Porthole: Idén is szép eredményeket értek el Hodács OP-kban versenyző gyerekek…

 H.L.: Igen, Rok Vederber, egy szlovén versenyző az általunk készített hajóval lett világbajnok.

H.A.: Az osztrák bajnokságon pedig a Hodács OP-vel versenyző csapat nyert. Nagyon örülünk, hogy a szomszédos országokban is elterjednek a magyar hajók, hogy ezek a gyerekek a mi hajóinkkal nyernek.

 Porthole: Azt szoktuk mondani, hogy ha elhiszem, hogy gyors a hajóm, gyorsan is fogok menni. Igaz ez?

 H.A.:  A verseny egy része mindenképpen fejben dől el. Az 1995-ös szabályozás óta egy hajótest max 2mm-rel térhet el a szabványtól, alakban tehát nincs nagy variációs lehetőség, akármilyen OP-t veszünk is.

 H.L.: A Hodács Optimist nagy előnye az, hogy nálunk több időt tölt a test a szerszámban, így formastabilabb. A merevebb hajó jobb menettulajdonságokkal rendelkezik és ezt évekig megőrzi. A merevségnek köszönhetően a hajó nem deformálódik, azaz a fellépő erőhatásokat  a hajó kormányosa teljesen ki tudja használni. A hajó súlypontjával viszont lehet egy kicsit játszani, így ezt a gyerekek vitorlázóstílusához tudjuk igazítani. Ezért is vagyunk folyamatos kapcsolatban az edzőkkel. Lényegében minden hajótest egyedileg készül és még a színét is eldöntheti a fiatal vitorlázó.

 Porthole: Visszatérve a sikerekhez, hogy került Szlovéniába, a világbajnokhoz egy Hodács Optimist?

 H.A.: Rok kinézte magának a hajót, mert Mara Turin, a 2013-as Optimist Európa bajnok szintén szlovén és Hodács OP-val nyerte az Európa Bajnokságot .

 Porthole: És Magyaroszágon mi a helyzet?

 H.A.: Az elmúlt 10 évben  a magyar gyerekek is jobbnál jobb eredményekkel tértek haza számos világversenyről, ami nem kis részben köszönhető a szülők, edzők és klubok fáradhatatlan munkájának.

 H.L.: És természetesen számunkra a legfontosabb piac  Magyarország.  Amikor elkezdtem OP-kat csinálni, az motivált, hogy magyar versenyzőknek építsek világszínvonalú hajókat elérhető áron. Ez ma sincs másként. Mint hajóépítő, hatalmas büszkeség tölt el, ha hajóinkkal jó eredményeket érnek el a gyerekek, - végül is ezért csináljuk az egészet,- és természetesen azt szeretnénk, ha minél több magyar gyerek versenyezne Hodács OP-ban.

 H.A.: A szolgáltatásaink is egyedülállóak, mert nem csak hajót kap tőlünk a fiatal, de akár segítséget, edzői tanácsot, felkészülési tervet is. Egy jó versenyző kinevelése évekbe kerül és mi hosszútávban gondolkodunk. Mellesleg a szervíz is helyben van, az első évben ingyen javítjuk a hajót, bármi történjen vele. Mi közösséget akarunk építeni, mert csapatban jobban fejlődnek a gyerekek. Szívesen segítjük a klubokat mérsékelt árainkkal. És ezúton is meghívunk minden optis csapatot, hogy jöjjenek el hozzánk a műhelybe és nézzék meg, hogy készül egy világbajnok hajó.

(x)