Az augusztus végén szélhiány miatt elmaradt OTP Junior Utánpótlás Országos Bajnokságot már három hajóosztálynak sikerült más-más regattán befejeznie és érvényesítenie, ám a 420-as osztály versenyzői a másodok próbálkozáskor, - a szeptember közepén Fűzfőn megrendezésre kerülő Caprine kupán - sem jártak szerencsével, s csupán egyetlen futammal sikerült bővíteniük futott futamaik számát, így veszélyben forgott, hogy lesz-e idén egyáltalán érvényes bajnokság számukra. Végül az utolsó versenylehetőséget kihasználva, a 470 junior osztályhoz csatlakozva az évadzáró Dockyard Kupán igyekeztek bepótolni az elmaradt futamokat.

Földesi Péter - Borsos Dániel (korábbi fotó)
Földesi Péter - Borsos Dániel (korábbi fotó)

A szombati meglehetősen enyhe széljárás, s a B pálya, - köztük a 470-es osztály indulói - számára megrendezett egyetlen futam, valamint a vasárnap reggeli szemerkélő eső, ködös, széltelen időjárás igencsak elbizonytalanította mind a versenyzőket, mind pedig a rendezőséget a bajnokság érvényesítését illetően. Az égiek azonban úgy tűnik, meghallgatták az imákat, s a rendezőség is kitartott versenyrendezési szándéka mellett, s a B pálya versenyzői számára kettő, az ifjúságnak pedig egy futamot vasárnap is sikerült megrendezni.  Mivel a fiatalabb korosztály képviselői a szombati napsütéses, ám hideg napon a gyenge keleties szélben két futamot is befejeztek, így mindkét pálya 3 futammal, s mindkét bajnokságért küzdő osztály érvényes bajnoksággal zárta az évad utolsó regattáját.

 

420-asosztályban a bajnoki címet a mindvégig élen álló Földesi Péter - Borsos Dániel páros szerezte meg Grams Dominikék előtt, aki augusztusban még Weidinger Györggyel versenyzett, ám Gyuri balesete és kézsérülése miatt Makó Lucával fejezte be a hosszúra nyúlt bajnokságot. A dobogó harmadik fokára Bagyó Áron és Munka Márton állhatott fel. Junior 470-ben a bajnoki címet Gyapjas Balázs és Kovács Máté szerezte meg Győrffy Bálint és Lillik Ákos, valamint Kiss Viktor és Szigeti Maxim előtt.

A regatta legnépesebb mezőnyében, az optimisteseknél Gyapjas Zsombor végzett az élen, cadetban Borsos Gergő-Horváth Balázs, Laser 4.7-ben Takács Levente, Radiálban Huszka Mátyás, Standard-ben Vigh Tamás, Finnben Beliczay Márton, F18-ban a Váradi Szabó János- Petheő Tamás kettős, Starban pedig Gömöry Ágnes-Durbák Zsolt állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a szezonzáró viadalon. 

Gyapjas Balázs, Kovács Máté (korábbi fotó)
Gyapjas Balázs, Kovács Máté (korábbi fotó)

 

A verseny késői időpontjának és a kedvezőtlen, hideg időjárásnak köszönhetően a többi hajóosztály meglehetősen kis létszámmal képviseltette magát, ám azok számára, akik a téli pihenő, felkészülési időszak előtt még szerettek volna egy jót vitorlázni és versenyezni egyet a Balatonon, kiváló lehetőséget nyújtott a regatta.

A bajnokság eredménylistája itt letölthető.

A Dockyard Kupa végeredménye itt letölthető. 

Eszes Bernadett