Hogy a mesék ártatlan világát tovább fűzzük, Balatonfűzfő városának varázsereje lehet. Hiszen van itt világhírű optimistgyár és messze földön híres elektromos hajókat készítő üzem. Itt bújik meg egy árnyas udvar rejtekében a One Design Sails vitorlakészítő műhelye is.
A történetük is meseszerű, a leány és a legény, akik kemény munkával jutottak oda, hogy mára jóval több általuk készült vitorlára kerül idegen ország jelzése, mint HUN felirat. A szerencse is melléjük szegődött, és a csillagok megfelelő állásának köszönhetően a világ egyik legjobb katamarán vitorlagyártó üzemének szellemi örökösei lettek.

"Tavaly még az Ullman Sails hazai képviseleteként voltunk ismertek, de lecserélődött a nemzetközi management, és sok mindenben nem értettünk egyet velük. Válaszút elé kerültünk, és mi az addig járatlan utat választottuk. Ez az idei Budapest Boat Show előtt történt, és akkor még csak rémülten kapaszkodtam az események láncolatába – mára kiderült, hogy bár rögös az út, de nem járhatatlan, sőt! Így már Európa számos országában vannak vitorláink, és ezen a héten elindultak a tengeren túlra is" – kezd a történetbe Csepregi Panka, a One Design Sails vezetője.

"A kezdetek kezdetén Pablo Soldanoval, az egyik olaszországi Ullman Sails képviselettel kezdtük meg a munkát. Velünk egy időben ő is úgy döntött, hogy két évtized után elhagyja a márkát, de máig nagyon szorosan együtt dolgozunk, és rengeteget köszönhetünk neki, és Balázs egész konkrétan megtanulhatott tőle egy szakmát."

Ez a lehetőség valóban meseszerű, és csak nagyon keveseknek adatik meg. Kicsit hasonlít arra, mint amikor a mesehős jó célra fordítja az aranyhal által felkínált három kívánságot.

"Pabloval együtt dolgozni mindmáig lenyűgöz. Ő egy olasz-argentin energiabomba, katamarános berkekben kisebb fajta istenség. Amíg a Tornado volt az olimpiai többtestű osztály, nagyon nagy nevek köszönhették többek között neki is a dobogót – akár edzőként, akár vitorlagyártóként. Ha végignézed az irodájában a falat, olyan, mintha a versenyvitorlázás panoptikumába csöppentél volna. Lehetek bármennyire is fáradt, ha felhív, az többet ad, mint egy tripla olasz eszpresszó" - meséli nevetve Marton Balázs, aki a gyártási folyamatokért felel a cégnél.

Pablo Soldano a legendává vált Giorgio Zuccoli társa volt, és Giorgio 2001-ben bekövetkezett haláláig együtt üzemeltették a vitorlagyártó üzemet, amely világelsőnek számított a katamarán vitorlák gyártása terén. A garda-tavi Centomiglia rekordját egyébként máig Giorgio tartja. Az ő korábbi márkájuk volt az 1D azaz a One Design Sails, de akkor még trapézmellényekre és más kiegészítőkre került a logó. Tavaly Pablo is visszavonult a gyártástól, így az 1D brand, a legendás műhely knowhowja és eszközei Magyarországra kerültek. De egyszer a jótündér is elengedi a főhős kezét, és egyedül kell boldogulnia a mesevilág hol jóságos, hol gonosz szövevényében. Panka és Balázs csillogó szemekkel mesélik a részleteket:

"Döntened kell az útról, de csak azt tudod, hogy nem akarsz beolvadni a rengeteg vitorlagyártó közé sem itthon, sem külföldön. Rendszeresen kapunk megrendeléseket nem csak katamaránokra, hanem más hajókra is, amelyeket örömmel elvállalunk, ebből a szempontból számunkra nincs különbség vitorla és vitorla között, mindegyiket ugyanazzal a szenvedéllyel készítjük. Ez inkább arról szól, hogy egy legendás szellemi örökség részesei lettünk, és folytatni akarjuk azt."

A One Design Sails itthon, ebben a formában február óta működik, az azóta eltelt fél évben több, mint 90 vitorla készült el náluk. Nem lehet tudni, hogy hazai viszonylatban ez mekkora mennyiségnek számít, de náluk ez azt jelenti, hogy folyamatosan 120%-on pörögnek. Katamarán vitorláik a folyamatosan épülő dealer hálózatukon keresztül jutnak el a külföldi vitorlázókhoz, de rengeteg a közvetlen megkeresés is – miközben a honlapuk befejezésére még nem jutott elég idő. A múlt héten pedig az olaszországi Cesenaticoban rendezett Formula 16 Európa bajnokságon ezüstérmet szereztek a One Design Sails vitorlák, amire kimondhatatlanul büszkék – nem ok nélkül.

A történet így kerek, és bár meseszerű, de itthon nyilvánvalóan nem példátlan, elég csak néhány hajóépítőre és árbocgyártóra gondolni. Panka és Balázs azon dolgoznak, hogy tovább fűzzék a történetet: a következő próbatétel a Tornado világbajnokság szeptemberben.

További képek a galériában!

(fotók: Lázár Antónia)

www.OneDesignSails.com

(X)