Volvo High Tech Regatta: Ismét a Litkey csapat győzött

Tizenhárom extrém versenyhajó, 7 katamarán és 5 gyors egytestű várta reggel Alsóörsön a Böröcz Bence vezette rendezőség döntését, hogy megkezdhetik-e a versengést a két pályafutamból és egy Alsóőrs - Balatonfenyves távolsági menetből álló, újszerű kezdeményezésnek számító versenyen. Újszerű, mert eddig nem volt ilyen, csak a leggyorsabb nagyhajóknak szóló regatta. A versenyhez pedig élő közvetítés párosult ma és lesz holnap is a Sport 1 televízióban, illetve az Origó és a vitorlazas.hu internetes oldalakon. A közvetítés producere és rendezője Schulek Csaba, akit az elmúlt pár évben nem láthattunk versenyezni, de korábban lelkes és nem is eredménytelen versenyző volt a balatoni nagyhajós eseményeken.

A reggeli csúszást pedig a zivataros időjárás okozta. A szél fújt ugyan, de több zivatar kószált a vízen és a déli parton, amelyeket az erős villámtevékenység tett veszélyessé. Aztán ezek elvonultak, és a rövid halasztás után vízre szállhatott a mezőny.

Az első pályafutam - kétkörös krajc-hátszél pályán 40 percesre tervezve - izgalmasan alakult, ám a szél közel százfokos fordulása és leállása után a rendezőség ezt a menetet megszakította.

A mezőny szinte teljes szélcsendben rajtolt az Alsóőrs - Fenyves menetre, de aztán lassanként feltámadt az északkelet-keleti szél, és mire a Tihanyi-csőbe értek az elől haladók, már 10-15 csomóval fújt. Gyönyörű napsütésben és remek szélben száguldottak a szupergyors katamaránok és a legjobb egytestűek délnyugat felé.

Az élen, a többiektől hamar elszakadva mindvégig szoros párviadalt vívott a Kékszalag győztese és rekordtartója, vagyis a Festipay Litkey Farkas kormányzásával és a  kétárbócos Opel Fifty Fifty Józsa Mártonnal és csapatával a fedélzetén. Többnyire a sárga kétárbócos járt előrébb, de aztán a nyugati medencében a déli oldal felől támadva Litkeyék szereztek minimális előnyt, amelyre Fonyód közelében tudtak még rátenni egy kicsit. Két és félórás menet végén bő száz méterrel győzték le fő ellenfelüket.

Harmadik helyen csaknem a befutóig a mindössze 28 lábas Eurovit vitorlázott Váradi Szabó János vezetésével. Mögötte a három Extreme 40-es csatázott, akik Fonyód után érték utol az Eurovitet. A három közül kezdetben harmadik The Red, szintén a déli parti jobb frissüléseket kihasználva előzte "osztálytársait", és az utolsó kilométeren Váradi Szabóékat is. A The Red-et ezúttal Rauschenberger Miklós távollétében Sárközy András alias Maugli kormányozta az eredménnyel igazolhatóan kitűnően.

Negyedik lett az Eurovit, ötödik az Extreme, hatodik a Bogi. Hetedikként az RSM érkezett, amelyen a szokott csapat vitorlázott, ám a szokásos kormányos, a külföldön tartózkodó Vándor Róbert nélkül. Őket még a jelenlegi balatoni hínárhelyzet is jobban sújtja az L-alakú foiljaik, emelőuszonyaik és T-forma kormánylapjaikkal.

Az egytestű hajók között az élen a Principessa és a Raffica szokásos párvidala zajlott, amelyet ezúttal a Princsi nyert. A Raffica csapat mentségére szóljon, hogy betegség miatt lemondták a versenyt, majd ma hiányos legénységgel mégis megérkeztek a rajthoz. A vasárnapi futamokon azonban már nem indulnak.

