Tegyük fel, hogy ezekkel a gondokkal megküzdöttünk különösebb kiabálás nélkül és elkezdenénk kitolatni a helyünkről. Ekkor jön a következő kérdés. Kötél jön vagy marad? Ha jön az az egyszerűbb, mert levesszük a bikáról/cölöpről és betesszük a hajóba. Mondjuk visszafelé lehet gond, ha időközben beerősödik a szél, és nem elég hogy próbálunk mindentől megfelelő távolságra maradni a kikötésnél, még arra is figyelni kell, hogy felkerüljenek a kötelek.
Éppen ezért a cölöpös kikötőkben a cölöpökre kötött kötelek jellemzően a cölöpön maradnak. Már ha épp úgy sikerül. Ha meg nem sikerül, akkor a szomszéd hajón, a vízben, itt ott amott... Különösen szép, ha kikötőkötelünket a szomszéd hajó alá fújja a szél, aki az első motorindításával felcsavarja azt.

Gondolom kitalálta minden kedves olvasó, hogy (kivételesen) holland tudósok erre a problémára is kifejlesztettek egy megoldást, ami SeaEQ Pile-Hook-Strap névre hallgat. Nem bonyolult. Adott egy erős gurtnival rögzíthető kampó, amire elegánsan felakasztható a kötél. Ennyi. Pipa.

Persze az adott cég ennél több terméket forgalmaz. Különböző felületre alkalmazható puffereket napárnyékolókat.

A termékek kivételesen kis hazánkban is egész jól beszerezhetőek!