Már csak néhány lelkes vitorlázó kellett! Ilyen is akadt, végül Bartha Feri vezetésével 1979 decemberében sikerült is a szakosztályt megalakítani.
1980 tavaszán indult az élet Csopakon, ahol egy konténer, egy vasvázas stég és már néhány hajó várta az új klub tagjait: verseny- és túravitorlázókat. Közöttük már több ismert sportolót is: Fináczy Gyurkát, Izsák Tibort, Toronyi Andrist, dr. Majoross Pétert és másokat.
A szakosztály vezetésével Farkas Tamást bízták meg, a telepi vezető és edző Kuba Zoli lett. A klub induláskor hármas célkitűzést fogadott meg (versenyvitorlázás, ifjúság nevelése, túravitorlázás támogatása), melyek a mai napig érvényesek. Szintén fontos volt a klub- és nem marinaszerű szerkezet fenntartása és működtetése.
Már az első évben sikerült 50-es osztályban bajnokságot nyerni (Fergeteg), melyet a mai napig további 40 követett különböző hajóosztályokban. A jelentősebb hazai és külföldi díjak a klubház vitrinjében megtekinthetőek. Korábbi olimpikonokkal is büszkélkedhet a klub (Fináczy György: Tokió, München, dr. Hajdu Balázs: Sydney, Athén, Weöres Márti: Athén), és vannak földkerülő vitorlázóink is (Fa Nándi, Weöres Szabi, Bartha Andris, Fürstner Dodó).

A klub a 70-es évek szocialista gazdasági környezetében működve élvezte a KSC és a külker-vállalatok támogatását. Ezt viszonozva a cégek dolgozói és gyerekei részére vitorlás oktatásokat tartott. Ennek során évtizedek alatt ezernél több kisgyermek ismerkedett meg nálunk a vitorlázással. E mellett Weöres Laci és Hankó Álmos vezetésével felnőtt egy tehetséges ifjusági csapat (Weöres Szabi, Boti, Márti, Bartha Andris, Fürstner Dodó és mások). Az alapítás utáni 6-7 évvel felépült a klubház, kikötő létesült. Ezek még mind a külkeres támogatásnak voltak köszönhetőek.
A társadalmi és gazdasági környezet 80-as évek végével kezdődő gyökeres változását felismerve a tagság ezzel lépést tartott. Gyengült, majd teljesen megszűnt a „külkeres" támogatás. A klub a Külker SC nevet fenntartva, a tagok befizetéseire támaszkodva saját lábára állt. A klub tagjainak döntő többségéből megalakult a Kereked Kft., amely a vízparti ingatlan tulajdonrészeit a korábbi tulajdonosoktól fokozatosan megvásárolta. 2008-tól azután teljes mértékben a Kft. birtokába került az ingatlan, és az biztosítja a klub zavartalan működéséhez szükséges infrastrukturális kereteket is. Ez a névben is változást hozott: a Kerekedi öböl partján fekvő klubot kézenfekvően KEREKED Vitorlás Klubbá keresztelték.
A klub ma alapvetően a tagság befizetéseiből és kismértékben egyéb anyagi forrásokból működik.
Ennek köszönhetően jelentős beruházások történtek az elmúlt években (kikötő bővítés, hullámvédő kőszórás, épület felújítása/bővítése, tereprendezés, kényelmi beruházások, ifjúsági hajópark kialakítása  stb.). A három éve létesített büfé tovább növelte a komfortot.
A kikötőhelyek megteltek, és jelenleg további fejlesztés nem szerepel a középtávú tervekben. Ha majd bővítés lesz, akkor is kizárólag a tagoknak biztosítunk helyeket, megőrízve a klubjelleget és szervezetet. A parton ifjúsági és egyéb kishajókat (Finn, katamarán, Kalóz stb.) tárolunk. Klubunk ad otthont évek óta a vizi mentők területi mentőcsapatának és hajójának is.



Érdekes a KEREKED életkori rétegződése is. Vannak az alapító „öregek" a maguk 65-70 évével, mellettük a gyermekeik, akik ma 30-40 évesek. és ma már azok gyermekei: 0-10 évig. Számuk szerencsére napról-napra növekszik, jelenleg kb. 120 fő!. Valószínűleg ennek is köszönhető a klub mindmáig megőrzött családias jellege és több generáció „békés egymás mellett élése".

