Szegény ricotta még nem állapodhatott meg, hazánkba érkezvén, mert a szakmai körök azóta is vitáznak arról, hogy a ricotta az a sajtok vagy pedig túrófélék népes táborát gazdagítja. Megoszlanak a vélemények, de az biztos, hogy édes tejsavóból készül, krémesebb lágyabb, homogénebb állagú, mint az általunk ismert túrók.

Erdélyben is készítenek hasonló tulajdonságokkal bíró tejterméket, ott Orda néven ismert. A ricotta a sajtkészítés másod terméke, ugyanúgy, mint az orda. A visszamaradó savó, ami szintén csak édes, magas hőfokon való folyamatos kevergetés-kavargatás közben csapódik ki a ricotta. Egy valami biztos vele kapcsolatban, márpedig az, hogy egészséges, finom és rendkívül sokrétű a felhasználási területe. Ásványi anyag tartalma is említésre méltó.

Most két fogást, pontosabban desszertet mutatok be, melynek alapanyaga, a ricotta. Természetesen felhasználható bármely olyan étel elkészítéséhez, melyhez túró szükséges. Itt jegyezném meg, hogy alkalmazási sokrétűségét mutatja az is, hogy olasz tésztákhoz, sajtként, dúsító anyagként, mártásokhoz szintén tökéletes összetevő.
Tehát a desszertek!

Könnyű ricotta hab, amarettóval illatosítva, szederrel, citrustükrön

Hozzávalók:
Ricotta: 0,4kg
Tejszínhab (kemény habbá verve): 0,2l
Grapefruit filé, narancs filé, lime filé: 0,2kg
Szeder: 0,2kg
Porcukor: 0,15kg
Zselatin lap: 2db
Amaretto: 0,01l
Narancs juice: 0,2l

Elkészítése:
A juice, porcukor kiáztatott zselatin lap keverékét lassan felfőzzük, majd tűzről levéve belekeverjük a citrus filéket, tepsibe öntve kihűtjük, majd egy tetszőleges formával kiszúrjuk. A ricottát óvatos mozdulatokkal összekeverjük a felvert tejszínhabbal és amarettóval. A szedret melléhelyezzük, a habot a citrustükörre tálaljuk. (A képen rebarbaralekvárral gazdagítottuk még.)

 

Forralt borban párolt körte, ricotta fagylalttal, citromfű-méz öntettel

Hozzávalók:
Vörösbor, száraz: 1l
Porcukor: 0,3kg
Citrom, narancs, lime: 1-1db
Fahéj, szegfűszeg, kardamom, friss citromfű
Felvert tejszínhab: 0,25l
Vaníliarúd: 1db
Ricotta: 0,5kg
Méz: 0,25kg

Elkészítése:
Forralt bort készítünk citromhéj, narancshéj, kardamom, fahéj, szegfűszeg, cukor hozzáadásával, melyben a megtisztított körtét lassú tűzön puhára főzzük. Amikor megpuhult, a főzőlevében hagyjuk kihűlni. A ricottát összekeverjük reszelt citromhéjjal, vaníliarúd kikapart magjaival, felvert tejszínhabbal és porcukorral, majd a keveréket fagylaltgépben kikeverjük, kristályosítjuk, majd ha elkészült, fagyasztóba helyezzük. A mézet kis lángon langyosítjuk, reszelt lime héjjal és friss citromfűvel gazdagítjuk, hűtjük. Tálaláskor a szeletelt körtét a ricotta fagylalttal, és a méz-dippel tálaljul.

 

Ez a fogás elkészíthető akár kehelyben is, mint egy klasszikus fagylaltkehely, viszont akkor a körte darabolása apróbb legyen. Rengeteg olyan élelmiszer van, melyeket még félünk kipróbálni, mivel ismereteink szegényesek velük kapcsolatban. Nem titkolt célom, hogy minél több olyan élelmiszert, nyersanyagot mutassak be oldalunkon, mely méltán tölthetne be fontosabb szerepet táplálkozásunkban, vagy élettani hatása, vagy pedig élvezeti értéke miatt. Jómagam is a közelmúltban kezdtem intenzív kísérletezésekbe a hajdinával, kölessel, medvehagymával, céklával.

Olyan nyersanyagokról is fogok szólni, melyeket ismerünk ugyan, de felhasználási sokrétűségükkel talán nem vagyunk teljesen tisztában. Arról nem is beszélve, hogy közülük jó néhány alapjaiban változtathatja meg egészségi állapotunkat. Remélem, hogy fenti receptekkel is hozzájárulhattam ehhez.

Jó étvágyat kívánok hozzájuk!
Jóízű üdvözlettel:
Kocsis Bálint
Konyhafőnök
www.bfyc.hu

Kocsis Bálint