A 20. jubileumi eseményen 40 kiállító, 40 hajó szárazföldön és vízen várta a tátogatókat, képviselve a magyarországi piac kulcsszereplőit. A baljós időjárás előrejelzések ellenére mindhárom nap kiváló időben zajlott az esemény, melyre több mint ezer hajós és leendő hajós látogatott el. Nem csak a kiállítók és hajók száma, de ezzel a látogatóké is magasan felülmúlta az elmúlt évek balatoni hajókiállításainak eredményeit. 

Mert látnivaló az akadt bőven!

A legismertebb világmárkák vonultatták fel modelljeiket, a Bavaria, Elan, Hanse, Dufour, Beneteau, Jeanneau, X-Yachts, Dehler, Lagoon hajócsodák mellett, a hazai gyártás legkiválóbb darabjai sorakoztak parton és vízen egyaránt. Egyedi exkluzív kivitelezésű D38, elegáns és kecses Scholtz 8.8 daysailer, sportos Nau220 Hornet, Balatonra szabott 25-29 lábas túrahajók széles kínálata várta a látogatókat. A hazai vitorlás hajó gyártás szinte minden kulcsszereplője jelen volt, a Vega Yachtsport, a Schäfer Yacht, a Style Jacht, a Nautic Boat rendre elhozták legújabb vitorlásaikat.

Az utóbbi években tendencia az elektromos hajók térnyerése, így ezekből is szép számmal mutatkoztak be modellek. Az évek óta kiállító Aqwia hajógyárból a Wia yachtcsalád legújabb modelljei, a Stickl műhelyből az elegáns és praktikus tavi kishajók érkeztek. Az elektromos meghajtású hajók kínálata idén új szereplőkkel bővült, a Pferschy Boat és a Bayliner, és a Jetta hajóműhely is bemutatott Balatonra szabott elektromos hajókat.

Premierben sem volt hiány, a Balatoni Hajókiállításon láthattuk először azt a Wia 42 lábas elektromos yachtot, mely jelenleg a legnagyobb sorozatgyártásban készült, tisztán elektromos hajtású hajó a világon. Kuriózumnak számított a Balatonon még nem járt Laggon39 katamarán és most mutatkozott be itthon vízen először az X-Yachts 33 lábas modellje, valamint az Elan E5 40 lábas vitorláshajó is.

Az elektromos mellett motoros hajók, hajómotorok is felvonultak, Suzuki, Volvo Penta, Tohatsu hajómotorok, Jeanneau és Ranieri motoros hajók várták az érdeklődőket. A motorosok közül ki kell emelnünk talán a Bravo Boats Bravo 6.0 modelljét, mely szintén most mutatkozott be először tóparti kiállításon, a Suzuki Marine Standján.

A hajók mellett elmaradhatatlan részei a kiállításnak a kiegészítők, a ruházat és a hajózáshoz kapcsolódó szolgáltatások. Többek között a TBS, a Marine Pool, a Zhik kínálta hajós öltözékeit, kiegészítőket, ékszereket hozott a Freewind, a Bella Nautica és a Marine Jewel by Picula.

A hajólátványosságok sorából még két különlegességet kell megemlíteni. A látogatók megnézhették Cellum – Decision 35 katamaránt, mellyel a tizenegyszeres Kékszalag győztes Litkey Farkas versenyez, valamint Magyarország legnagyobb sürgősségi mentőhajóját, a Rupertet is, melyet a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata hozott el a Kenese Marina Portba!

Különleges vitorlás élmény várta a legszerencsésebb látogatókat! Belépéskor regisztrálva minden vendégünk nyereményjátékban vett részt, és a legszerencsésebbek Litkey Farkassal vitorlázhatnak a nemrégiben a fent említett Cellum – D35 katamarán fedélzetén. A További nyerteseknek sem lehet okuk panaszra, hisz egy 2 éjszakára szóló wellness hétvégét, 3 vízhatlan Suzuki hátizsákot és TBS Vásárlási utalványokat is kisorsolunk majd, a Hotel Marina-Port és a Suzuki Marine és a Ricky Sport – TBS Magyarország felajánlásából. A nyereményeket kisorsolták és e-mailen értesítették a szerencséseket, de a Facebook oldalon is hamarosan megtekinthető a nyertesek listája.

Sem élményekben, sem kínálatban nem volt tehát hiány a 20. jubileumi Balatoni Hajókiállításon, melynek fejlesztése nem áll meg, és még több újdonsággal várja majd a magyar hajós piacot és az érdeklődő látogatókat 2016. szeptember elején.

Fotógaléria:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.609561075853742.1073741833.578602455616271&type=3

Fotók: Nagy Balázs, https://www.facebook.com/nabapix