Mögöttük vitorlázott a Liberákhoz képest a középerős bőszelezésben egyértelműen lassabb Avatar, a Gardazzurra és a Trentasette.

 

EGIS Kupa

2017. július 22-én és 23-án rendezte meg Csopakon a SUBARU EGIS Kupát az EGIS SE. 71 hajó több mint 300 versenyzője állt rajthoz. Az első versenynapon két futamot vitorláztak a csapatok. A két napos pályaverseny a hagyományokhoz híven trapéz és up and down pályán zajlik, ez egy kompromisszumos megoldás, hogy minden hajóosztály a megfelelő pályát vitorlázhassa. A genakkeres és gyorsabb hajók a külső körön, míg a spinakkeres hajók a belső körön vitorláztak. A nap parti halasztással kezdődött, mert a zivatarfelhők esőt is hoztak és a változó irányú és erejű szél nem volt alkalmas pályaverseny rendezésére.

A rendezők azonban gyorsan reagáltak az időjárási körülményekre, így 11:00 óra előtt már vízen volt a teljes mezőny.  A 9 osztály 5 csoportban rajtolt el a 6-7 csomós ÉK-i szélben, az első futamban a Peecasso ért be elsőként, a 370 RUN osztályban a Sleepwalker győzedelmeskedett, a „kis” Nauticok mezőnyében az Oxygen  lett az első, a J24-es osztályban a DJango, a Regina egységek között  Nymeria, SR versengését a Gé. nyerte, a Sudár Sportot pedig Halixol, a 15-ös jolléknál a Csér futott be elsőként.

A második futamra kicsit északiasodott a szél, így az új szélirányra módosították a pályát. A szél ereje a futam elején 7 csomó körül mozgott, azonban a futam alatt előfordult, hogy a pálya egyes részein 4-5 csomósra gyengült, sőt a futam végére már alig érte el az 5 csomót.  A második futamot sikerrel teljesítette minden egység, azonban harmadik futamot már nem tudtak rendezni, mert a szél tartósan 5 csomó alá esett. Két futam után a YSI hajók versenyét a Fantomasso vezeti, a YSIII-ban a Vámpír áll az élen.

A 370RUN mezőnyben a Sleepwalker, a Nautic 330 osztályban a Menta, a Nautic 311-ben az Oxygen, a J24-es osztályban a DJango, a Regináknál a Nymeria, a SR osztályban a Gé.pont, a SS egységeknél a BlueBánat, míg a 15-ös jolléknél a Csér áll az élen. Holnap folyatatás következik legalább két futam vár a versenyzőkre.  Persze előtte még a hamisítatlan csopaki tarhonyás hús és meggyes pite várta a vitorlázókat némi csopaki rizling és kellemes zene társaságában.

A második napon szél hiányában végül sajnos nem sikerült futamot rendezni, így az első nap eredményei maradtak érvényben.

További képek és eredmények: http://porthole.hu/cikk/11379-subaru-egis-kupa-beszamolo-az-elso-naprol

 

Ötvenesek remek találkozója

Szombaton, július 15.-én a Kereked vitorlás klub ismételten megrendezte az 50-es osztály részére a baráti találkozót.

A 9 órára meghirdetett kormányos értekezletre 9 hajóegység gyűlt össze. Igali Csilla versenyrendező kihirdette a túra verseny pályáját- Csopak - Kenese - Fűzfő - Csopak. A 10.30-as rajt időpontjában kicsit legyengült a szél, így a teljes vitorlázattal indultak jelentős előnyre tettek szert. A kiváló északi szélben (helyenként 40- 50 km-es széllökésekkel) a kijelölt pályát a mezőny három óra alatt teljesítette. A győzelmet Keller András kormányozta Fortuna szerezte meg második a Jovital Turcsányi Béla irányításával harmadik az Apróhullám Maróti György és csapata.

