Rekord forgalmat jósolnak egyesek az idei szezonban a Balatonnál, de a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusi adatai azonban legfeljebb kisebb javulásra utalnak.

A múlt hét óta hozzáférhető adatok szerint a kereskedelmi szálláshelyek a külföldi turisták forgalmában újabb visszaesést könyvelhettek el, a vendégéjszakák száma 6,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi hasonló időszakétól. Ezzel szemben a belföldi vendégek forgalma 3,8 százalékkal haladta meg a 2013 júliusi eredményt, s így együttesen csak egyetlen tized százalékos volt a csökkenés az összes vendég júliusi éjszakáinak számában.
Mivel a külföldi turisták az év első hat hónapjában 13 százalékos növekményt halmoztak fel, a júliusi visszaesés csak két százalékkal csökkentette az első hét hónap múlt évihez hasonlított eredményét.

Szakemberek szerint a külföldi forgalom júliusi visszaesése a világbajnoksággal és a német tartományok későbbre tolódott szabadságolási időszakával magyarázható. Ugyanakkor a pozitív vonzerők közé sorolható, hogy a folyamatosan gyengélkedő forint miatt soha nem lehetett ennyire gazdaságosan nyaralni nálunk, mint az idei nyáron.

A belföldi vendégeknél már az első félév is 1,3 százalékos javulást mutatott, így a júliusi növekedéssel az első hét hónap együttesen 5,6 százalékkal volt jobb a múlt év hasonló időszakánál. A külföldi és belföldi együttes forgalom pedig 2,6 százalékkal haladta meg az előző évi szintet az első hét hónapban.

A jelentősebb határon túli küldőterületek adatait a nyári hónapokban külön vizsgálva, a külföldi forgalom 28 százalékát adó németek 9,9 százalékkal kevesebb, a 14 százalékot jelentő osztrákok nyolc százalékkal több, a 11 százalékkal részesedő oroszok 0,4 százalékkal kevesebb, a nyolc százalékkal részesedő hollandok 22,9 százalékkal kevesebb, a hét százalékkal részesedő dánok 2,3 százalékkal több, a hat százalékkal részesedő lengyelek és csehek 45,2, illetve 13,1 százalékkal több éjszakát töltöttek el a balatoni régióban júniusban és júliusban az egy évvel korábbinál.

A két nyári hónap forgalmát nézve Siófok a 275 ezres vendégéjszakaszámával jelentősen megelőzi a többi balatoni települést. A város kereskedelmi szálláshelyein az összes forgalom 0,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül a magyar egy százalékkal nőtt, a külföldi 3,3 százalékkal csökkent.

Balatonfüred 215 ezres vendégéjszakaszáma négy százalékos javulást mutat, amin belül a hazai vendégek 13 százalékkal növelték, a külföldiek 4,9 százalékkal csökkentették a forgalmukat.

Hévízen a két nyári hónapban 191 ezer éjszakát regisztráltak, 3,9 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A belföldi forgalom itt egy százalékkal nőtt, a külföldi 6,3 százalékkal csökkent.

Minden mutatóban javulást mutatott a 180 ezer vendégéjszakát realizáló Zamárdi, ami 9,2 százalékos emelkedést jelent az előző évi két nyári hónaphoz képest. A városban a belföldi forgalom 16,6 százalékkal, a külföldi 3,6 százalékkal nőtt.

Hasonló javulás látható Zalakaros esetében is, ahol a 100 ezer vendégéjszaka 8,8 százalékkal több a múlt évinél. Itt a belföldi forgalom 9,8 százalékkal, a külföldi 5,4 százalékkal javult a kereskedelmi szálláshelyeken a nyár első két hónapjában.

Fotó: balatonfenyves.hu

Győrffy Árpád