Tegnap hosszan tartó betegség után elhunyt.

André Paskowskiról rengeteget olvashattunk az interneten, igazi média-szörfös volt. Azon kívül, hogy a PWA és az EFPT versenyeken 2005-től egészen előkelő helyezéseket ért el, az EFPT sorozatban kétszer is megszerezte az európa bajnoki címet, nem csak emiatt fogunk emlékezni rá. 2004-ben még szereplőként láthattuk a 7 sons of freestyle dvdben, 2006-ban viszont már producere volt a nagyon jól sikerült, jó hangulatú Wet And Salty videónak. A debütáló videót további DVD-k, a 4 Dimensions, a Minds Wide Open, követték, illetve számos rövid alkotás is, a legutolsó a Rewarded és a személyes üzetetet is tartalmazó Magic Moments.

Andréval rengeteg személyes interjút is készítettünk, szinte mindig lehetett róla hallani, a betegségéről is azonnal tájékoztatott mindenkit. 2010.05.10-én én is megkaptam az emailt, melyben leírta, hogy rákot diagnosztizáltak nála, mely viszont szerencsére könnyen gyógyítható, és talán a következő évben már újult erővel tud nekivágni a versenyzésnek. Sajnáljuk hogy nem így történt. Ahogy telt az idő, már Ő is érezte, hogy búcsúzni kell.

Az eredeti búcsúlevél alatt a fordítás:

 

Kedves Barátaim!

Ideje elbúcsúznom. Az elmúlt években megtettünk mindent, de ez a harc nem az, amit én nyerek meg, még azzal a sok segítséggel sem, amit tőletek kaptam.  Az együttérzésetek sokat segítettek  nekem is, és a családomnak is e nehéz idő alatt. Energiát adott és motivált abban, hogy folytassam a küzdelmet és végül megerősített abban, hogy nem volt baj, hogy elétek tártam a betegségemet.

Az első pár hónapban akkora erőtartalékot tudtam felépíteni a testemre, hogy szinte végig hódolhattam a szenvedélyemnek, a szörfnek, a sok kemo és a műtét ellenére. Ezalatt az időszak alatt még jó eséllyel pályázhattam teljes gyógyulásra,  de ilyen diagnózis mellett megpróbáltam átszervezni az életemet.

10 éves profi szörfös pályafutásom alatt ritkán töltöttem évente 30 napnál többet Németországban. Szüleim szinte több időt töltöttek velem a reptéren, mint otthon Hamburgban. Ezért is, meg azért, mert az utolsó filmemhez is rengeteg energia kellett, próbáltam minél többet együtt lenni velük. Meg akartam mutatni nekik a világ legjobb helyeit, meg akartam mutatni nekik, miért szeretem a munkámat annyira, és össze akartam ismertetni őket néhány jó barátommal. Nagyon élveztük ezeket az időket és hálás vagyok, hogy ezt átélhettük.

A legnagyobb örömöm az volt, hogy megismerhettem Carolinát, a barátnőmet és megadatott, hogy vele tölthessem életem legszebb időszakát. Leszámítva, hogy a betegségem ekkor már eléggé előrehaladott volt, nagyon jókat túráztunk és nem hagytam ki egyetlen hullámot sem. Ő végig velem volt, ez pedig nagyon nagy erőpróba egy embernek, amiért hálás vagyok.

Carolina és pár barátom fejezi majd be az utolsó filmem, a „Felszín Alatt" címűt, ezért a Facebook oldalamat meghagyjuk, hogy a filmmel kapcsolatos hírekről értesüljetek.

Nagyon nehéz örökre elengedni valakit, remélem, hogy a szüleim, a barátaim, és legfőképpen Carolina hamar túllesznek majd a fájdalmon.

Magatokhoz ne legyetek túl szigorúak, egymással kedvesek legyetek és élvezzétek az élet minden percét!

Aloha, André 

Magic Moments from Andre Paskowski on Vimeo.