Lassan kezdődik a szezon!

Augusztus van szeptemberben

2023. October 3. - Horizont

Szeptember idusán járunk. Reggelente ugyan lucskos a fedélzet, de hamar felszárad. A nappalok is érezhetően rövidülnek. Viszont sehol egy felhő, forrón tűz a nap, harminc fok felett a levegő. A Balaton vize pedig huszonnégy. Minden kétséget kizárva, hamisítatlanul nyár van! Induljunk hát megkerülni a nyugati medencét.

További friss anyagok

Javában zajlik az Optimist OB

2023. September 28. - Verseny

A Balatoni Yacht Club rendezésében szeptember 27. és október 1. között zajlik az Optimist Országos Bajnokság Alsóörsön.

Hajósok tengeri zarándoklata

2023. September 27. - Horizont

Ízlelgessük kicsit! Zarándoklat? Tengeren?

A zarándoklatok lényegét jobb, ha leginkább mint társas meditációt próbáljuk megérteni, függetlenül attól, hogy talán az összes nagy világvallás saját hitéleti megmozdulásként szeretné kisajátítani. Az európai keresztény kultúra spirituális hagyományai a zarándoklat céljaként nem csak az elérendő szent helyet, de magát az odavezető, viszontagságos utat is kijelölték.

Elmélkedés a vitorlás versenyzésről a Kalóz EB ürügyén

2023. September 25. - Verseny

Mindenki versenyez. Ha eredményekről beszélünk, azt az élet minden területén versenyben lehet elérni. Az iskolai érdemjegy valójában versenyeredmény. Az Olimpia nemzetek vértelen küzdelme, valami megmagyarázhatatlan cél eléréséért folyik, talán a globális megbecsülés, megdicsőülés tovaillanó pillanatáért.

Bajnokságok hétvégéje

2023. September 25. - Verseny

Szeptember negyedik hétvégéjén az Assok, a Dragonok, a Folkboatok és a 49er szkiffek is bajnoki érmekért csatáztak.

Német arany, magyar ezüst a Kalóz Európa-bajnokságon

2023. September 23. - Verseny

Az utolsó napon már nem sikerült futamot rendezni a kalóz Európa-bajnokságon, így a pénteki három futammal kialakult eredmény egyben a végeredmény is lett. Az európabajnoki címet a német Billerbeck-Raithel kettős szerezte meg a magyar Sallai-Payr kettős és az ugyancsak német Thoroe-Berdt egység előtt.

Nem annyira friss

Ilyen volt a múlt heti 420-as OB

2023. September 22. - Verseny

Szeptember 14-17. között 28 egység részvételével rendezték meg a 2023-as 420 Országos Bajnokságot Keszthelyen.

Október elején rendezik a Szüreti Regattát

2023. September 22. - Verseny

Október 7-8. között rendezi a Túravitorlás Sportklub hagyományos őszi túraversenyét a Szüreti Regatta Hegyi Dénes Emlékversenyt. A kétnapos eseményen Alsóörs-Badacsony-Balatonföldvár távon vitorláznak majd a hajók.

Német vezetés, magyar második hely a csopaki Kalóz EB-n

2023. September 22. - Verseny

Három, friss szélben lebonyolított futammal folytatódott Csopakon a Procelero SE rendezésében futó Kalóz Európa-bajnokság. A nap végére a két futamot is megnyerő német egység vette át a vezetést Sallaiéktól, akik a második helyen folytathatják a versenyt. A nap utolsó futamára megerősödő szélben több egység is felborult

Az első nap összefoglalója az Asso99 Nyílt OB-ről

2023. September 21. - Verseny

Szeptember 21-én a 12 órás rajttal vette kezdetét a 2023-as Asso99 Nyílt Országos Bajnokság Csopakon.

Haidekker Elemér Péter a Finn Dingi Bajnok

2023. September 21. - Verseny

Rekordot döntött az indulók száma a Balatonfüreden megrendezett bajnokságon. Egészen pontosan öt nemzet képviseletében 77 hajó indult a szeptember harmadik hosszú hétvégéjén megrendezett hat futamos versenyen, tizenhárom indulóval többen voltak, mint tavaly. A hajóosztály népszerűsége töretlen…

További cikkek

Bajnokot avatott az idén megalakult Dehler 30 OD Hungary hajóosztály

Új hajóosztállyal bővült ebben az évben a versenyző nagyhajósok tábora, mégpedig a Dehler 30 OD Hungary tagjaival. Az érintett csapatok a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egyletben augusztus végén 6 hajó részvételével tartották meg első bajnokságukat.

