Lassan kezdődik a szezon!

Sikerosztás. Ki nem vette még ki a részét?

2023. December 6. - Verseny

Azt mondják, sz@rnak, bajnak nincs gazdája. Akkor most már mindent értek. A sok kudarckerülő gazda most a siker-torta körül kereng. Megítélésem szerint az SSL Gold Cup győztes csapata a vitorlás sport minden idők legnagyobb nemzeti sikerét érte el.

További cikkek

Újabb magyar győzelem az SSL Vitorlázó Világkupán

Ismét minden bójánál vezettünk, de szoros lett a vége.

Magyar rajt-cél győzelem az SSL Gold Cup negyeddöntőjének első napján

Több mint hétszáz méteres előnnyel nyertek a Sámánok.

Na nézd csak! - SSL Gold Cup

Foci világkupa a vitorlázásban. Zagyvaság? Érteni vélem, hogy arra gondolhatott a költő, hogy ha már a foci globálisan is nemzetek dédelgetett ügye, akkor a vitorlázás miért ne lehetne az. 56 ország nevezte nemzeti csapatát, hogy megküzdjenek a bajnoki címért. A feltételek minden résztvevő csapat számára azonosak. A hajók nem csupán egyformák, de futamonként sorsolják őket. A futamok minden érdeklődő számára valós időben követhetők. A közvetítés még a laikusok számára is izgalmakban bővelkedő, gazdagon illusztrált.

Vadnai Jonatán aranyérmes!

12 nemzet 26 versenyzője közül a magyar vitorlázó nyerte a Playa Blanca Sailing Seriesen - a festői Spanyol sziget, Lanzarote vizein.

Ismét futam harmadik hely az SSL Gold Cup nyolcaddöntőjében

Pontegyenlőséggel még mindig továbbjutó helyen a magyar csapat.

A Magyar SSL csapat megnyerte mai futamát

Talán az eddigi legszorosabb versenyt hozta a pénteki gyenge szeles nap. A rajt után a magyarok jobbra indítottak, ez jól fizetett, a pálya közepére visszavitorlázva méterekre volt egymástól az első három hajó. Az első hátszelet vezető pozícióban kezdték a mieink, de a második helyen vitorlázó finnek - az egyre gyengülő, lukassá váló szélben - lúvból egy privát széllel megelőzték őket.

Átadták a World Sailing éves díjait

Málagában november 14-én adták át a World Sailing - a Nemzetközi Vitorlás Szövetség - éves díjait a Rolex támogatásával. A győztesekről szakértők javaslata alapján a nemzetközi vitorlás közösség szavazatai döntöttek. Az Év férfi vitorlázója - nagy szavazati fölénnyel - az ausztrál Tom Slingsby lett. Harmadszor nyerte meg egymást követő években a SailGP-t, ezzel ő az egyetlen olyan kormányos, aki végleg elnyerhette a SailGP sorozat vándorkupáját. Az American Magic skippereként idén megnyerte a 2024-es Amerika kupa nyitóversenyét. Sikerei nem előzmény nélküliek, a most 39 éves sportoló Laser hajóosztályban egymás után három világbajnoki címet nyert és 2012-ben olimpiai aranyérmet szerzett.

A Sirocco új otthona

Ha lenne egy közel 20 méter hosszú klasszikus cirkálóm, vajon hol tartanám? Léteznek-e olyan kikötők, ahol egy ekkora hajó biztonsággal kiköthet? Erről is beszélgetünk Czittel Lajossal, Cimbivel a 75-ös Schärenkreuzer flotta lelkével, motorjával. Találkozásunk az Ypsilon Yacht Club épülő alsóörsi kikötőjében nem véletlen.

November 16-án kezd a magyar együttes az SSL Vitorlázó Világkupában

Már elkezdődtek a küzdelmek Gran Canarián, Las Palmastól keletre az első, a labdarúgó világbajnokság mintájára megszervezett nemzetek közötti viadalon. A versenyt a World Sailing special eventként ismerte el. A verseny tiszteletbeli elnöke Dennis Conner (Az 1976-os olimpián bronzérmet, két Csillaghajó világbajnokságot és három Amerika-kupát nyert ) a honlapon olvasható beköszöntőjében olyan eseményként jellemezte a vitorlázó "Mondialt", hogy itt indul egyszerre a legtöbb olimpiai érmes ugyanazon a versenyen.

Ez az utolsó tánc…

…aztán mindennek vége… stb. Még csak az kellene! Maradjunk annyiban, hogy a nyári vitorlázási szezonnak közeledik a befejezése. Elérkezik a késő őszi „ködös tekergés”, majd a Hidegen Légió téli egyhetes, többhajós túrázása. Remélhetőleg. De ez a jövő zenéje. Számunkra a meteorológia még négy meleg, kezelhetően szeles napot jósol. Induljunk hát a búcsú kirándulásra!