A cirkuszi kocsiból kialakított pult, a kerti környezetbe integrált, raklapokból épített ergonómiailag átgondolt ülőbútorok nem csak a vendégek, de a kulturális élet mérvadó lapjai által is igen jó minősítést kaptak. A Manézs nem volt romkocsma. Nem levetett bútorok és kiszuperált vendéglátóipari eszközök, berendezések kusza eklektikus halmazával kívánt vonzó alternatívát teremteni az egyen-műrattan világ unalmas egyhangúságában. A Manézs tudatosan vidám egységes stílusvilág elemeire épített, örömet sugárzó teret kínált az oda látogatóknak. A kocsma - retro-cirkusz jelképeivel - a gyerekkor gondtalan szórakozásának élményét ígérte a betérőknek. De nem csak ettől volt kirobbanóan sikeres. A hajós közösség azonnal sajátjaként fogadta el, mert az itt kínált szolgáltatásnak sajnos nincs alternatívája. A vitorlázók nem azért kocsmáznak, mert szomjasak, hanem a találkozóhelyet keresik, ahol kényelmes körülmények között képesek átbeszélni a vízen történteket. Miért nem jó erre a szokványos pincéres rattanos visszafogottság? Mert a vitorlázó csak úgy tudja megértetni magát, ha a kezeit is használja. Egy ziher elé szituációt csak laza csuklóval vállból indított mozdulattal lehet érthetően elmesélni. Itt útban van az asztali gyertyafény, felesleges a sommelier, nincs borkóstolás, mindenki ismeri a ház borát, ha nem, megbíznak a pultosok ízlésében. A tulajdonosok remek érzékkel ismerték fel, hogy a közösség nem tűri a formalitást, az értelmetlen kötöttséget.



Idén a Manézs új helyre költözött a város szívébe a sétány közelébe. A hajósok azonnal birtokba vették, úgy tűnt folytatódik a sikertörténet. Nem így lett. A kérlelhetetlen hatóság váratlanul azonnali hatállyal bezáratta a helyet, esélyt sem adva, hogy törvényes jogorvoslati eljárásban a Manézs megvédhesse álláspontját.
Nem vagyunk jogászok, nem is szeretnénk belekotnyeleskedni abba a vitába, hogy épületnek számít-e egy gumikerekes vontatható építmény. Abban sem foglalnánk állást, hogy az érintettek megkérdezése nélkül hozható-e ilyen súlyos következményekkel járó határozat. Nekünk úgy tűnik, hogy valamiért még a Kékszalag előtt el kellett takarítani a vitorlázók kedvenc találkozóhelyét, anélkül, hogy a város kínálna hasonló szerethető alternatívát.
A Manézs olyan volt mint egy utcai zenész, aki hozzátartozik a városképhez, mindenki szereti, kivéve a rendőrt, aki nem képes a látványt a saját koordinátarendszerébe elhelyezni. Ha eltűnik a zene, oda a hangulat, nincs csoportosulás, tapsikolás, lehet továbbmenni! A Manézs eltűnhet, de nem lehet pótolni. A tavalyi helyszínen Matróz néven fedett, szépen bútorozott disco nyílt. Nem sokan látogatják, hajósok bizonyosan nem.
Tételezzük fel, hogy a városi hatóságokat is a jó szándék vezérli. Nem akarnak mást, mint fegyelmezett, az általuk elképzelt jövőképhez jól illeszkedő kulturált vendéglátóhelyeket. Ez a jó szándék azonban kiölheti a város jó hírét megalapozó szellemiséget.



Valahogy hasonló helyzetbe kerültem egy hajóbemutató kapcsán. A méltán sikeres hajóépítő-tervező csapat meghívott, hogy vegyek részt új modelljük első pályaversenyes rendezvényén. Ügyesen összeállított program, sok érdeklődő, gyönyörű idő ítélte sikerre az eseményt. A hangulatot – szerintem - jól visszaadó fotóimat azonnal feltettem a Facebookra, segítve a távollévők informálását. Elsiethettem a dolgot, mert a kedves és tényleg jóakaratú rendezők nagyon udvariasan megkértek, hogy az albumba bekerült képek közül vegyem ki azokat, amin sör, cigaretta, mobiltelefon látható, mert az nem egyeztethető össze a hajóosztály arculatával. Miközben az érdeklődők, az a potenciális vevőkör, akinek a rendezvényt összehozták, a nagy melegben valóban sört ivott, volt aki dohányzott, vagy kockult a mobilján.

Clinton elnök frivol afférja Monica Lewinskyvel nem buktatta meg, sőt növelte népszerűségét. Le az álszentséggel!


Free Manézs!

A Manézs FaceBook oldala ITT érhető el.

Teljesség igénye nélkül alább azok a médiumok, akik szóltak a Manézsról:

Velvet.hu
Welovebalaton angolul és magyarul
Lakáskultura
Vizitkártya blog