Sajnos, ahogy az a teljes szeptemberi időjárásra jellemző volt, a nyárias időjárás mellé ezúttal sem párosult túl sok szél, így ez a regatta is halasztással vette kezdetét és azzal is zárult. A két nap helyett a versenyzőknek meg kellett elégedniük egyetlen délutáni vitorlázással, ugyanis szombat délelőtt és vasárnap egész nap a széltelen várakozás volt az úr a tavon. A szombaton kora délután érkező kellemes É-NY-i 2-3 beaufort erősségű szélben azonban három remek futamot sikerült teljesíteni az Agárdon megszokott háromszög pályán. A legnépesebb mezőny, - ranglista verseny révén - Finnben gyűlt össze, ahol 27 hajó versengett egymással a győztesnek járó kupáért, melyet idén Sipos Péter szerzett meg, aki egyben a masters kategória győzelmét is bezsebelte. A dobogó második és harmadik fokára is az „érettebb" korosztály képviselői állhattak fel. Második helyen Huszár Géza, míg a harmadikon Haidekker Péter végzett. A legeredményesebb junior versenyzőnek járó díjat pedig Fehér Mátyás vihette haza.

 

A legkisebbeknél, az optimisteseknél pont fordítva alakult a helyzet. Ott a fiatalabbak, azaz a serdülők utasították maguk mögé az ifjúsági versenyzőket, s szerezték meg a dobogós helyezéseket idősebb társaik előtt. A legfényesebben csillogó érmet, azaz az aranyat ifjabb Majthényi Zsombor, azaz Pifu szerezte meg, aki élete első versenygyőzelmét ünnepelhette a regattán. Az ezüstérmet Józsa-Kovács Attila, míg a bronzot Kőrösvölgyi Márton vihette haza, míg az ifi aranyat az összesített lista negyedik helyén végző Soltész Hanna szerezte meg. A Laser osztályokban valamivel kevesebb létszámú mezőnyök gyűltek össze, Standardban 8, Radiálban 6, míg 4.7-ben 13 versenyző küzdelmének lehettünk tanúi. A legnagyobb vitorlázattal rendelkező Standardben a finnesekhez hasonlóan szintén masters győzelem született Sulyok Miklós jóvoltából, akit Péteri Gábor és Lukács András követett a sorban. Radiálban Dénes Bence állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára Munkácsy Miklós és Vigh Tamás elé, míg a legkisebb vitorlázatú 4.7 győzelmet Virág Flóra szerezte meg Munkácsy Tamás és Vajnai Zoltán előtt. A Kalóz osztály győzelmét, - ahol hat páros versengett a legjobbaknak járó díjakért - Tóth István és Demjén Balázs zsebelte be Szűcs János és Szűcs Dorina, valamint a Piávics László-Tombor Bálint kettős előtt.

Ugyan vasárnap a szél teljes hiánya miatt nem sikerült a vízre szállás, s délben a rendezőség úgy határozott, hogy nem várakoztatja tovább a mezőnyt, az első októberi hétvége mégis kiválóan sikerült azon versenyzők számára, akik hétvégi programul az Építők Kupát választották, hiszen csodás időben, s három kellemes futamban, s egy jó versenyben lehetett részük.

Eszes Bernadett