RC 2010Két egységünk az osztály legnagyobb seregszemléjén, az Európa-bajnokságon is részt vett a portugáliai Faroban.

Az idei év ezzel szemben gyökeresen másnak tűnik. Egyrészt mi nyertük az idei Európa-bajnokság rendezési jogát, másrészt a meglévő flotta technikailag kezd felzárkózni a világ élmezőnyéhez. A kevés tűrést engedő osztályelőírás lehetőségein belül itthon is elkezdődtek a fejlesztések, megalakult az osztály szövetsége, kialakult egyfajta versenyzési rend. Mindennek persze van egyfajta költségvonzata is, de mindent összevetve ez a legnagyobb létszámban felvonuló és legolcsóbb modellvitorlás-flotta ma Magyarországon. Ha az előző év a „pudingfőzésé" volt, akkor az idei mindenképpen a "pudingkóstolásé". Jó-e, amit összeraktunk?

A második legnépszerűbb osztály a szűkebb értelemben a Magyar Modellező Szövetség, tágabban pedig a NAVIGA égisze alatt működő F5-E osztály, mely megfelelője az ISAF-ban létező IOM osztálynak, ami ma véleményem szerint a „modellvitorlázás olimpiai osztálya". Persze versenyzési színvonalát tekintve.

Idén megcsillant az esély, hogy az élmezőny közelébe férjünk az IOM osztályban, ezért a viszonylagos közelséget kihasználva a világ egyik legerősebb IOM nemzete, a horvátok versenyein sűrítjük a részvételünket. Itthon két komolyabb (jelen esetben azt jelenti, hogy kétnapos) versenyt rendezésünk. Az egyik rögtön így tavasszal Balatonlellén, a tavalyi Világbajnokság helyszínén, március 13-14-én, IV. IOM/E találkozó-LVE Kupa néven. A másik az osztály bajnoksága lesz Velencén augusztus 21-22-én. Ezenkívül itthon egynapos versenyeink lesznek, míg a horvátokon kívül néhány osztrák és német tóra is ellátogatunk.

 

A márciusi versenyt igen fontosnak tartom, mert a nevében jelzett találkozó a két világszövetség (NAVIGA és ISAF) közeledtét is próbálja szolgálni. Így kissé összemérhető lesz a két közel azonos osztály is.

 

Hazánkban létezik további két modellvitorlás-osztály is. Mindkettő hasonló módon tagozódik a rendszerbe, mint az F5-E. Ezek közül az F5-M (az F5 jelzés a rádió-távirányítású modellvitorlázást takarja) rendkívül népszerű a NAVIGA országokban. Európa Kupa versenyeket is rendeznek, melynek hazai fordulója Sopronban lesz, míg az Országos Bajnoksága Mosonmagyaróváron.

 

Az F5-10 osztály a legnagyobb és talán legszebb tagja ennek a rendszernek, de mégis ezt fenyegeti leginkább a megszűnés veszélye. Az osztályelőírás egy olyan képleten alapul, ahol a vízvonalhossz és a vitorlafelület fordított arányosságban áll egymással. Így önmagából adódik, hogy elsősorban azoknak kedvenc játékszere, akik a hajótervezésben és építésben látják legnagyobb örömüket. Ez pedig manapság elég ritka. Az osztály bajnoksága Orfűn lesz szeptember első hétvégéjén, a Compass Vitorlás Napok rendezvénysorozat alatt.

 

Talán ebből az összefoglalásból is kitűnik, hogy a rádió-távirányítású modellvitorlázás virágzásnak indult Magyarországon is. Remélem, egyre több és több embert hódít meg magának...

 

Bővebb információk: www.rcsailing.hu, www.micromagic.hu

 

 

Beló