A 628 tengeri mérföld távú versenyre eddig 110 hajó nevezett, köztük 14 országból 31 nemzetközi csapat hajója. Bár némelyik hajó időközben gazdát cserélt, új tulajdonosai pedig kormányosokat, az indulók listáján ismét szerepelnek a tavalyi rekord döntők, nyertesek és sztárok: a Giacomo-t idén Chris Larson kormányozza, a Perpetual Loyal InfoTrack néven fut majd Tom Slingsby-vel, a Comanche fedélzetén ott lesz ismét Jimmy Spithill, visszatér a Mark Bradford vezette Black Jack, és remélhetőleg az ő segítségükkel a villámcsapást szenvedett Wild Oats XI is elkészül a rajtra.

A nemzetközi hajók közül láthatjuk majd a legendás Dorade-t, az olasz Mascalzone Latino-t, a hong kong-i Beau Geste, de rekordszámú TP52-essel is találkozhatunk (9 hajó). Lisa Blair vezetésével 16 év után újra lesz tisztán női csapat, az Ashes on the Water program keretén belül pedig háborús veteránok szállhatnak fedélzetre.

A vitorlázás népszerűsítésének jegyében a nemzetközi törekvéseknek megfelelően a szervezők megállapodást kötöttek a versenyen való virtuális részvétel lehetőségének elősegítésére is: idén először lehet majd a Virtual Regatta keretein belül is indulni, és nemcsak a rajt lesz a valós versenyével egy pillanatban, de – ha eltekintünk a szobahőmérséklettől és a képernyőről az arcunkba nem csapódó vízmennyiségtől - a virtuális időjárási körülmények is egyezni fognak a valóssal.

A verseny előtti utolsó megmérettetés a december 12-én rendezett CYCA SOLAS Big Boat Challenge volt, ennek összefoglalóját itt nézhetitek végig: CYCA SOLAS Big Boat Challenge.

A Sydney Verseny Falu már a hónap közepén megnyitott, míg a hobart-i a verseny második napjától újévig várja az érdeklődőket az aktuális események élő, interaktív közvetítése mellett színes zenei és gasztronómia programokkal karácsonytól szilveszterig – irigylünk tehát mindenkit, akit repülőjegy vár a karácsonyfa alatt, csak óvatosan a koalákkal...

 

Forrás: Rolex Sydney Hobart Yacht Race 2017, The Daily Telegraph, The Magenta Project, Marguerite Smith