64 ország, 1200 vitorlázója adta le nevezését a majd egy hetes viadalra, köztük számos Európa - és világbajnok, valamint 40 olimpiai érmes vitorlázó.



Noha a versenyt megelőző napokban erős szél és esőzés jellemezte az időjárást, s a nyitó napon még 12-18 csomó közötti keleties szélben sikerült lebonyolítani az első futamokat, a napok előre haladtával a légmozgás ereje igencsak megcsappant, iránya instabillá vált, s a selejtezők végét jelentő harmadik naptól már teljes mértékben a nyári időjárás, széltelenség vette át az uralmat. Meglátszott ez az eredményeken is, ugyanis rendre előtérbe kerültek a kevés szelet kedvelő versenyzők, ami a mi csapatunk eredményein és megmutatkozott.
 Ezúttal két versenyzőnknek sikerült beverekednie magát a legjobbakat felsorakoztató arany csoportba. Laser standard-ben Berecz Zsombor, míg férfi RSX szörfben Gádorfalvi Áron folytathatta a legjobbak között a selejtezők 6 futama után a versenyzést. A döntők gyenge szeles futamai azonban kedvezően hatottak kis csapatunk teljesítményére, s előrébb juttatták versenyzőinket. Zsombi 7. helyezéssel nyitott a döntők első futamán, majd azt követően is egyenletesen vitorlázott, s az előkelő 22. helyen zárt a viadalt a 155 főt felsorakoztató laser mezőnyben, mialatt Áron a szörfösök 90 fős mezőnyében szerezte meg az előkelő 28. helyezést.
Kedvezően hatott radiálos leányaink teljesítményére a gyenge szél. A selejtezők utolsó napján fújdogáló enyhe, forgolódó szélben Héjj Viki egy 5. és 8. helyet szerzett csoportjában, míg Karé Réka a 6. helyen szelte át selejtezőinek utolsó futamát, ám sajnos ezen eredmények az első két napi gyenge szerepklésük miatt nem juttatta őket a legjobb 49 versenyző közé, s mindketten az ezüst csoportban folytathatták a küzdelmet. Viki begyűjtve egy újabb 8. helyezést, végül a 63. helyen zárta a regattát a 89 fős női mezőnyben, míg Karé Réka a 72. helyezésig jutott.  
Női szörfösöknél Detre Dia teljesítményére hatott kedvezően a gyenge szeles időjárás, aki az ezüst csoportban bezsebelt egy 5. 3. és 4. helyezést is, mellyel a 40. helyen fejezte be a versenyt a 75 fős női mezőnyben, ahol Cholnoky Sára a 70. helyen zárt.
Finneseink közül Hirschler Richárd szerepelt legeredményesebben a selejtezők során, annak utolsó napján elért 5. és 12. helyezéseivel nem sokkal maradt le a legjobb 41 versenyzőt felsorakoztató arany csoporttól, majd végül az 55. helyezést szerezte meg a 80 fős mezőnyben. Az olimpiai kvalifikáció megszerzésére aspiráló Pál Gaszton a verseny végén hajrázott egy nagyot, s két ezüst csoportban megszerzett tízen belüli helyezésével egy hellyel Ricsi elé ugorva az 54. helyen zárta a regattát, míg Beliczay Marci a 63. helyezésig jutott, s szintén bezsebelt egy hatodik helyet az ezüst csoportban. 470-eseink sajnos nem szerepeltek túl sikeresen ezen a világkupa fordulón. A fiúknál Váradi Imre és Serke Áron a 89., Gyapjas Balázs és Kovács Máté a 98. helyezésig jutott a 106 hajót felsorakoztató mezőnyben, míg a lányok versenyében Péch Fanni-Héjj Eszter kettős az 53., Sipos Orsi és Zsófi pedig az 56. helyet szerezte meg az 57 női egységet felvonultató mezőnyben.



Laserben a spanyol Javier Hernandez, radiálos lányoknál az új-zélandi Sara Winther, finn dinghy-ben Ben Ainslie, férfi szörfben Piotr Myszka, nőiben Blanca Manchon, 49erben az olasz Sibello testvérek, csillaghajóban a brazil Robert Scheidt és Bruno Prada, 470-ben a francia Leboucher-Garos kettős, a nőknél a spanyol Tara Pacheco és Berta Betanzos, a páros versenyben pedig az angol Lucy Macgregor csapata állhatott fel a dobogó legfelső fokára, míg a paralympiai számokban Seguin Damien, Alexandra Rickhem és Niki Birrel, valamint Bruno Jourdren csapata végzett az élen a 11 futamos regattán.

A világkupa sorozat következő versenye, a holland Delta Lloyd Regatta május 24-én veszi kezdetét Medemblikben, melyen remélhetőleg versenyzőink nagyobb létszámmal verekszik be magukat az arany csoportba, s érnek el szép eredményeket.

Részletes eredmények és további információ a verseny honlapján olvasható:
http://sof.ffvoile.net/

Eszes Bernadett

Eszes Bernadett