Szíves voltam, mert egy kis vitorlázást mindig szívesen beszorítok a naptáramba... Az indulás pillanatában aztán kiderült: egy vadiúj 265-ös Wia az utaztatás tárgya - egy elektromos hajó. Nem mutattam csalódást, annál is inkább mivel a tó tükör sima vízén ideális opció a villanyhajó, másrészt egy négyhajós flottában különben is vidámabb az utazás. A kis T-top szerű tető alatt kellemesen telt az idő: 5-6 csomós utazósebesség mellett Kenesétől Lelléig az energiakészlet alig több mint 40 %-át használtam el. Meglepő, hogy ha egymás közelébe kerültünk, még beszélgetni is tudtunk, a legnagyobb zajt a víz csobogása keltette.

 

Lellére érve nem bírtam ellenállni a BL kikötő csábító közelségének, a tiltó tábla ellenére behajóztam. Egészen szürreális képet mutat egy üres kikötő május közepén, amikor máshol már tetőfokán a szezon, a nyüzsgés. Hamar elő is került egy őrszemély, és udvariasan felhívta a figyelmemet, hogy ez nem az a hely, ahol szívesen látnak.

 

A kiállítás úgy tűnik ezévben megússza a durva viharok és áztató esők elrettentő kalandját, az első napok mégis igencsak visszafogott érdeklődésről tanúskodtak. A 77 kiállító a gazdasági helyzet tükrében némi optimizmusra adott okot, legalábbis a rendező BH Zrt képviselői a megnyitón elmondott beszédeikben ezt sugallták. A város polgármestere, Kenéz István azonban már csalódásának adott hangot a látogatók számának visszaesése miatt. A főtámogató bizakodóbbnak mutatkozott - erre persze minden oka megvolt, hiszen láthatóan az elektrohajók piacát kevésbé vetette vissza az általános pénztelenség.

 

A visszafogott kiállítói jelenlét ellenére a nagyok éltek a lehetőséggel. A Bavaria látványfölénye elsősorban a többiek óvatosabb megjelenésének köszönhető, mivel semmit sem változtatott a tavalyi felhozatalán. A Jeanneau 50 lábas DS-e a balatoni körülmények között igazi látványosság, már csak emiatt is érdemes kilátogatni. A Hanse-tól bátrabb kiállást vártam, annak ismeretében, hogy az utóbbi időben több 400-as modellt is értékesítettek. A kiállított 320-as nem tükrözi teljeskörűen a márka értékeit. Holnap körülnézünk a sátrakban is!

Ma még csak péntek van, szakmai nap, ráadásul 13-a. Úgyhogy nincs ok a kétségbeesésre, szombat és vasárnap igazán jó program a kiállítás, gyertek és nézzétek meg!

További képek a Galériánkban!

Gerő András