Az idei versenyt megtiszteli részvételével többek között a Tramontana 8mR jacht, amely 1910. előtt épült, és a császári és királyi Jachtraj utolsó fennmaradt balatoni hajója.



A magas színvonalú pályaversenyen túl a Kereked Klasszikus Kupa célja a történelmi hajók, valamint azok (helyesebben hölgyek) építetőinek, tervezőinek és kapcsolódó hagyományoknak a tiszteletben tartása, felelevenítése.

Ennek jegyében idén a Hajózástörténeti Egyesület közreműködésével már a versenyt megelőző július 17-én péntek este (a nevezésekkel párhuzamosan) egy külön állófogadáson kerülnek bemutatásra „a Császári és Királyi Jachtraj” lobogói és egyenruhái.

A július 18-i szombat esti gálavacsorát megelőzően pedig egy külön pódiumbeszélgetés keretében hallgatjuk meg neves hazai fahajóépítőinket (Czittel Lajost és a Bruckner Szabolcsot).
A vacsora után pedig fellép a Myrtill és a Swinguistique múltidéző klasszikus zenekar:


A versenyt július 19-én vasárnap a díjkiosztó zárjuk, a hagyományaiknak megfelelően egy 70 év feletti klasszikus vitorlázónk díjátadói felkérésével. Idén a Balaton legidősebb hajójának a Kishamisnak a gazdája Hrehuss György adja át a díjakat.

Az esemény megvalósítását idén a Stratis Vezetői és Informatikai Kft segíti támogatásával, akinek mottója: „stratis – go the extra mile”, ezen kívül segítségünkre lesznek a csopaki vitorlázó borászok (Jásdi, Petrányi, Homola pincészetek), valamint a BalatonSails és nem utolsó sorban a Magyar Televízión is lehetőséget kapott a verseny a megjelenésre.

Kereked Klasszikus Kupa Kultúrprogramjai:
Pénteken, július 17-én, este 19:00-tól – Előadás a császári és királyi jachtrajról Dr. Balogh Tamással - Hajózástörténeti Egyesület Elnökével
Szombaton, július 18- én este: 
18:00–tól Pódiumbeszélgetés a hajóépítésről Czittel Lajossal és Bruckner Szabolccsal, moderátor: Borbély Ferenc
18:45-től – Tálalt gála vacsora helyi csopaki borok felszolgálása mellett
19:30-tól fellép Myrtill és a Swingistique Zenekar
Vasárnap, július 19-én 14:30-kor Díjkiosztó, a díjakat átadja Hrehus György (Kishamis)

Végül kis kedvcsinálónak itt a 2014-es Klasszikus Kupán készült videónk:

Akinek pedig ez sem lenne elég, íme a 2. Klasszikus Kupa beszámolója.