A legtöbb általános iskolában október 23 - november 1 között őszi szünet van. Ezt a kivételesen hosszú iskolai szünetet sokan vitorlázással, edzéssel töltik. Természetesen az Osztályszövetség is rámozdult erre az időpontra és egy külföldi edzőtábort szervezett meg, melyhez nagyságrendileg egy hónapra volt szüksége. A helyszín Szlovénia, Portoroz városa, ami nem ismeretlen az opésok előtt, hisz számos versenyt rendeznek itt, amikre már hosszú idő óta járnak magyarok. A portoroziak legrangosabb versenye a Húsvéti Regatta, ami egyben a magyaroknak 2016-ban (is) VB/EB válogató verseny.

Az Osztályszövetség, az MVSz által rendelkezésre bocsátott 2015. évi keretéből igyekezett olyan mértékű támogatást biztosítani, ami megfelelően motiválja az opésokat, hogy minél többen vegyenek részt az edzőtáboron és október végén is bő egy hetet vitorlázzanak. Az Osztályszövetség egy nagy közös szálláshelyet foglalt a részvevőknek, ezzel is erősítve az összetartozást és mintegy ösztönözve a szakmai beszélgetések kialakulását.

Az aktuális állás szerint a csúcs részvételi létszám 48 versenyző, 11 edző és további 31 kísérő lesz majd a hét folyamán. Nem véletlen a nagy létszám, hisz sok család -érthető módon- az éves hajrá után némi kikapcsolódásnak is kihasználja a lehetőséget.
A 48 versenyző igen jó részvételi aránynak számít, ha figyelembe vesszük, hogy az OB-n 97 induló volt!

Az edzőtábor a mai, azaz október 23-i edzőnappal kezdődött. Szombaton és vasárnap a Pirat klub által szervezett Halloween Regattával folytatódik, végül hétfőtől-péntekig ismét edzés következik. Az elképzelések szerint az edzéseket nem minden klub külön-külön tartja, hanem most elsősorban klubok közötti közös munkára vannak sarkallva az edzők. Így próbál az Osztályszövetség lehetőséget biztosítani, hogy egyrészt az adott edzésnap egy kicsit változatosabb legyen, márészről pedig induljon meg szakmai beszélgetés az edzők között.

Természetesen folyamatosan nyomon követjük a az edzőtábori eseményeket, melyről az Osztályszövetség FB oldalán is bőven lesz információ.

Hogy ne múljon el nap beszámoló nélkül, ezért napi bontásban van megszervezve, hogy éppen melyik edző ír az adott napról! Mivel hölgyeké az elsőbbség, így a sort Szalay Krisztina (FVSz) nyitja:

"Pénteken kora délután érkezett meg a csapat a portorozi Pirat vitorlás klubba, ahol a kellemes 20 fokos melegben szereltük fel a hajókat és indultunk is a vízre a keszthelyi csapattal együtt. Ekkor már Török Petiék a vízen voltak. A vízen 10 csomós szélben, nagyon jó hullámokban a gyerekeknek alkalmuk volt belerázódni a tengeri körülményekbe. Mire a partra értünk, addigra már megérkezett az összes többi magyar csapat is, mimt az MVM, BYC, CsVI, THE, illetve érkeztek még osztrák, cseh versenyzők is.
Ezután jött a versenyre való nevezés valamint a szállás elfoglalása. Minden egyszerűen és gyorsan elintézhető volt, mindenki nagyon készséges és kedves.
A napot a hotel éttermében zártuk egy kellemes vacsora keretében."

Napfényes őszi nap Halloween Regatta 2015 – Perjés Bálint (MVM)
 
A borongós, nyirkos, hideg otthoni időjárás helyet könnyű volt megszokni, ami itt fogadott bennünket a tengerparton. A tenger még ontja magából a kellemes 20C°-os meleget és csak a szikrázó napsütés ellen kell napszemüvegekkel és naptejjel védekezni. 

Reggel a nevezők létszáma elérte a 208 főt, így a rendezőség 4 csoportra osztotta a mezőnyt. Mindig két csoport rajtolt egyszerre, így 104 optimist sorakozott fel a rajtvonalon a rajtoknál. A csoportok mindig cserélődnek annak érdekében, hogy mindenki összemérhesse mindenkivel magát a verseny során. Ennek a rendszernek egyetlen hátránya, hogy mindig mindenkit meg kell várni, ezért hosszú órákon át kint vagyunk a tengeren.

Azt valószínű senki sem gondolta komolyan, hogy a versenykiírásban szereplő 11:00-ás rajtot tartani fogja a rendezőség, hiszen itt kicsit lazábban veszik az ilyesmit, mint az északibb országokban, de a szél se fújt, így tényleg nem volt hova sietni. Annak ellenére, hogy a szél nem támadt fel, mégis lehúzták az AP lobogót, és indultunk ki a vízre. Több, mint 200 gyerek és 30 motoros. Ennek azok a nagyhajós versenyzők, akik a legkisebb fuvallatokat próbálták kihasználni, annak érdekében, hogy kijussanak ebből a szélcsendes öbölből a nyílt tengerre, nem örültek. Ennek hangosan szót is adtak...

Az előrejelzés szerint - ami miatt a rendezőség lehúzta az AP lobogòt - az öböl kijáratában jó szél fújt délről, de mire kivontattuk a fiatalokat a szél megállt.

