Az eredeti cél a vitorlás túrázók részére a hajók biztonságos elhelyezése és a megfelelő keretek közötti sporttevékenység szervezése volt, a tagok lehető legkevesebb anyagi ráfordítása mellett.

A Fonyódi Telep létrejöttét követte az Alsóőrsi-, az Almádi, majd az Ábrahámhegyi Telep megalakulása.

A Klub a tagjai részére a vitorlás túrázáshoz nyújtott támogatás mellett segíti a nagyhajós versenyzést is. A támogatás mértéke a Tag aktivitásától függ.

Az utóbbi években egyre több figyelmet szentelünk az ifjúság és az utánpótlás nevelésének. A gyermektáborok, vitorlás tanfolyamok szervezése mellett anyagi eszközökkel is ösztönözzük az ifjúságot a túrákon és a versenyeken való részvételre.

Több jelentős hagyományos rendezvényünk van, melyek közül a legfontosabbak:
Pünkösdi Regatta;
Országos Jolle Bajnokság;
Rizling Kupa;
Termoplusz Kupa, mely 2011-től alapító örökös tiszteletbeli elnökünk, „Pálos István Emlékverseny" címen él tovább;
Szüreti Regatta.
A fentiek egyben Klubunk életének minden évben visszatérő kiemelkedő eseményei.

A Klub rendezvényeinek bevételeit teljes egészében a résztvevők minél jobb kiszolgálására fordítjuk, így fordulhat elő, hogy - szponzori támogatás esetén - a versenyző nagyobb értékű szolgáltatást kap (kikötői díjak, trikó, étkezés, műsor, stb.), mint amennyibe került a részvétele.
A telepek választott vezetői - a Telepvezetőség, élén a Telepvezetővel - fogják össze a társaságot, akik nélkül nem működne a klubélet.
Minden telep önállóan gazdálkodik a saját teleptagjai által alkotott telepgyűlés határozatai alapján.
A telepek biztosítják a hajózáshoz szükséges alapfeltételeket, itt történik a hajók téli- és nyári tárolása és Ők működtetik az ehhez tartozó létesítményeket, szervezik a saját Telepgyűlésük által elhatározott fejlesztéseket.
Az infrastrukturális vagy más jellegű fejlesztések a telepek hatáskörébe tartoznak, melyeknek pénzügyi fedezetét a telep tagjai adják össze.
A TVSK Központ elnökségi határozat alapján anyagi támogatást nyújt a telepi fejlesztésekhez.
A Telepek a klubélet központi helyszínei, itt szervezzük meg a gyermek- és felnőtt programokat. Ezek a rendezvények az esetek döntő többségében fenőtt-gyermek közös programokat jelentenek.

Más klubokkal baráti együttműködést folytatunk és szóbeli megállapodások alapján gyakran segítjük egymás munkáját.

A 2011. évre nem tervezünk jelentős változtatásokat, a jól bevált hagyományos rendezvényeinket a következő szezonban is megtartjuk.
Télen a Klub baráti társaságai közös téli programokat szerveznek maguknak (jégvitorlázás, sízés, szárazföldi túrázás-, kirándulás).
Az alapvető céljaink a megalakulás óta nem változtak és, hogy megvalósultak, annak bizonyítéka, hogy jól működnek a bázisaink, miközben a tagsági díj és egyéb hozzájárulások nálunk a legalacsonyabbak.
Hosszú távon szeretnénk megőrizni és ápolni az eltelt több, mint 45 év alatt kialakult hagyományainkat és szeretnénk egyben tartani a több, mint 1.500 főt számláló tagságunkat.

 

Frigyer Attila