Nem is remélt energiával ébreszt rá minket, hogy új időszak jön valami friss, ami most születik. Csodálkozva észleljük, hogy az eddig hitt fáradtságunk is a múlté, és talán többet is mosolygunk.

Nincs ez másként konyhánkon sem, ahol ilyenkor már a tavaszi és a nyári ételkínálat összeállításán dolgozunk.
Ami az elmúlt szezonban sikeres volt, azt biztosan megtartjuk kínálatunkban, gondolok itt a tematikus 'Gasztronómiai'  hétvégékre', a 'Nemzetközi hétvégékre'.
A tavalyi szezon pozitív visszajelzései alapján idén is folytatni fogjuk házias, otthoni ételek kínálatát, amivel párhuzamosan nem fogunk megválni a szofisztikáltabb Gourmet menük kínálatától sem.
Azt már szinte biztosan kijelenthetem, hogy idén is az első Gasztronómiai hétvége a tavaszköszöntés, a frissesség, és a vitalitás jegyében fog zajlani, és e gondolatok által készített ételeket „Vital Hétvégénken" kóstolhatják meg.
Olyan ételeket szándékozok az étlap kínálata mellett elkészíteni, mely bebizonyítja, hogy a téli, hideg, komor időjárás után igenis lehetséges az, hogy vitalitásunk, és egészségünk elősegítéséhez vezető egyik legfontosabb út a tányérunkon keresztül vezet.

Megkóstolhatjuk a hajdinát, bulgurt, különféle csírákat és zöldségeket, salátákat. A legfinomabb olajokat, mint a szőlőmagolaj, kukoricacsíraolaj, vagy eceteket sem fogjuk lehagyni kínálatunkról.
Csak magamat tudom ismételni, hogy: -Engedjék meg,hogy bebizonyítsam, hogy ami egészséges, az lehet finom is. Nagyon sok csodálkozó vendéghez mentem ki az étel elfogyasztása után, és hallgattam meg, hogy: -Bálint, ezt nem is gondoltam volna, hogy ez ilyen is lehet. Eddig azt hittem, hogy nekem ez a zöldség nem is ízlik. Ezentúl többször fogom fogyasztani.

Idén is szándékozom az ételkínálatot kísérő (véleményem szerint hasznos ) információk megosztását a hozzánk betérő vendégeinkkel, és az étlapon rövid leírást kapnak a felhasznált nyersanyagokról, fűszerekről.
Hiszek abban, hogy fontos és van igény arra, hogy tudjuk hogy mit eszünk, és az mit tartalmaz, miért is hasznos a szervezetünk számára.
Bár aki már járt nálunk tudja, hogy konyhánk ajtaja mindig nyitva áll azok előtt is, akik valamilyen élelmiszerre, alapanyagra érzékenyek, vagy valamilyen okból megkülönböztetett étrend javallott számukra.
E sorokat írva visszagondolva, már jó néhány vendég fogyókúrájához, méregtelenítéséhez, lábadozásához vagy éppen allergiás étrendjéhez asszisztáltam.
Azt hiszem talán ezért is érzi sok törzsvendégünk igazán magáénak ezt a konyhát.
Ez így lesz ezután is.

De hogy mai cikkünk sem maradjon recept nélkül, egy számomra kedves fogást hadd mutassak be.
Könnyű elkészíteni, gyors és egészséges.

 

Hideg marha hátszín, salátával, vineigrette-vel

Hozzávalók 4 személyre:
Marha hátszín tisztítva, szikkasztva -0,6kg
Saláta (rukkola, madárbegy, lollo rosso ) -0,35kg
Steak fűszer, só, fehérbors
Olivaolaj -1ek
Csíra -0,05kg
Tv paprika 1db
Vöröshagyma, fokhagyma, petrezselyem aprítva 1-1ek
Balzsamecet -1ek
Reszelt citromhéj -1kk

Elkészítése:
A megtisztított, fűszerezett hátszínt hirtelen, rövid ideig megsütjük, de úgy hogy a közepe rózsaszín maradjon, majd kihűtjük, csöpögtetjük.
Olívaolaj, balzsamecet, vágott hagymák, petrezselyem és citrom keverékét összedolgozzuk az apró kockára vágott paprikával, és hűtőbe tesszük.
A megtisztított salátaleveleket lecsepegtetjük, és kevés olívaolaj és balzsamecettel átforgatjuk, átfényezzük. Ezzel a keverékkel csavarjuk fel a vékonyra szeletelt hátszínünket, melyet a hideg olajos vineigrette-el locsolunk meg.
Tálaláskor fokhagymás-vajas pirított baguett szelettel igazán nagyszerű fogást varázsolhatunk belőle.

Minden kinek jó étvágyat kívánok hozzá.

A következő recept-rovatainkban folyamatosan informáljuk Önöket a Balatonfői Yacht Club Éttermének tavaszi és nyári eseményeiről, tervezeteiről.



Jóízű üdvözlettel:

Kocsis Bálint
Konyhafőnök
www.bfyc.hu 

Kocsis Bálint