Trapézolni nem egyszerű. Hol egyik oldalra kell kiugrani, hol a másikra, mert valahogy mindig billeg az a fránya hajó. Előny, ha a művelet közben végig a hajó utasa maradsz, még akkor is, ha adott pillanatban nem ez tűnik a leglogikusabb választásnak. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy miközben a szélben és hullámokban küzdesz a kampóval, a kormányos nyomatékosan tudatja veled, hogy mindezt gyorsan kéne csinálni, mert tökre nem értek rá bíbelődni, hiszen Béla megint előttetek vette a bóját.

Ezt ismerte fel az angliai Southminsterben székelő Allen Brothers, és megalkotta a „Allen Keyball Trapeze System”-et.

Miről is van szó?

A trapézkampó kiváltása nem egyszerű feladat. Egyszerre kell biztosítani a gyors be/kikötést, miközben maximálisan szem előtt kell tartani a biztonságot, hiszen a trapézon lógó személy teljes testsúlyát ez az elem viseli. Nem utolsó sorban flexibilisnek is kell lennie a rögzítésnek, hiszen a trapézon folyamatosan változtatja az ember a helyzetét, optimális esetben úgy hogy a hajó dőlésszöge mindig megfelelő legyen, kevésbé optimális esetben pedig a fent említett kormányosi „instrukcióknak” megfelelően.

Az innovációs díj összevont győztese azért lehetett az Allen megoldása, mert a fenti problémákra adott egy egyszerű, de mégis (látszólag) jól működő megoldást.

Az Allen Keyball Trapeze System két részből áll. Az egyik rész a kötélre kerülő trapézmarkolat, ami jelen esetben egy ergonomikus kiképzésű alumínium rúdból, egy flexibilis és szabad mozgást lehetővé tévő elemből, és a végén egy gömbből áll. A rúd végére egy a trapézkötél bekötésére alkalmas furat került.

A rendszer másik része a trapézmellényre rögzíthető elem, mely egy cserélhető rozsdamentes acél hátfalból és egy 3D „kulcslyuk”-ból áll, ami nagy mozgásteret engedélyez, miközben biztonságosan rögzíti a trapézmarkolat golyóját.

Használat közben valahogy így néz ki:

Ugye hogy nem lehet elkezdeni a szezont enélkül?

Angliában egy szettet 105 font körül kínálnak, de ebben csak egy trapézmarkolat van amiből minimum kettő kell, úgy pedig egyből 160 font körül lesz a számla, tehát olyan 70.000 forint. Ja kérem, a rajoskodás nem olcsó.

Hazai boltban nem találtam meg a terméket, pedig van egy magyar nagyker az elérhetőségek között.

Bővebb információk ITT.