A kikötőbe érkezést követően 16.30-kor volt az eredményhirdetés majd az estebéd a klub teraszán az árnyékot nyújtó fák alatt. A baráti beszélgetést színesítette „Kenderke Barátai” együttes Maróti György (Aprohullám) vezetésével adott koncertje. Az 50-es osztály egy élményekben és jó szórakozásban gazdag napot tudhat magáénak.

 

TVSK Telepi Pöffössel folytatódott a NÁDAS CUP Sorozat

Telepi Pöffös Kupa néven a múlt hétvégén a TVSK alsóörsi telepe első alkalommal rendezett ifjúsági kishajós versenyt (háziversenyeken túl nyílt üzemmódban), amely verseny egyben a Nádas Cup Sorozat harmadik állomása is volt.  A Sorozat célja, hogy kellő sikerélményekben gazdag környezetben segítse az utánpótláskorú résztvevők bekapcsolódását a vitorlásversenyzésbe, és régiónként szervezett kisverseny sorozat(ok) révén hozzájáruljon a hazai klubbázisok széleskörű fejlődéséhez, valamint a természet szeretetére nevelje az ifjúságot.

A Telepi Pöffös versenyen végül 71 induló gyermek vett részt, köztük új klubok versenyzői is bemutatkoztak, így a fonyódi Vagabund Vitorlás Egyesület és TVSK Ábrahámhegyi Kikötőjéből is érkeztek résztvevők. Újdonság volt, hogy külön rajteljárással egy belső kisebb pályán, de a haladó táboros OP-ek bemutatkoztak fröccsöntött színes hajóikkal újabb színt hoztak a versenybe. 
A 26 hajós fröccsi OP-s mezőnyből így megalakult az ún. narancs fleet mezőnye is (az első éves OD versenyző zöld, másodéves fehér, és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező piros fleet mellett). A Telepi Pöffösön ezen túl 7 hajóval vettek részt a 420-asok is a THE, CSVI és TVSK színeiben több esetben vegyes párosokkal.

 

Kalóz OB

Jelenleg is zajlik a Kalóz bajnokság a Fertő-tavon a részletekért böngésszük a Fertő-tavi Vitorlás Szövetség Facebook oldalát!

https://www.facebook.com/Fert%C5%91-Tavi-Vitorl%C3%A1s-Sz%C3%B6vets%C3%A9g-534420243265239/




Nemzetközi vizeken

Vadnai Jonatán Franciaországban EB-n, az Optimist válogatott pedig a messzi Thaiföldön ülhetett hajóba a világbajnokságon.

Vadnai Jonatán: Hármas holtversenyben ezüstérmes!

Az olimpiai Laser Standard osztály U21 korosztályos Európa-bajnokságán a francia Douarnenez-ben ma véget ért a verseny, és kilenc futam után a dobogósok pontazonossággal végeztek (!). Köztük második lett Vadnai Jonatán, aki a 2016-os versenyhez hasonlóan ismét ezüstérmes a spanyol Joel Rodriguez mögött. A bronzérmet a brit Daniel Whiteley érdemelte ki.

Mindhárman nettó 18 pontot gyűjtöttek kilenc futam alatt a 71 hajós Európa-bajnoki mezőnyben. Rodriguez azért lett a bajnok, mert ő három futamot nyert, míg Vadnai és Whiteley kettőt-kettőt. Utóbbiak között viszont nem dönthetett az, hogy kinek van több jobb futama, mert mindketten pontosan ugyanolyan eredményeket értek el (a kieső ebben nem számít). Így az utolsó futam befutási sorrendje alapján Joni lett az ezüstérmes, és a brit srácnak jutott a bronz.

