Star Wars Style Yacht

Ez egy Y szárnyú bombázó lenne? Vagy netán egy Naboo vadász (N1)? Mindegy is melyik járgányra hasonlít a legjobban, egy biztos, a Czyzewski-Design koncepció yachtja úgy néz ki mintha egyenesen a Star Warsból lépett volna ki!

A tengerek Hummerje

A Danish Yachts háromszintes karbon yachtja a forradalmi Explorer SWATH koncepció nevet viseli. Szerintünk Rambó egy ilyenen tölti nyugdíjas éveit!

Hullámzó tengeri moszat mező

A fantasztikus építész Zaha Hadid öt különböző hosszúságú yacht tervet készített a „Unique Circle Yachts” néven futó koncepcióból a Blohm+Voss számára. A koncepció megvalósulása egyelőre még mindig befektetőre vár, de egy biztos, ez a kitinpáncélra emlékeztető átszőtt külső úgy néz ki, mintha valami természetes tengerből eredő jelenség lenne. Olyan, mint amikor a hatalmas tengeri moszat mezők hullámoznak az óceán felszínén. Lássuk be a terv, bár bizarr, van benne valami varázslatos, mint Zaha Hadid minden alkotásában!

A „kevésbé extrém” hajó

A monacoi Pastrovich Studio az utóbbi években a stílust igencsak előtérbe toló terveiről volt híres, de az új 55M X – Egyszerű koncepcióval a csapat most inkább a kevésbé extrém hajó tervezését tűzte ki célul. Tervük inkább „realisztikus, semmint futurisztikus” hajó megalkotása volt – hát, van, akinek ez a realisztikus.

Az X-hibicionista

Az autó- és hajótervező, Edward Gray kombinálta két szenvedélyét és megalkotott egy luxusautónak kinéző helikopterleszállót, ami amúgy hajó. A leszállópálya amúgy ki-behajtható, ha helikopteres vendégeket nem hívunk, akkor akár koncertet is rendezhetünk rajta. A belső tér a további képek alapján bármelyik Bond film főgonoszának kiváló bázisa lehetne. 

A giga halászhajó

A nagyobb jobb – szokták mondani, és olyankor nem feltétlenül a halászhajókra gondolnak. Ward Setzer hajótervező viszont igen, ezért megalkotta a 124 Global Fish nevű 124 lábas, azaz mintegy 38 méter hosszú sporthalászhajót. Ha Moby Dick ellen indulunk, még van is értelme.

A magánsziget

Saját szigetet vennénk, de nem tudunk dönteni, hogy hol legyen? Ne aggódjunk, itt a megoldás! Az Orsos Island GmbH előrukkolt az Orsos Island-del, ami körülbelül 930 négyzetméter – szinte halljuk, ahogy a tonnás kövek leestek olvasóink mellkasáról.

A cápa-titkosügynök

Ha esetleg cetcápák közé szeretnénk észrevétlenül beépülni, mindenképpen az osztrák központú Motion Code: Blue cég Migaloo merülőhajóját válasszuk! Persze nehogy azt higgyük, hogy a belsejében a hidegháborút idéző katonai szerkezetek rejlenek, sokkal inkább VIP lakosztályok, bár, uszoda, moziszoba és edzőterem gondoskodik a cápa titkosügynökök vagy a paparazzik elől bujkálni vágyó hírességek szórakoztatásáról.

A rendhagyó

A tervező, Luiz de Basto szereti a különleges dolgokat. Amikor megtervezte az Astondoa Top Deck 51-et, saját maga szerint egy tökéletes indoor-outdoor hajót alkotott. A befektetők ugyan jöttek holmi stabilitási meg süllyedési kérdésekkel, de ezeket állítólag mind megoldotta. Még mielőtt nagyon megijednénk, a hajó oldala felhajtható, tehát nem két centire a küszöb alatt kezdődik a víz, ezzel együtt mi még nem vagyunk teljesen megnyugodva.

A Blade Runner

Ha az előző hajó tervezője nem, Robert McCall biztosan tudta, hogy a tengeren vannak hullámok is. Ezért alkotta meg a Glider Yacht számára az XD18-at. Csupán nyolc évébe telt, hogy megalkossa a hullám letaroló testformát, és tessék: sikerült! Ellentétben az előzővel, mi minden másra jó a hullámok átszelésén kívül, az XD18 semmi másra nem jó, csak erre.

Az Apple propaganda

A néhai Steve Jobs nevű hajóját Phillipe Stark tervezte, és nem nehéz kitalálni, mi ihlette. A Venus nevű hajó úgy néz ki, mintha a legújabb Apple termékeket tették volna egymásra: a Macbook Pro felett egy iPad, rajta egy iPhone. Csak persze sokkal nagyobban az egész, mivel a yacht 256 lábas.

Johan bárkája

A bibliai Noé bárkájának leírása alapján készítette el Johan Huibers sajátját mintegy 4000 évvel a feltételezett eredeti után. Johan nem az özönvíztől rettegve építette, bár valóban telerakta igazi és műállatokkal is, hogy az illúzió teljes legyen. Funkciója azonban inkább amolyan látványosság, a bárka jelenleg is látogatható a holland Dodrecht városában a Merwede folyón, sőt, esküvőkre, bulikra bérelhető.

Az Alien űrhajó

Valószínűleg senki nem lepődne meg, ha a kikötőben ebből a Jet Capsule-ből földönkívüli lények szállnának ki – már ha a földönkívüliek igényelnék a tetőnapozót, a teakfa borítást és a luxus berendezést. Pedig ezt a "mini-yachtot" mindennapos használatra tervezték: bármilyen hihetetlen, de nyolc ember számára elegendő ülőhely van benne, sőt, konyhával és egy kihajtható ággyal is fel van szerelve.

A furcsa, de okkal furcsa

Mi az ott az égen? Egy repülő? Egy hajó? Nem, ez egy hajó, amit kidobtak egy repülőből! – ha a GARC mentőhajóról rajzfilmet forgatnának, valahogy így kezdődhetne. Ezt a hajót ugyanis kifejezetten arra tervezte a Hodgdon Defense Composites, hogy repülőkből dobják ki – így azért elnézzük neki, hogy leginkább egy mosolygó fehér bálnára hasonlít.

Forrás