Az első versenyt még 1945-ben rendezték 9 indulóval, a győztes 6 és fél nap alatt tette meg a 630 tengeri mérföld hosszú távot.
2012-ben a Wild Oats XI 1 nap, 18 óra és 23 perc alatt fejezte be a versenyt 76 hajó közül elsőként, ez azóta is a csúcs.



A Wild Oats XI amúgy idáig 8-szor nyert abszolútban és kétszer elhozta a az első helyet korrigált idővel is. Idén, némi átépítés után szintén nagy esélyese a versenynek.



Az időjárás a verseny alatt általában igen szeles, 1984-ben a 150 elrajtolt hajóból 104 kiállt a viharos szél miatt. 1993-ban 110 hajó rajtolt el, de csak 38 ért célba, 2 hajó el is süllyedt.

A legnagyobb tragédia 1998-ban történt, amikor az utolsó pillanatban érkezett időjárásjelentést nem vették komolyan a verseny rendezői és a versenyzők sem. 15 méteres hullámok és a 70-80 csomós szél megtizedelte a mezőnyt. A 115 hajóból csak 44 fejezte be a versenyt, 5 hajó elsüllyedt.


6-an meghaltak: Phillip Charles Skeggs (Business Post Naiad, megfulladt); Bruce Raymond Guy (Business Post Naiad, szívinfarktus); John Dean, James Lawler és Michael Bannister (Winston Churchill, megfulladt); és Glyn Charles (Sword of Orion, megfulladt). A Business Post Naiad egészen egyszerűen felborult. A Winston Churchill legénységét a mentőcsónakukról mosta le a víz, Glyn Charles angol olimpikont is a hullámok mosták le a fedélzetről. 55 embert sikerült kimenteni a viharos vizekről, ez volt az Ausztrál Partiőrség legnagyobb mentőakciója.


Az első meteorológiai jelentések az idei évre is hasonló időjárást jósolnak.