Részletes végeredmény: http://www.sailinfo.fr/leu21c2017/



Optimist VB volt Thaiföldön

Rekord létszámmal, 62 nemzet 281 versenyzőjével zajlott a 2017. évi Optimist Világbajnokság Pattayán, Thaiföldön. A eseményt összesen 6 (3-3) versenynappal rendezték, közepén a 2 napos Csapat Világbajnoksággal. Összesen 12 futammal terveztek, 1 kiejthető, melyből 9 valósult meg. Kvalifikációs (6) és döntő futamok dőlt el, hogy ki 2017. optimist világbajnoka. A versenyt, magabiztos és kiegyensúlyozott teljesítménnyel az olasz Marco Gradoni nyerte, a maláj Muhammad Fauzi Bin Kaman Shah és a Costa Ricai színekben versenyző Mic Sig Kos Mohrmajd Mohr előtt.

A 2017. évi Optimist Világbajnokságon hazánkat öt fiú, valamint csapatvezető és az edző képviselte:

Bányai Attila Balatonfüredi YC HUN 1327
Borda Levente Spartacus VE HUN 2005
Nagy Bendegúz Balatonfüredi YC HUN 918
Szabó Roni Oszkár Spartacus VE HUN 1373
Zolnai Sámuel Spartacus VE HUN 1343
Csapatvezető - Szalontai Bence Balatonfüredi YC
Edző - Török Péter Spartacus VE

A csapat július 6-án érkezett a verseny helyszínére. A charter hajók átvételét követően négy nap edzést tartottunk. A versenyt megelőző hat nap feladata volt az öt órás időeltolódás miatt szükséges „átállás”, az edzéseken ismerkedés a helyszínnel és az ellenfelekkel, valamint a felszereléseink felmérése és a versenyre történő benevezés. A verseny helyszíne a Thai öböl volt, ahol jelentős az apály - dagály változás. Ennek következtében adott időszakban jelentős áramlással is kellett számolni (sokszor 40 m/p). Így az edzésnapokon evvel a problémával kellett a legtöbbet foglalkoznunk.

A teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11383-optimist-vilagbajnoksag-2017-pattaya-thailand

 

Ez lesz

FITOUT Kupa Asso OB

Csütörtökön indul az idei Asso Országos Bajnokság Balatonföldváron, a Spartacus VE rendezésében. Az első rajtot 11 órára tervezik, a teljes versenyre 10 futamot terveznek, a további versenynapokon 10 órakor lesz rajt. Versenyutasítás legkésőbb a regisztrációs időszak kezdetekor kerül ismertetésre és kiosztásra a pályarajzzal együtt.

Kiírás: Asso OB.pdf

 

Rizling Kupa

A 17. Rizling Kupát rendezi meg július 29-30-án Ábrahámhegyen a TVSK. A versenyen összevont cirkálók (8R, 6R, 75-ös, 70-es, 55-ös, 40-es); 50-es cirkálók; 30as cirkálók; Európa 30-as és 22-es cirkálók; 33-as osztály, Sudár Sport, „One Design” (Melges, Nautic, S22, 8 és 11mOD, Asso99, Dragon, Elliott770, J-24, Sudár Regatta) osztályok; Regina; Dolphin; 15-ös és 25-ös Yolle osztály; Yardstick I. osztály (YS szám 99 és alatta; piros szalag a hátsó merevítőn); Yardstick II. osztály (YS szám 100-109); sárga szalag a hátsó merevítőn. A Yardstick III. osztály (YS szám 110 és felette; zöld szalag a hátsó merevítőn) és a nemzetközi osztályok bel és külföldi hajólevéllel (Soling, Star,) rendelkező hajói vehetnek részt.

Kiírás: Rizling kupa.pdf

 

Kereked Klasszikus Kupa

Július utolsó hétvégéjén Csopakon a 70-es, Összevont, 50-es, 40-es, 30-as és 22-es cirkáló Európa 30-as, Dragon, 25-ös és 15-ös túrajolle, valamint Folkboat osztályoknak pályaversenyt rendeznek. 10 órai rajttal összesen hat futamot terveznek a versenyen.

Kiírás: Kereked Klasszikus Kupa.pdf