A számok impozánsak, de az is kiderült, hogy néhány évvel ezelőtt még jóval nagyobb, valóban lélegzetelállító kiállítás volt a londoni. Hiába, a gazdasági válság egy ilyen szilárd alapokon álló város hajós kultúráját is megrengette. Na jó, persze ez a megrengés azért nem pont olyan, mint mondjuk nálunk. A 400 kiállító között ott van az összes nagy motoros jacht gyártó, és mind el is hozták a 40-50 lábas 3 szintes hajócsodáikat.

A vitorlás iparág is gazdagon képviseltette magát, hiszen a Bavaria, Beneteau, Dehler, Dufour, Grand Soleil, Hanse, J Boats, Jeanneau, Moodie, Oceanis mind-mind kiállította a repertoárt. Talán a kiállítást látogató közönség összetétele más vagy a kiállítók hozzáállása? Minden esetre a azokra a hajókra is fel lehet menni minden előzetes regisztráció nélkül, melyeket idehaza megbámulni se illik rendesen. Kelet-európai újságírókként kicsit félve közelítettük meg a hajókat, melyek értéke forintban alig értelmezhető, de a cipővédő felhúzásán túl semmilyen elvárás nem volt velünk szemben.

A kiállítás egyik nagy szava a „4D Experience” volt. Hogy ez pontosan mit jelent, az nem teljesen derült ki a számunkra, mindenesetre a bejáratnál felállítottak egy „esőfalat”, vagyis egy nagy kaput, amiből felülről jött a víz. A kapuval szembe egy Raymarine éjjel is látó mozgás- és hőérzékelős kamerát tettek, melynek segítségével, ha egy látogató megközelítette a kaput, akkor azon a helyen ahol a látogató állt, elzárták az esőt... Látványos, ez tény, de hogy ezen túl a gyakorlati haszon pontosan hol mutatkozik meg, az nem lett világos. Szintén a 4D hatás érzékeltetésére építettek egy zárt sörsátor szerű installációt, amiben körben minden falra hullámokat meg kék eget vetíttetek több projektorral, alulról pedig ventilátorokkal és műfüsttel igyekeztek teljessé tenni az élményt. Kicsit zavarba jöttünk, mert az élmény nem hogy teljes nem volt, de leginkább semmilyen...

Szóval szép is volt, nagy is volt, de alapvetően pont ugyanolyan, mint mondjuk a Budapest Boat Show dupla méretű területen. Mindezért egyébként 20 fontot (több mint 8.000 Ft) kértek, és elnézve a látogatószámot, ezt igen sokan meg is fizették.

További képek a galériában.

http://www.londonboatshow.com/