A helyszín ugyan még mindig neves, de parkolni a környékén továbbra sem nagyon lehet - ma viszont egy jó adag szerencsével pont akadt egy puntonyi hely a főbejárat mellett, a Gundel személyzete pedig szemrebbenés nélkül valet parkolta le nagyapám egykulcsos, nagykorú autóját: 'Jó reggelt kívánok, a rendezvényre érkezett?'

Igen.

Azt viszont nem tudom, hogy újságíróként be tudnék -e számolni róla - szubjektív következik:

 

Az MVSZ által tegnap küldött emlékeztetőben 'A magyar vitorlás sport 2013-as kiemelkedő sikerei és a további fejlődés lehetőségei 2014-ben' mondatot olvashattuk központi témaként: az ígért jelenlévők nevei ennek megfelelően a siker és fejlődés kulcsszavak köré csoportosultak, a tervezett program a felvezető újbóli megerősítése mellett a tömegsport helyzetét is említette, illetve felhívta a figyelmünket, hogy a 46. Kékszalag új korszakot nyit a verseny történetében.

Nagyjából másfél órára tippeltem előzetesen, és annyi is lett.

Az eseményt Ruják István nyitotta meg, majd Kollár Lajos számolt be a 2013-as magyar versenyvitorlázó sikerekről. Az MVSZ elnöke megemlített minden lényeges nevet és az általuk begyűjtött világ- és Európa érmeket, a vitorlás sportdiplomácia tavalyi sikereként megemlékezett a Balatonon megrendezett nemzetközi versenyekről, majd felsorolta a 2013-ban gyarapított stratégiai partneri megállapodásokat. Szó esett további kötelezőként a 2016-os riói olimpiára koncentráló élsportolók gyarapodó támogatásáról mind az MVSZ, mind a szponzorok részéről, és a vitorlázás kommunikációjának növekvő  lehetőségeiről TV közvetítések formájában. A beszámoló végén az államközi megállapodás, Marokkói Királyi Yacht Klub, Agadir és edzőtábor szavak kizökkentettek a képernyőn futó 2013-as video montázsból - amibe megjegyzem, szerintem nem én ragadtam egyedül újra és újra bele... Marokkóra az edzők és bírók mellett egyébként a hajó- és stég építők sem baj, ha figyelnek, mert az Elnök Úr szavai között a kapcsolatok, a remélhetőleg és a további mellett a kereskedelmi is szerepelt.

Az előzetes programnak megfelelően Holczhauser András főtitkár tömören és precízen számolt be a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokról összehasonlításban az előző évi számokkal, majd áttért a versenyekre, melyeknek az utánpótlás Diák olimpia formájában, az 5 fős olimpiai élsport az összes támogatása legalább 30 százalékaként, a Melges24, Star és Laser osztályok pedig nemzetközi szintű balatoni versenyeken örülhetnek idén. A fennmaradó jóval többeknek jelenthet biztató előrelépést a Fehér és Kékszalaggal kapcsolatos perspektíva váltás, melyet régóta vártunk már: a két verseny 2014-ben a 10 napos Kékszalag Fesztivált fogja keretezni. Ennél lényegesen több részlet várat még magára, előzetesként ma az egytestű kategória külön díjazásáról, a parti programokra vonatkozó Füreddel folytatott egyeztetésekről, a füredi Vitorlás Étteremben nyíló Vitorlás Múzeumról és a Kékszalag saját, a győztesek aláírásával ellátott boráról értesülhettünk. Holzi a költségcsökkentő HR lépések után az ISAF-fel folytatott intenzívebb együttműködés elsődleges céljaként vitorlázó tömegbázis létrehozását nevezte meg, melyet az oktató és edző képzés nemzetközi segítséggel történő átalakításán keresztül lát az MVSZ megoldani. Nemes, üdvözlendő, kell nekünk, legyen. A túrázók felé tett gesztus a turisztikai bizottság, melyről a tájékoztatón egyelőre szintén a létezését tudtuk csak meg - ebben a témában is reméljük tehát minél előbb a további részleteket.

Az érzést, hogy a vitorlás sport sikereinek és fejlődésének kulcsait javarészt a versenyzésben látja a vezetés, a video montázs mellett a következő téma, Józsa Márton és a Wild Joe-P50-P35 csapat erősítette tovább - képviseletében Gémesi Jóka, aki rutinos marketing&média szakemberhez méltóan beszélt néhány percben arról, amiről lehet: WJ versenynaptár, P50 és P35 fejlesztés, Kékszalag ellenfelek, katamarán együttműködés, hydrofoil, pontos vitorla kezelés és merész taktika a csapat kódszavai idén (is).

Az utolsó MVSZ blokkban Brencsán Ábel mutatkozott be. Az új versenysport manager neve jól ismert a magyar vitorlázásban, az újonnan létrehozott - és a korábbi feladat elosztással gyökeresen szakító - vezetői pozíció azonban saját bevallása szerint is kihívással teli. Megvalósítandó elképzeléseinek felsorolásában gyakorlatilag minden fejlesztendő terület szerepelt: az MVSZ szolgáltatói jellegének növelése, az élsportolók orvosi, kondicionális és pszichikai felkészülési hátterének biztosítása, a digitális rendszerek korszerűsítése, a pénzügyi háttér és a szponzori megállapodások támogatása, a versenyzői létszám növelése, az oktató irodalom és az edző képzés fejlesztése mellett a szabadidő, iskolai és diák sport területén végrehajtandó teendők.  Új pozícióhoz méltó mennyiségű elképzelés, reméljük, lesz hozzá erő, kitartás és pénz - de ahogyan azt a hét elején magam már megkaptam: az alap a szándék, ebből pedig úgy tűnik, jól állunk.       

A meghívóban ígért névlistát tovább pipálva Berecz Zsombit és Tomai Balázs/Pufit nézhettük meg a képernyő mellett élőben is - sőt, beszéltek is hozzánk. Élsport, külföldi edzőtábor, világ és Európa versenyek, olimpiák 300+ vízen töltött nap alatt. Szenvedély, lemondás, szerelem és közben elképzelhetetlen mennyiségű egyszemélyes magány - ez még akár így érthető is lehetne, ha a mi 30-50-100 napunk nem egy egészen más problémákkal telített vitorlás világ lenne... Viszont büszkék vagyunk rátok nagyon mind egyen-, mind klubokként, és örülünk, hogy egyre többször egyre több eredményhez gratulálhatunk!

A másfél óra végén Mári és Farky helyett a Gundel falatkái és az ajándék: JÓ ÉV VOLT  Magyarország vitorlássportja, 2013

Nehéz, szagos, szép, csupa siker és fejlődés kicsitől nagyig. Csak ebben sincs egy darab gyümölcsös láda kalózos kép sem.

Kovács Éva