A 2010-ben megalakított Balatonon Kívüli Vízterületek Bizottsága hatékonyan együttműködve a Versenyrendező és a Versenybíró Bizottsággal az áprilisi elnökségi ülés során tárta programját az MVSZ elnöksége elé, amely azt egyhangúlag elfogadta és támogatta.

A program célja, hogy vitorlássportért tenni akaró kisebb közösségek olyan külső szakmai és anyagi segítséghez jussanak, amellyel a sportág fejlődését hatékonyabban mozdíthatják előbbre az adott régióban.

Az igénybe vehető segítség lényegében három területre összpontosít: 1. szakmai segítség, 2. technikai támogatás, 3. anyagi támogatás.

  Fotó: Böröcz Tamás

Szakmai segítség keretein belül első sorban az érintett vízterületeken megrendezendő versenyek színvonalát kívánja a szövetség javítani egyrészt delegált versenyrendezők és versenybírók által közvetlenül, másrészt helyben megtartott szakmai továbbképzéseken keresztül közvetve. A delegálás a területi szövetségek igénye alapján, az MVSZ Versenybíró Bizottságánál és a Versenyrendező Bizottságnál időben történő bejelentés alapján történik. Ennek megfelelően évi egy alkalommal megfelelő végzettségű és gyakorlattal rendelkező versenybíró és versenyrendező delegálására kerülhet sor, melynek költségeit az MVSZ állja. A versenybírók és versenyrendezők delegálását és az ahhoz kapcsolódó feladatokat a Versenyrendező, illetve a Versenybíró Bizottság végzi.

A bizottság - igény esetén - segítséget nyújt továbbá a ranglista versenyek rendezési jogának megszerzéshez és elvégzi az ehhez kapcsolódó egyeztetések koordinálását az Edzőbizottságnál és a hajóosztályok vezetőségénél.

 Fotó: Böröcz Tamás

A Magyar Vitorlás Szövetség a területi szövetségek sportszakmai tevékenységéhez szükséges eszközök beszerzésében segítséget kíván nyújtani oly módon, hogy a MVSZ által valamilyen okból már nem használt, de funkcionálisan még megfelelő eszközöket igény esetén átadja, illetve új eszközök beszerzése esetén kapcsolat- és kedvezményrendszerét felajánlja.

Az anyagi támogatást az MVSZ pályázati rendszer formájában valósítja meg. A pályázati alap összege 750.000Ft, amely évente várhatóan a KSH által közzétett fogyasztói árindex százalékos értékével növekszik. A pályázati kiírás hamarosan letölthető lesz a Magyar Vitorlás Szövetség honlapjáról. A pályázat elbírásánál értékelési szempontok között szerepel a vitorlázás népszerűsítésére tett törekvések, az ifjúságnevelés terén kifejtett tevékenység és a versenysport fejlődésének előmozdítása az adott régióban.

Schneider István