Ma egy 17 fős vezetőség, azon belül egy 3 fős elnökség irányítja a klubot. (Farkas Tamás elnök, Jamrik Péter és Bartha András elnökhelyettesek. Tiszteletbeli elnökök: Bartha Ferenc és Fináczy György).  A négyévenkénti választások során valamennyi korosztály képviselői bekerülnek a vezetőségbe, ezzel is biztosítva a generációk igényeinek a lehetőségekhez képest optimális figyelembevételét.

A klub hosszú évek óta jelentős szerepet vállal a versenyek rendezésében is. Évente 5-6 Kereked verseny (köztük bajnokságok is) szerepel a naptárban. Ezek közül is különösen a „négykezes" verseny igen népszerű. Hagyományosnak számít a május 1-jei serdülő- és ifjúsági ranglistaverseny, amit közel harminc éve rendezünk közösen a szomszédos Égisz klubbal, mellyel megalakulásunk óta igen jó kapcsolatokat ápolunk. (Az ifjúsági vitorlázás fellendülését segíti a GRID Zrt. támogatása is.)
A kezdetektől a házigazdái vagyunk a Fa Nándi által beindított TBS szóló Balaton-kerülőnek is, de sokéves hagyományai vannak a háziversenyeinknek is.

A klub tagjai nemcsak vitorláznak, de az MVSZ-ben is szerepet vállalnak az elnökségben, illetve a bizottságokban. Tagjaink közül Weöres Márti és Szabi az America's Cup közelébe is eljutott: 2008-ban a dél-afrikai hajó  (Shosholoza) felkészítő stábjában kaptak szerepet. A hajó egyik akkori versenyzője, Ian Ainslie ma klubunk tagja. A nemzetközi vitorlás sportdiplomácia területén is sikeres tagjaink vannak: dr. Hajdu Balázs a Nemzetközi Finn Osztályszövetség elnöke, Weöres Márti a nemzetközi szövetség technikai bizottságában tevékenykedik.

 


Miután a klub Csopakon, a balatoni borvidék híres helyén székel, évente egyszer egy bormustrára is sor kerül, ahol a tagság profi és amatőr borászai egy profi sommelier méltatása mellett bemutatják termésüket. Telepünk számos társadalmi eseménynek is otthont adott, és ezekre nyitott a jövőben is. Esküvő, keresztelő, üzleti fogadás és céges hétvége is színesítette már a palettát. Népszerű program az augusztus végi lecsóparti is.
Évente egy közös fotó készül a tagságról a csopaki telepen. Telente, ha az időjárás engedi, jégnapot tartunk, ahol a klub apraja-nagyja jégvitorlázik, korcsolyázik, csúszkál. Rendszeresek a téli közös síelések, valamint az idősebb korosztály tavaszi autóbuszos kirándulása. Az évet decemberben egy hagyományos közös összejövetellel zárjuk Budapesten. Fennállásunk 25. és 3o. évfordulója emlékére évkönyveket adtunk ki.

Célunk, hogy az említett nagyszámú kissráccal megszerettessük a vitorlázást, a természetet és a Balatont. Ha ezt elérjük, sikeresnek fogjuk érezni erőfeszítéseinket. Ehhez alakítottuk ki a szervezetet, és rendszeresen fejlesztjük ifjúsági hajóparkunkat is. Természetesen a versenyezni kívánó gyerekeket is támogatjuk. Ezt a rendszert három éve indítottuk Weöres Laci vezetésével és ifjú segítőivel: Karácsony Rékával és Brencsán Dáviddal. A legügyesebbek mára az OP mezőny élvonalába küzdötték fel magukat.

Az elmúlt 32 év sikerei és eredményei biztos alapot képeznek arra, hogy a Kereked Vitorlás Klub Csopak továbbra is a magyar vitorlásélet egyik fellegvára maradjon.

Jó szelet!


                                Farkas Tamás
                                       elnök

Farkas Tamás