A cadet világbajnoksággal azonos időben zajlott a franciaországi Hourtin városában a legkisebb vitorlázattal ellátott laserek, azaz a L 4.7 hajóosztály Európa-bajnoksága, melyen Vadnai Benji, Huszka Mátyás, Takács Levente és Virág Zsófi képviselte hazánkat.

Vadnai Benji, - aki az idei évben váltott hajóosztályt - már a korábbi nemzetközi versenyein is remek teljesítményt nyújtott, s az Európa-bajnokságot is kitűnően kezdte. Három napon keresztül egyetlen futamon sem szerepelt tízen kívüli helyen, ám azután egy erősebb szeles, gyengébben sikerült napot következett, így a 11. helyen zárta a selejtezőket, s jutott be az 59 fős arany csoportba a 213 fút számláló fiú mezőnyben. A döntő futamokon aztán ismét kiválóan teljesített, s először felkapaszkodott a harmadik helyre, majd a véghajrában tovább lépdelt előre, egészen az összetett ezüst éremig, mely korcsoportjának, azaz a 16 év alattiak versenyének Európa-bajnoki címét eredményezte számára.

A regattán többi versenyzőnk is megvillantotta tehetségét egy-egy futam erejéig, hiszen Huszka Matyi háromszor is szerepelt a legjobb tíz között, s egy harmadik helyezést is begyűjtött a selejtezők során, mellyel az arany csoport 53. helyén zárta a versenyt. A lányok versenyében Virág Zsófi egyenletes teljesítményt nyújtva végig a mezőny első felében vitorlázott, s csupán egyetlen helyezéssel maradt le a legjobb 59 lányt számláló arany csoporttól. Végül az ezüst csoport második helyén végzett a 118 főt számláló női mezőnyben. Takács Leventének sikerült a legkevésbé a kontinens viadal, ő a 127. helyezést szerezte meg, ami korcsoportos 41. helyet jelent számára, ám neki is volt kiemelkedő futameredménye, amikor is a negyedik helyen ért célba, mely biztató a jövőre nézve.

Az igen népes fiú mezőny élén a német Stein Maximilian végzett, míg Benji mögött a bronz érmet a horvát Plenkovic Bartul szerezte meg. A női Európa-bajnoki cím boldog tulajdonosa a lengyel Piasecka Sara Natasza lett, akit a finn Toroi Sofia és a horvát Kacan Antonela követett a dobogón.

Az U16 kategória győzelmét Benji 29 pontos előnnyel szerezte meg a svájci Sebastien Schneiter előtt, aki az összesített lista hatodik helyezettje lett.

Benjiért tavaly még optimistben izgulhattunk az Európa-bajnokságon, s akkori sikerét követően még nem gondolhattuk, hogy alig egy év elteltével újabb Európa-bajnoki ezüsttel és egy arannyal gazdagítja gyűjteményét egy másik, számára még új hajóosztályban.

E.B.

Eszes Bernadett