Ugyanakkor ha már VHF rádió beszerzésén gondolkozunk nem árt, ha az alap funkciókon túl egyéb szolgáltatásokkal is kecsegtet a kiválasztott darab. A Standard Horizon HX851 márpedig kecsegtet. Hogy csak néhány egyszerűbb dolgot említsünk: A beépített GPS-nek köszönhetően képes útpontokra navigálni, illetve pozíciót fogadni, és küldeni. Így a gombnyomásra elküldött vészhívással rögtön a koordinátáink is megérkeznek az alkalmas készülékekre, vagyis súlyos sörhiány esetén egyből a megfelelő helyszínre szállítható a túléléshez szükséges mennyiség.

Ha esetleg mi fogadunk hasonló vészhívást, rögtön a feladó pozíciójára navigál a készülék.

Ez persze nem minden. Ha navigáció közben rádiónk a vízben landol, akkor sem süllyed el, sőt világítva jelzi, hogy hova is esett. Az adóteljesítménye egészen 6wattig növelhető, így akár Keneséről megkérdezhetjük, hogy milyen a szél Keszthelyen. 

NOAA szabvány támogatása lehetővé teszi, hogy időjárás információkat is fogadjunk. Lehet, hogy ezt a szolgáltatást a közeljövőben a Balaton környékén is bevezetik, de hogy nem, az szinte egészen biztos. Azért jó ha van.

A masszív csúszásmentes háznak, és az összeszerelés minőségének is köszönhető, hogy a gyártó három éves teljes körű jótállást vállal. Akár beázik akár elromlik, rádiónkat díjmentesen fogják kicserélni vagy javítani.

 

Bővebb információ: http://www.standardhorizon.com/

Szutor Ferenc