Meglepetésemre igencsak pörgős hatékony megbeszélésen az érdemi döntések, a feladatok kiosztása, a felmerülő problémák kezelésének szokatlanul gyors és fegyelmezett tempója lehetővé tette, hogy már 8 óra előtt átadják a termet a takarítóknak.

 

Pedig valóban szerteágazó, a teljes szövetségi tevékenységet lefedő feladatmegosztás került napirendre, melyből a teljesség igénye nélkül emelném ki a megítélésem szerint leglényegesebbeket:

Az egybegyűltek egyperces néma felállással búcsúztak a tragikus hirtelenséggel távozott Bartha Ferenctől, a vitorlás sport meghatározó egyéniségétől, az elnökség korábbi tagjától.

Az érdemi munka a Főtitkár beszámolójával kezdődött, aki a pénzügyi helyzet ismertetése során kitért a tagdíjbevételek fontosságára, megállapítva, hogy a helyzet javul, de a késlekedő befizetések miatt felmerülhet az alapszabályban rögzített szankciók alkalmazása.

Ezt követően az Elnök vette kézbe az ülés irányítását, lélegzetvételi szünetet sem hagyva a résztvevőknek. Rövid bevezetőjében elmondta, hogy aktív dolgos elnökséget kíván irányítani, ezért a Festetics program által meghatározott elvek mentén 35 pontban határozta meg a 11 tagú elnökség személyekre lebontott feladatait.

Megjelenik a külső tagság intézménye. A jövő évtől a klubtagságtól és a igazolt versenyzői státusztól függetlenül kötődhet bárki a szövetséghez, vehet igénybe szolgáltatásokat meghatározott kereteken belül. Ilyen lehet pl egy jogsegély szolgálat, vagy a bevezetendő vitorlás kártya a nemzeti egységes kártyarendszeren belül.

A szövetség szolgáltató jellegének megfelelően felmérik a klubok közreműködő képességét ezért a legnagyobb szavazati aránnyal rendelkező egyesületekkel a BYC-cel, a TVSK-val, a THE-vel, a Szparival és a Mozgáskorlátozott vitorlázók egyesületével rendszeres konzultációkat terveznek.

Felülvizsgálják a tagdíjfizetés jelenlegi rendszerét.

Kidolgozzák a Balatonon kívüli kistavak bevonását a közös fejlesztések és a versenynaptár figyelembevételével, megvizsgálva a támogatási lehetőségeket.

A tengeri vitorlázás különösen a Tengeri Bajnokság megrendezéséhez szükséges kapcsolatok rendezése.

A független Szörf Szövetség és az MVSZ kapcsolatának rendezése, különös tekintettel a Londoni Olimpiát követő időszakra amikor is a szörf elveszíti olimpiai státuszát és a helyét a kite veszi át.

Az ISAF és más nemzetközi szervezetekben való részvételünket erősítenünk kell. Érdemes delegálnunk egy női tagot, mert a kvóták miatt jobb az érdekérvényesítési lehetőségük.

Át kell tekinteni az MVSZ alapszabályát és szükség szerint módosítani, korszerűsíteni.

A Bizottsági rendszer működőképességét aktív szakemberekkel feltöltve biztosítani kell, ha szükséges a díjazás feltételeinek megteremtésével.

Az MVSZ szakmai és adminisztratív apparátusának kialakítása, a technikai feltételek, a füredi kitelepülés lehetősége egyike a legfontosabb megoldandó feladatoknak.

Meg kell határozni az MVSZ stratégiai partnereinek körét.

Át kell venni olyan hatósági feladatköröket mint a hajóvezetői tanfolyamok, a vizsgáztatás, lajstromozás, a hajók időszakos vizsgáztatása. A tananyagot át kell konfigurálni az ésszerű, életszerű körülmények figyelembevételével.

A nagyobb versenyek, szalagok, bajnokságok megrendezése része kell legyen a szövetség szolgáltatási kínálatának.

A Bejárható Magyarország Program keretein belül kell a vízi turizmust fejleszteni.

Hajós klaszter, szakemberképzés a TÁMOP pályázati lehetőségeinek kihasználásával.

Vitorlás Akadémiai rendszer, és korszerű edzőképzés megszervezése.

Fogyatékkal élők sportolási lehetőségének megteremtése.

VVSI, Zánka és Füred infrastrukturális fejlesztése és működtetése.

Öregek Tanácsa 65 év feletti ismert vitorlázók bevonásával.

Parti rendezvények, bálok, kiállítások szervezése.

Saját média megteremtése.

A feladatok kiosztását követően aktuális kérdésekben születtek döntések:

A Kékszalag idei megrendezése a külső partner visszalépése miatt a szövetség saját apparátusára vár. A feladatot a főtitkár kezelhetőnek látja, bár a támogatókkal még nem zárultak le a tárgyalások. Egyelőre még nincs hivatalos névadó szponzora az eseménynek, de számos olyan támogató jelentkezett akik megkönnyítik a technikai lebonyolítást.

Új elem a többtestűek kapcsolódó rendezvénye azon hajók részvételével, akiket a jelenlegi szabályok nem engednek indulni. Ők a 2szalag nevű partközeli versenyen vehetnek részt.

 

A Somogymegyei Vitorlásszövetség beadvánnyal fordult az elnökséghez kérve a Yardstick Trophy partneri támogatását. Szerették volna a győzteseket Túrabajnoki címmel jutalmazni, de ehhez az elnökség nem járult hozzá. Az együttműködésről döntés nem született.

Elhalasztották a döntést a Sail-ing kft Tegeri Bajnokság megrendezésére tett ajánlata ügyében is, bár a javaslatot pozitívan értékelték, csak a jövő heti Közgyűlést követő elnökségi ülésen döntenek az elfogadásáról. Felmerült annak is a lehetősége, hogy az Osztrák Bajnoksággal közösen rendeznénk meg a versenyt.

Kérelem érkezett a hírdetésviselési díj csökkentésére nagyobb flották esetén, de e kérdésben is megosztott volt a grénium, itt sem született döntés.

Végül rövid beszámolóval zárult az ülés, melyben dr Hajdú Balázs adott tájékoztatást az ISAF májusi évközi kongresszusán elhangzottakról, sportdiplomatáink ténykedéséről.

 

Gerő András