Az idei évben az események már péntek este kezdetüket vették egy habzóboros állófogadás keretében, ahol Dr. Balogh Tamás, a Hajózástörténeti Egyesület Elnöke felelevenítette az első világháború előtti Császári és Királyi Jachtraj történelmét és lobogórendszerét. Az esemény naplementekor a lobogó levonásával zárult.


Magán a versenyen idén közel 50 cirkáló és jolle vett részt, három csoportban rajtoltatva a hajókat. Az első csoportban induló összevont cirkálók (75-ösök, 8mR, 40-esek) a teljes mezőny összeadott hajókorainak és vitorlafelületeinek közel háromnegyedét tették ki. A versenyt mindhárom 75-ös cirkáló megtisztelte részvételével. Egy rajtvonalon indulhatott el az 1910 előtt épült legnagyobb történelmi múlttal rendelkező Tramontana, ezen felül az MVSZ előző és jelenlegi elnökét felsorakoztató Lillafüred és Tabu, valamint a szombat esti pódiumbeszélgetés folyamán főszerepet kapó Czittel Lajos és Borbély Ferenc is (előbbi a Sirocco, utóbbi a Nemere II fedélzetén).



A hajók méltó rangjához illeszkedett a szombat esti parti esemény is. A pódiumbeszélgetések keretében Czittel Lajos és Bruckner Szabolcs hajómesterek, Borbély Ferenc társaságában kínáltak bepillantást a fahajóépítés mesterségébe. Ezt követően fehérterítős asztalokon lett tálalva a vacsora, csopaki palackozott topborok (Jásdi, Petrányi, Homola pincészet) felszolgálása mellett, a Myrtill és a Swinguistique Együttes társaságában.
A 2 nap alatt végül összesen 2 futam került megrendezésre. A díjak vasárnapi átadására a kialakult gyakorlat szerint 70 év feletti vitorlázót kértek fel. Idén Hrehuss György adta át a díjakat, aki a díjátadóra vízen érkezett a Balaton legidősebb hajójával, a Kishamissal.

Osztályonkénti első helyezettek:

  • Összevont cirkáló – Lillafüred, Detre Szabolcs (kormányos)
  • 70-es cirkáló – Pannónia, Jordán Balázs (kormányos)
  • 30-as cirkáló – Regulus, Weöres Szabolcs (kormányos)
  • 50-es cirkáló – Fortuna, Kis-Szölgyémi Ferenc (kormányos)
  • Európa 30-as – Nagymágus, Takácsy Géza (kormányos)
  • Dragon/22-es összevont– Luna, Zenthe Ferenc (kormányos)
  • 15-ös jolle – Mámor, Birinyi Gábor (kormányos)
  • Folkeboot – Grünhilda, Makkos Gábor (kormányos)


Az esemény megvalósítását idén a Stratis Vezetői és Informatikai Kft segítette támogatásával, amelynek mottója: „stratis – go the extra mile”.

Részletes eredmények ITT.

További fotók a galériában!
Fényképek – készítette Cserta Gábor

Youtube video: