A tavalyi évhez hasonlóan a résztvevők ’hajó’, illetve ’hajózáshoz kapcsolódó termék és szolgáltatás’ kategóriában nevezhettek, melyekben a szervezők első három helyet, hajókategóriában pedig két különdíjat is hirdetnek, egyet a legjobb hazai fejlesztésnek és egyet a legzöldebb terméknek. 

A pályázatokat ismét újságírókból, piaci szereplőkből és szakértőkből álló zsűri értékelte, akik a nevezők anyagai közül a Flaar Kft. FLAAR 20 vitorlás sporthajóját találták kiemelkedőnek. A FLAAR 20 nem csak kategóriája első helyét, de a két különdíjat is kiérdemelte.

A második helyen a FreeBoat Kft. E-GO Party elnevezésű katamarán testű elektromos hajója végzett, a dobogó harmadik helyére, pedig szintén a Flaar Kft. FLAAR 5.7e elektromos hajtású munkahajója került.

A hajózáshoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások kategóriában is előtérbe kerültek az elektromos meghajtáshoz kapcsolódó pályázatok. Az első helyet az Enterprise Communications Magyarország Kft. Enterprise Smart Power Dashboard elnevezésű terméke nyerte, mely egy olyan műszerfal, ami a hajó navigációs és energetikai adatait jeleníti meg egy könnyen átlátható felületen. A második helyen a Windwiser kapcsolópanel végzett, vitorláshajók elektromos rendszereihez készített paneljével, a harmadik helyet pedig a Flexirent Kft. eKraft 180 elektromos hajórendszere érdemelte ki, mely motorcsónakokhoz biztosít olyan megoldást, mellyel a robbanómotoros hajtásról elektromosra történő egyszerű átállást biztosítja. Bővebb információk az indulókról a kiállítás honlapján találhatók.

A pályázatban résztvevő minden termék és szolgáltatás megtekinthető lesz a Budapest Boat Show-n most csütörtöktől vasárnapig a Hungexpo-n. A kiállításra nem csak az innovációk miatt érdemes kilátogatni, hiszen a mostani hajókiállítás az elmúlt évtized legnagyobb rendezvénye 80 kiállítóval, 36 hajómárkával és mintegy 130 vitorlás, motoros és elektromos hajóval.

A Budapest Boat Show-n természetesen programból sem lesz hiány, a színpadon beszélgetések zajlanak majd az olimpiai felkészülésről, a Kékszalagról, a Rolex Middle Sea Race-ről és még számos érdekes témáról. A Programszigeten vitorlásszimulátor, evezős ergométer és amatőr hajóépítők várják a látogatókat, a Bemutató Medencében pedig vitorlás tesztelés, SUP jóga és vízimentő bemutató zajlik majd.

Az Utazás kiállításra is érvényes belépőjegyet érdemes online megvásárolni a www.boatshow.hu oldalon, hogy elkerüljük a sorban állást, hiszen a Hungexpo felújítási munkálatai miatt idén csak a III. Fogadócsarnokon keresztül lehet majd belépni a rendezvényre. Illetve éppen ezért idén kevesebb lesz a parkolóhely is, így aki teheti, tömegközlekedéssel érkezzen a kiállításra. A Budapest Boat Show díszvendége a Velencei-tó, stratégiai partnere a Magyar Vitorlás Szövetség és a Balaton Boat Show, szakmai védnöke a Hajóipari Vállalkozók Egylete és autós partnere az Audi.