Az északon meginduló nagyhajók miatt biztató volt a helyzet, le is terjedt a szél 340°ról 6-8 csomóval.  A tengeri áramlás teljesen megállt. Mára 4 futamot terveztek ezért azonnal neki is álltak a rajtoltatásnak. A pálya azonban nem volt a legjobb (semmi sem volt a helyén). Nagyon nagy lee rajtot tűztek ki első próbálkozásra, amiben a fél csapat persze kint is volt. Három próbálkozás kellett a fekete zászlóig, de addig legalább átment a másik verseny mezőnye is a pályán és sokat rendezték a bójákat is, ami rájuk is fért. 20-an kaptak BFD-t a korai rajtjaikért, mire elengedték a mezőnyt.

Az első krajcot sokkal rövidebbre tűzték, mint a másodikat. A jó taktika az volt, ha rajt után átfordult a versenyző a pozitív csapásra és a part felé vitorlázva több szélben tudott haladni. Türelmesen a sebességre és a hullámvételekre figyelve kellett megvárni, mikor lehet feljebb igazítani. A hullámok egyre magasabbak lettek, beindult az áramlás is, a szél viszont lejjebb gyengült, 5 csomó környékére. A második krajcban is sokat lehetett feljönni, ha  a versenyző jó vonalakat talált. Fura volt, hogy az itteni edzők milyen sokat bekiabálnak a versenyzőiknek.

A mezőnyzők negyede magyar volt, ami nagyon jó érzéssel tölti el az ember szívét, főként az, hogy a mezőny elejében is ott vagyunk. Kiemelkedően jók a Sparisok, pláne ezekben a körülményekben sebességükkel képesek mindenkit maguk mögé utasítani. Lászlófy Ábel kezdett a legjobban egy második hellyel. De Jonghe Arthur magabiztosan(Magyar Bajnokhoz méltóan) vezette hajóját és a harmadik helyen ért célba. Jeney Máté is a tőle már megszokott módon az élmezőnyben vitorlázott és négy ponttal várja a holnapi folytatást. A Spartacus kiváló versenyzőit szorosan követik a Kerekedből Szabó Roni (7. hely), és a BYC-ből Nagy Bendegúz (9. hely). Szalai Suta (KYC) a célvonalon kapott büntetőjével esett ki az első tízből. 

Elindítottak sokadik próbálkozásokra 3 csomó alatti szélben egy második futamot is, de nem volt semmi értelme, mert a hullámzás még a maradék szelet is kivitte a vitorlákból. A pumpálásokat meg nem akarta figyelembe venni a versenybíróság. A nap végére több mint 60 embernek volt BFD-je, ami szerintem a rendezőséget is minősíti. Azért mert külföldön vagyunk, ésmagasabbak a nevezési díjak még nem garantált a színvonalasabb rendezés...

A magyar csapat eddig jól szerepel a szlovén, olasz, cseh, szlovák és horvát versenyzőket felsorakoztató rangos versenyen és bizakodóan várjuk a holnapi rajtokat.
 
Eredmények itt:
https://www.facebook.com/jkpirat/photos/pcb.1712333838996521/1712332532329985/?type=3&theater

Török Péter (SVE) beszámolója

Halloween Cup második versenynap, végeredmény

A Halloween kupa második versenynapján sem számíthattunk kifújt szélre. A parton teljes szélcsend fogadta az érkező opésokat. A versenyrendezőség halasztással kezdte a napot, ám kis idő múlva az öbölben kialakult egy gyenge termikus szél.

A vízreszállást követően gyors léptekkel haladt a pálya lerakása és a rajteljárás. A 310 fokról fújó, 3-4 csomós szélben a sebtében lerakott pálya ferdébb tengelye és a kicsit lógó rajtvonal, némileg egyszerűsítette a pályastratégiát.

Mindkét futamban kis odafigyeléssel inkább a pálya jobb oldala volt előnyösebb. Közben a szél gyakran az egy csomót sem érte el. A versenybírók az izzasztó gyengeszeles küzdelem fizikai erőfeszítéseiben igencsak türelmesnek bizonyultak. Az előző napi büntetésekhez képest, ma kevesebb füttyszót hallhattunk.

A rajtok is rendben zajlottak, egy OCS került kiosztásra, ezt viszont sajnos mi nyertük meg, Szalai Súta személyében. A kellően rövid pályán viszonylag egyszerűbb mezőnyküzdelem alakult ki, csak a bőszeles szakaszokban történtek komolyabb változások a helyezéseket illetően. A befutó szakaszban mindkét futam esetében a két mezőnyrész összekeveredett, ebből két leolvasási hiba is érintett minket a célban.

A végén azonban minden kusza szál kiegyenesedett és az eredmény is kialakult. Szoros pontszámmal a JK Koper versenyzője nyerte az idei Halloween Regattát, őt egy izolai fiú követte, majd a harmadik helyen De Jonghe Arthur végzett. Negyedik lett Lászlófy Ábel, s az első tízben végzett még Lászlófy Levente, aki kilencedik lett.

A kieső nélküli kevés futam, a sok büntetés, meglehetősen szórttá tette az eredményeket. A közel kettőszáz fős mezőnyben a magyar csapat élmezőnyben szereplő versenyzői közül legtöbben jól teljesítettek. A középmezőny elejében Ralovich Dávid, Szabó Roni, Kovács Attila mutatott állandóságot egy-egy jobb futameredménnyel. A legkisebbek közül Héder Barna Benedek, Jandl Rómeó és Rutai Tamás küzdöttek elszántan a kezdő ópésok mezőnyében.

Láttunk már jobb versenyt is, de a szélviszonyokat figyelembe véve, szép teljesítmény volt a három futam, melynek eredményét itt olvashatjátok: http://www.klub-pirat.si/novice/halloween-2015