A Nemzetközi Dragon Szövetség a világesemények (Európa- és világbajnokság illetve a „nyílt” világbajnokságnak számító Gold Cup) előtt három évvel véglegesíti a helyszínt. Az idei közgyűlés húsz szavazattal hat ellenében a Garda-tó ellenében a Balatont jelölte meg helyszínként a szűkített listáról. Ezt a döntést 2015-ben – már a konkrét helyszín megjelölésével – egy végleges, szintén a közgyűlés által hozott jóváhagyás követi.

„A 2010. évben Balatonkenesén megrendezett Európa-bajnokság kiváló híre valamint a háttérben végzett sportdiplomáciai tevékenységünk és elismerést kiváltó prezentációnk együttesen vezettek a sikerhez. Külön köszönetet mondunk a Magyar Vitorlás Szövetség támogatásáért” – mondta Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke.

A közgyűlésen elhangzott pályázati prezentációban a szövetség képviselői a balatoni vitorlás sport infrastruktúráját, a tó turisztikai értelemben vett vonzását és a versenyvitorlázás számára alkalmas szélviszonyokat jelölték meg legfontosabb érvként.

Az osztályszövetség előzetesen négy balatoni kikötővel és vitorlás klubbal vette fel a kapcsolatot, amelyek közül pályázat útján 2015-ben választják ki a rendezési helyszínt. A helyszínnek a nemzetközi szövetség rendkívül szigorú előírásait kell majd teljesítenie ahhoz, hogy 2018-ban vendégül láthassa a várhatóan 60-70 külföldi hajót és az eseményen részt vevő több száz sportolót és vendéget, a sportág elitjét.

A Dragon osztály a világ egyik legjobban elterjedt tőkesúlyos vitorlás hajóosztálya. Több mint harminc országban közel 1.500 hajót tartanak nyilván. Az elegáns, klasszikus vonalvezetésű, három személyes hajót 1929-ben tervezték, és 1972-ig az olimpiák műsorán is szerepelt.

Amellett, hogy vitorlázói között rendkívül sok ismert közéleti személyiség – köztük Juan Carlos spanyol király, a dán trónörökös, az egykori görög király vagy Jacques Rogge korábbi NOB-elnök – is megtalálható, a hajó rendkívül vonzó a sportág legsikeresebb sportolói körében is. Világ- és Európa-bajnokai között megtalálható számos olimpiai érmes vagy America’s Cup-on szereplő vitorlázó, támogatói közül kiemelkedik a BMW és a Gazprom, akik versenyeket és csapatokat is szponzorálnak.

Az osztály legnagyobb magyar sikerét 2013-ban a Kis-Szölgyémi Ferenc, Kiss Tamás, Vezér Károly egység érte el, akik negyedikek lettek az angliai Weymouth-ban tartott világbajnokságon. Magyarországon mintegy harminc hajó tartanak nyilván, amelyek közül 15-20 indul rendszeresen versenyeken. A Magyar Dragon Szövetség legnagyobb támogatója évek óta az Erste Private Banking.

Mag Andrea