ZAJLIK AZ ASSO99 NYÍLT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

Az Asso99 Nyílt Országos Bajnokság szeptember 21. és 24. között zajlik Csopakon, az EGIS SE rendezésében, együttműködve a Magyar Vitorlás Szövetséggel.

MAGYAR KETTŐS AZ ÉLEN A CSOPAKI KALÓZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON

Két csütörtöki futammal érvényessé vált a kalóz osztály Csopakon rendezett Európa-bajnoksága. A rendezők az ötödik futamnak többször is nekifutottak, ám egyik próbálkozás során sem tartott ki a szél, így egyelőre négy érvényes futamot teljesített a mezőny, amelynek élén a magyar Sallai Gábor-Payr Anna kettős tartózkodik.

Svájci és német sikerek a Kalóz EB első napján

Nehezen indult Csopakon a 2023-as Kalóz Európa-bajnokság, a Balaton ugyanis igazán furfangos arcát mutatta a mezőnynek. A nap végére végül kettő futamot teljesített az Európa-bajnoki flotta, az első svájci a második német sikerrel végződött.

Földváron mérik össze tudásukat a Dragonok és a Folkék

Csütörtökön a Spartacus rendezésében kezdődik a Dragon és a Folkboat osztály országos bajnoksága. A két klasszikus „északi” hajó évek óta együtt rendezi az év legnagyobb megmérettetését, amelynek sorozatban immár harmadik alkalommal ad otthont a balatonföldvári klub.

A mi tengeri cirkálóink története - Újjászületések

Az elmúlt évben ötrészes sorozatban kalauzoltuk végig az olvasót a balatoni klasszikus flotta német vérvonala, a seefahrtkreuzerek, azaz tengeri cirkálók kialakulásának és hazai elterjedésének történetén. Az ismeretterjesztésen túl folyamatosan fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet kallódó nemzeti értékeink megmentésének fontosságára. A most zárult 2023-as Összevont Cirkáló Zárt Osztály bajnoksága jó alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet az értékmentés fontosságára.

Csütörtökön rajtol a Finn dingi OB

Alba Regia Sport Club a Magyar Finn Dingi Osztályszövetséggel és a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben, Balatonfüreden rendezi meg a Finn Dingi Országos Bajnokságot, ami szeptember 17-ig tart.

Kalóz Európa-bajnokság a Balatonon 2023. szeptember 17-23

Örök szerelem. Egy hajó, amiben mindenki otthon érzi magát. Könnyen kezelhető, biztonságos, a Balaton legkedveltebb, legismertebb vitorlása. Generációk tanulták benne a vitorlázás fortélyait. Jöttek új, könnyű, gyors, korszerű hajók, de a Kalóz nem veszít vonzerejéből.

Beneteau Oceanis 37.1 – megérkezett a méltó örökös

2017 óta ez a nyolcadik modell, amelyet a Beneteau az Oceanis márkanév alatt dob piacra, és mindegyikről elmondható, hogy kategóriája referenciájának tekinthető. Pedig egy modell megújítása mindig kihívást jelent, különösen akkor, ha az a piac egyik legkelendőbb modellje, mint amilyen az Oceanis 38.1 (volt) kilenc éves pályafutása alatt. Marc Lombard hajótervező és a Nauta Design (hajóbelső) előtt tehát komoly feladat állt, pedig az elvárás egyszerű volt: nagyobb térfogat és jobb teljesítmény! Utóbbi főleg azért okozhatott nehézséget, mert az Oceanis sorozat tagjait az 1986-os bemutatkozás óta eleve kiváló vitorlás képességek jellemzik.

Véget ért a Rooster-Monautix EurILCA Európa Kupán és Országos Bajnokság

A Rooster-Monautix EurILCA Európa Kupa és Országos Bajnokság negyedik napján az ILCA 4 osztály számára az első figyelmeztető jelzés időpontját 8:30-ra tűzte ki a versenyveztő. A várt szél sajnos nem érkezett meg így parti halasztással kezdte a napot az osztály. Azonban ahogy elkezdett leterjedni a keleties szél, az AP lobogó lehúzása mellett döntött. A kialakuló szél azonban sem erőben, sem irányban nem volt versenyzésre elegendő, így 11 óra után parti halasztásra került sor.