél valahol egy ügyeletes mooringfiú vagy bármilyen lokális tisztségviselő, aki képes lenne beterelni bennünket a biztonságosan elérhető szabad vendéghelyre.

Ezt az áldatlan információs hiányt elégelte meg hősünk, aki kezdetben csak saját magának, később Horváth Csabával közösen már a hajós közösség megsegítésére kezdte gyűjteni az adatokat. Az Adriai Kikötők jogait Karl Heintz Bestandigtól vásárolta meg. A célt, hogy a túrázók számára javuljon a hajózás biztonsága, elérték. Munkájuk eredményét már több kiadást megért könyvekben is láthatjuk, de az állandóan változó, bővülő és frissülő adatbázis igazán az interneten válik interaktív közkinccsé.

Elsőnek a www.balatonikikotok.hu készült el, melynek nem várt sikerén felbuzdulva - de nem utolsósorban az Adrián túrázó honfitársaink nyomására - elkészítette a www.adriaikikotok.hu weboldalt is, mely Szlovéniától Montenegróig segíti a digitális függőséget a vízen sem feladó hajósaink tájékozódását.

Ne gondoljuk, hogy a site-on csupán kikötést segítő információkat találunk! Nyilván számtalan kérdésünk lehet a szolgáltatások, a mederadottságok, vagy akár a környék nevezetességeit illetően is. Tessék kipróbálni! Klick.